Anot ministro, nuo šių metų rugsėjo įsigaliojus pakeitimams mokytojo atlyginimo klausimas nebebus paliekamas spręsti tik mokyklos vadovui, bus nustatytas aiškesnis reglamentavimas skirstant mokytojų darbo krūvį.

A. Monkevičius žada, kad prie etatinį apmokėjimo modelį apibrėžiančių dokumentų koregavimo gali būti grįžtama, jei juos įgyvendinant praktikoje paaiškės spragų.

„Prireikus jį keisime atsižvelgdami į gautus racionalius tiek pačių mokytojų, tiek profsąjungų pasiūlymus. Svarbiausia, kad naujas modelis ir mūsų visų sutarimas būtų žingsnis į priekį“, – ministerijos pranešime cituojamas A. Monkevičius.

Kaip pažymima pranešime, esminis pakeitimas – mokytojo etatas susidės iš dviejų kategorijų darbo valandų: pamokų ir pasiruošimo pamokoms, mokinių darbų vertinimo, vadovavimo klasei bei veiklų mokyklų bendruomenei ir kvalifikacijai tobulinti.

Anksčiau nustatytos trys etatą sudarančios veiklų rūšys. Mokytojams dėl tokios apmokėjimo tvarkos pradėjus streiką Seimas pakeitė įstatymą ir nustatė dviejų dalių etatą.

Ministerija pažymi, kad dalies darbo valandų paskirstymas priklausys nuo klasės dydžio ir dalyko: didesnė klasė – daugiau valandų.

Numatyta, kad bendrojo ugdymo pamokos sudarytų ne daugiau kaip 888 val. (60 proc.) iš 1512 etato valandų, tik pradedantiesiems – 756 val. (50 proc.). Mokytojo, dirbančio pagal pradinio ugdymo programą, pareigybė formuojama, kai jam per metus skiriama 700 ir daugiau kontaktinių valandų.

Pirmą kartą vadovavimo klasei valandos diferencijuojamos pagal klasių dydį: ne mažiau kaip 152 metinės valandos, jei klasėje mokosi iki 11 mokinių; ne mažiau kaip 180 valandos – 12–20 mokinių, ir ne mažiau kaip 210 valandų, jei klasėje mokosi daugiau kaip 21 mokinys.

Pamokoms pasiruošti ir mokinių darbams vertinti skirtos valandos taip pat diferencijuojamos pagal mokomuosius dalykus ir klasės dydį – didesnė klasė lemia daugiau laiko pasirengimui, mokinių darbų taisymui.

Anot ministerijos, pirmą kartą aiškiai apibrėžti ir atskirais dokumentais įtvirtinti veiklų mokyklos bendruomenei ir kvalifikacijai tobulinti sąrašai. Juose numatyta valandų veikloms mokyklos bendruomenei ir tobulėjimui minimali riba, privaloma visiems mokytojams. Ji sudaro 102 metines valandos.

Tai valandos darbui su tėvais (tėvų konsultavimas, informavimas, bendravimas, bendradarbiavimas), valandos mokyklos veiklai planuoti ir tobulinti (dalyvavimas pasitarimuose, posėdžiuose), kelti kvalifikaciją.

Papildomai numatytos ir galimos, bet mokytojui neprivalomoms veiklos, kurios galėtų sudaryti iki 400 metinių valandų ir galėtų būti įtrauktos į darbo krūvį: dalyvavimas darbo grupėse, mokyklos savivaldoje, metodinė veikla, mokyklos ugdymo programų rengimas, patirties sklaida, vertinimas ir ekspertavimas, edukacinių veiklų organizavimas, profesinis tobulėjimas.