„Auditoriai medžiagą yra perdavę Specialiųjų tyrimų tarnybai ir aš esu paprašęs informuoti mane apie tai, kas bus nustatyta. Tai iš tikrųjų yra STT uždavinys išsiaiškinti, ar ten nėra pažeidimų, į kuriuos reikėtų reaguoti arba teisėsaugai, arba ministrui. O jeigu kalbėtume apie reikalavimus viešųjų pirkimų ir viešųjų ir privačių interesų derinimo srityje, tai kaip ir visoms pavaldžioms įstaigoms, uždaviniai yra, kad šitas institutas artimiausiu metu turi atitikti geros praktikos aukščiausius standartus. Vadovė šitą uždavinį žino ir, man atrodo, viską padarys, kad taip būtų. O tą trejų metų laikotarpį vertina STT“, - sakė A. Monkevičius.

Auditoriams sukėlė abejonių medicinos įrangą tiekiančios įmonės „Tradintek“ laimėti instituto viešieji pirkimai. Tiriamu laikotarpiu institutas su „Tradintek“ sudarė sutarčių už daugiau nei 10 mln. eurų. Auditoriai pabrėžia, kad kai kuriuose pirkimuose „Tradintek“ dalyvavo viena. Tačiau laikinoji instituto vadovė Sonata Jarmalaitė sakė, kad dėl pirkinio sudėtingumo daugiau tiekėjų tiesiog nebuvo.

Audito ataskaitoje pabrėžiama, kad 2017 metais instituto vykdytas medicininės įrangos priežiūros ir remonto paslaugų pirkimas buvo suskaidytas net į smulkias 333 dalis. O sutartys sudarytos tik 26 atvejais - visais jais su „Tradintek“. O 2018 metais Nacionalinis vėžio institutas pirko tūrinės dozimetrijos sistemą. Atviro konkurso pirkimo paraiškoje buvo nurodoma, kad maksimali planuojama sudaryti sutarties vertė siekia beveik 80 tūkst. eurų. Šiame pirkime dalyvavo tik „Tradintek“, pasiūlyme pateikęs identišką kainą. Auditas iškėlė prielaidą, kad institutas protegavo įmonę „Tradintek“.

Atliekant auditą, taip pat gauta informacija, kad vienas „Tradintek“ darbuotojas dirba ir NVI, šios informacijos laikinoji instituto vadovė nepaneigė, tačiau aiškino, kad tas darbuotojas yra medicinos inžinierius, dirbantis ne vadovaujamą darbą ir sprendimų nepriimantis. Instituto vadovė visgi žadėjo kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją išaiškinimo, ar šiuo atveju galimas interesų konfliktas.

Auditui taip pat kilo įtarimas, kad iš įmonės „Tradintek“ sąskaitos galėjo būti gryninamos didelės pinigų sumos po to, kai perkančiosios organizacijos, įskaitant institutą, atsiskaitydavo pagal viešųjų pirkimų sandorius.

Eltos žiniomis, yra svarstoma galimybė ateityje Nacionalinio vėžio instituto pavaldumą perleisti Sveikatos apsaugos ministerijai.

Ministras A. Monkevičius to nepaneigė: „Tai vienas iš svarstytinų dalykų, kadangi ten yra susipynę keletas funkcijų - ir medicininės paslaugos, klinikinės paslaugos, ir tyrimai. Noriu pasakyti, kad tyrimo dalis ten yra be galo svarbi.„