Ministras laidoje sako, jog nuotolinis ir gyvas mokymas pasirinktas todėl, kad yra vaikų, kuriems tikrai reikia konsultacijų. Tiesa, ministerija sulaukia ir kritikos, kad neva mokykloms trūksta aiškumo, kaip iš tiesų reiks toliau organizuoti mokymosi procesą.

„Jeigu perskaitytume Vyriausybės sprendimus ir ką mes siūlome, štai to ir nėra, kad visiškai laisvai ir bet kaip galėtų nuspręsti mokyklos. Mes kalbame, kad nuotolinis ugdymas yra pagrindinis, saugiausias ir juo reikia remtis baigiant mokslo metus, bet leidžiama, jeigu matome, kad yra vaikų, kuriems buvo mokymosi sunkumų, abiturientams reikėtų konsultacijų, jeigu yra pradinių klasių mokinių, kuriems nebeišeina būti namuose, nes tėvai turi grįžti į darbus, taigi mokykloms, įvertinus visas aplinkybes, galima rasti sprendimus ir mes pateikėme aiškias taisykles ir rekomendacijas, kaip būtų galima derinti ir gyvą darbą, ir nuotolinį darbą, kad būtų galima užbaigti sėkmingai mokslo metus, aprėpiant vaikų lūkesčius, kuriems yra reikalinga pagalba. Mes kaip tik ką tik turėjome pasitarimą su savivaldybių vadovais, mokyklų direktoriais, merais, kur kalbėjome apie tai, kad tai yra galimybė, bet ne prievarta“, – sako ministras.

Daugelis turbūt gali pastebėti, kad informacija, kaip bus mokomi vaikai ir kaip vyks bendras ugdymo procesas, keitėsi net kelis kartus. Pats ministras vis tik neigia, kad šiuo metu daromi eksperimentai.

„Šiandien spaudos konferencijoje pabrėžiau, kad eksperimentų būti negali. Mes turime įsitikinti, kad galime saugiai derinti abu šiuos būdus ir tikrai galime, turėsime tai daryti, nes situacija bus panaši ir rugsėjo pirmąją – situacija mažai kuo skirsis. Duok Dieve, kad sąlygos būtų švelnesnės, bet turbūt vakcinos nebus, vaistų nebus, todėl reikės derinti šiuos būdus. Tikrai tikimės, kad mokyklos, įvertinusios sąlygos, galėtų bandyti tuos būdus derinti“, – kalbėjo politikas.

Mokytojus aprūpins kompiuterine technika

Vienas svarbiausių uždavinių mokykloms ir ministerijai – apsaugoti riizkos grupėje esančius mokytojus, kad ir jie galėtų būti saugūs.

„Mes dabar ir nagrinėjame, renkame duomenis iš kiekvienos savivaldybės, mokyklų. Turime daug duomenų, vidutiniškai tai yra penktadalis mokytojų (rizikos grupėje), bet kai kur yra daugiau. Mes ir galvojame, kaip reikėtų organizuoti tokiu atveju nuotolinį darbą, kokie būtų geriausi metodai, pagalba tokiems mokytojams. Rugpjūčio mėnesį planuojame aprūpinti didelę dalį tokių mokytojų, kurie liks namuose, šiuolaikine kompiuterine technika, kad jie galėtų saugiai dirbti iš namų. Tai reikia daryti labai intensyviai, nes norime būti pasiruošę rugsėjui“, – sako ministras.

Algirdas Monkevičius

Anot ministro, darbų iki rugsėjo yra itin daug – teks bendradarbiauti ir su universitetais bei kitais partneriais.

„Turime pasitelkti ir universitetus, socialinius bei verslo partnerius. Tikrai daug padaryta jau per trumpą laiką. Viskas tikrai yra skaičiuojama. Jau esame suplanavę papildomos kompiuterinės technikos pirkimą, egzaminui vykdymui reikės papildomui, bus mažesnės grupės, pasitelksime savanorius. Lėšų nėra tiek jau labai daug“, – pridūrė pašnekovas.

Vien egzaminams papildomai skirs 400 tūkst. eurų

Paklausus, kiek tiksliai galėtų kainuoti pasiruošimas rugsėjui, ministras neįvardijo konkrečios sumos, tačiau vien tik egzaminų organizavimui papildomai skirta 400 tūkst. eurų.

„Galiu tik pasakyti, kad daugiau kaip pusantro milijono skiriame pirkti mokytojų kompiuteriams, labai daug lėšų jau išleidome šeimoms, kurioms reikia padėti, 400 tūkst. vien tik egzaminų organizavimui papildomai ir tikrai lėšos keliauja ir iš krepšelio, ir savivaldybių biudžeto“, – sako ministras.

Paklausus, ką pažadėtų jaunuoliams, kurie labai laukia išleistuvių šventės, tačiau jos veikiausiai nebus, ministras tikino, kad dabar turime galvoti, kaip išlikti saugūs, o laikantis dabartinių rekomendacijų galime užkirsti kelią viruso plitimui.

„Mano galva, mes turėsime kitaip gyventi visuomenėje, gyventi galvodami apie saugumą, kad užkratas neplistų, o tam yra taisyklės ir dėl kaukių, socialinio atstumo. Jeigu mes norime turėti viską, kas mums teikia džiaugsmą, taip pat ir šventes, tai viską galima daryti saugiai laikantis šių reikalavimų“, – atsakė ministras.