Ministrės pasirašytose padėkose, kuriose dėkojama „už ilgametį nuoširdų ir kūrybingą pedagoginį darbą“, žodis „pedagoginį“ parašytas su klaida – „pedadoginį“.

Padėkose – klaida

Pasaulio jaunimo čempioną ir daug kitų Lietuvą garsinančių auklėtinių išugdęs 25-erių metų pedagoginio darbo stažą turintis Lazdijų sporto centro jėgos trikovės treneris Artūras Mačionis teigia šyptelėjęs, kai perskaitė gautą Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio jam įteiktą ministrės padėką.
Padėkos raštas

Padėkos trims Lazdijų rajono pedagogams įteiktos antradienį Veisiejuose (Lazdijų rajonas) vykusioje pedagogų šventinėje konferencijoje, skirtoje Mokytojo dienai paminėti.

„Be abejo, atkreipiau dėmesį (į klaidą), tačiau tikrai nesureikšminau. Visiems žmogiška yra klysti, nuo to mano darbo įvertinimas, tai, jog mano pasiekimai yra matomi, tikrai nesumenko. Aš esu dėkingas (Švietimo ir mokslo) ministerijai, ir juokauju, kad turiu unikalią padėką“, - sakė ilgametis Lazdijų sporto centro treneris A. Mačionis.

Šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės asmeninę padėką už Lietuvos vardo garsinimą šalyje ir pasaulyje prieš metus gavęs A. Mačionis mano, kad minėta ministrės A. Pitrėnienės klaida – neatidumo, bet ne neraštingumo pavyzdys.

Ministrės padėką „už ilgametį nuoširdų ir kūrybingą pedagoginį ir vadybinį darbą“ su tokia pačia klaida žodyje „pedagoginį“ gavusi kelių dešimtmečių darbo stažą turinti Lazdijų rajono Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos direktorė Angelė Mizerienė neslėpė, kad Mokytojo dienai skirtas įvertinimas pribloškė.

„Apmaudu. Suprantu, kad ne ministrė padėkas spausdina, tačiau ji jas pasirašo! Manyčiau, kad mūsų turėtų bent jau atsiprašyti”, - sakė Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos direktorė.

Griežčiausiai į tokį ministrės akibrokštą reagavo Lazdijų sporto centro žirginio sporto sekcijos vadovas Gediminas Juknis.

Ne vieną šalies ir Europos žirginio sporto prizininką išugdęs treneris neslėpė, kad įvertinimo ir pripažinimo jausmą nustelbė gėda.

„Kaip man pasikabinti šitą padėką kabinete? Ką man paaiškinti tiems, kurie skaitys ir šaipysis?” – klausė už ilgametį kūrybingą ir nuoširdų „pedadoginį” darbą ministrės A. Pitrėnienės padėka Mokytojo dienos proga apdovanotas G. Juknis.

Išgarsėjo dėl „ačių”

Lietuvos pedagogai ir švietimo įstaigų darbuotojai spalio 5-ąją mini savo profesinę šventę – Mokytojo dieną. Ta proga Švietimo ir mokslo ministerija trečiadienį organizavo nemažai renginių šalies pedagogams.

Šįvakar, trečiadienį, nacionalinės Lietuvos televizijos eteryje bus transliuojamas šventinis koncertas, skirtas Mokytojo dienai.

Jo metu ministrė A. Pitrėnienė, kuri yra ir Darbo partijos kandidatė Į Seimą, turėtų apdovanoti geriausiais šiemet išrinktus šalies mokytojus.

Tai ne pirmas atvejis, kai švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė pribloškia savo raštingumo supratimu. Prieš porą savaičių interneto vartotojai leipo juokais, pamatę į Seimą Darbo partijos gretose Skuodo rajone antrai kadencijai kandidatuojančios A. Pitrėnienės rinkiminį reklaminį lankstinuką, kuriame žodis „ačiū” buvo parašytas su nosine raide galūnėje – „ačių”.

Audronės Pitrėnienės klaida

Atsiprašymui laiko nerado

DELFI trečiadienį susisiekė su švietimo ir mokslo ministrės A. Pitrėnienės patarėja ir atstove spaudai Daiva Šalc, prašydami ministrės komentaro apie klaidą josios padėkose.

Tačiau pati A. Pitrėnienė nerado laiko nei komentarui, nei, juolab atsiprašymui už savo klaidą.

Vietoje ministrės atsiprašymo šalies pedagogams DELFI redakcija sulaukė Švietimo ir mokslo ministerijos Personalo skyriaus vedėjos Onutės Kacevičienės vardu rašyto atsakymo.

„Atsiprašome už pasitaikiusias korektūros klaidas. Už padėkų rengimą atsakingas Švietimo ir mokslo ministerijos Personalo skyrius. Siekiant padėkoti mokytojams ir pedagoginiams darbuotojams už jų veiklas, svarbius darbus per metus įteikiama keli tūkstančiai padėkos raštų, sveikinimų. Nemažai jų įteikiama Tarptautinės mokytojo dienos proga – vidutiniškai 400-500 padėkos raštų ir sveikinimų kasmet. Iš pradžių parengiamas įsakymas, jį parašu patvirtina švietimo ir mokslas ministras, o ant pačių padėkų uždedamas faksimilinis parašas’, - rašoma ministerijos atsakyme.

Ministrė išvadino beraščiais

Trečiadienį ministrė A. Pitrėnienė Lietuvą pribloškė ir savo pasisakymu apie į Lietuvą atvykstančius pabėgėlius, kurie čia perkeliami pagal Lietuvos įsipareigojimus ES.

Vyriausybėje svarstant klausimą dėl pabėgėlių integracijos, švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė dalį atvykėlių išvadino beraščiais ir prašė numatyti galimybę jiems ilgiau mokytis lietuvių kalbos.

Toks ministrės pasisakymas, neabejotinai, susijęs ir su papildomomis lėšomis tokių kalbos kursų finansavimui.

„Pritariame, kad reikia intensyvinti ir glaudinti ugdymo procesą. (...) Nes dalis tų, kurie atvyksta, prieglobstį turi, yra visiški beraščiai. Ir jie pasiekti, kad ir A1 lygį per 96 valandas, yra nepajėgūs. Jeigu nenumatysime galimybės kurso kartoti, praktiškai mes juos pasmerkiame išlikti beraščiais ir toliau. Norėtume, kad būtų įtraukta galimybė kartoti kursą, nes jie tiesiog neturi bazinio jokio pasirengimo“, – kalbėjo A. Pitrėnienė per Vyriausybės posėdį.