Ruošiantis atnaujinti įprastą mokymą, skiepijimas nuo koronaviruso prasidėjo ir Klaipėdos Vydūno gimnazijoje.

„Puikiai. Neturėjau jokių baimių ir absoliučiai net tokios minties, kad nereikia skiepytis – būtinai reikia“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė mokyklos darbuotoja.

Jai antrino ir kolegė, pripažinusi, kad dalis kolektyvo narių buvo prisiskaitę klaidinančios informacijos.

„Buvo pačių įvairiausių nuomonių – aiškiai buvo prisiskaityta antivakserių informacijos, buvo visokių kliedesių apie čipavimą“, – pasakojo moteris.

Savo ruožtu gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Ramunė Vaičienė pažymėjo, kad iš viso kolektyvo skiepytis atsisakė keturi darbuotojai.

„Buvo 4 atsisakę, kurie planuoja vėliau skiepytis. Čia yra žmogaus pasirinkimas, savarankiškai apsisprendžia – jeigu nenori skiepytis, galės daryti greitąjį testą, jei norės“, – teigė R. Vaičienė.

Sulaukė laiškų iš vadovų

Alytaus Likiškėlių progimnazijos mokytojai sulaukė direktoriaus rašto, kad nepasiskiepiję ir atsisakę profilaktiškai tirtis pedagogai gali būti nušalinti nuo darbo bei jiems nemokamas atlyginimas.

Pats mokyklos direktorius patikino, kad ši nuostata bus keičiama.

„Nusprendėm, kad tame mūsų apraše arba tame plane pakeisime tą terminą, kad griežtai į viską žiūrime į rekomendacinio pobūdžio“, – sakė Alytaus Likiškėlių progimnazijos laikinasis direktorius Gintautas Draugelis.

Savo ruožtu Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pripažino, kad tokių pranešimų sulaukė ir kitų Lietuvos mokyklų pedagogai.

„Mokytojai tikrai nori kuo greičiau grįžti į darbą ir, reikalui esant, pasiskiepyti. Dabar tas spaudimas duoda priešingą reakciją ir kyla tos abejonės. Ypatingai iš Kauno savivaldybės (gauname – aut.p.) tokių skundų, kad vadovai yra gavę tokių nurodymų iš savivaldybės užtikrinti vakcinavimą arba testavimą, kurio neturėtų, mūsų manymu, būti. Paskutinis ministerijos išaiškinimas rodo, kad tai nėra privaloma“, – akcentavo A. Navickas.

Teigia, kad skiepai ir testavimasis nėra privalomi

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad pedagogų skiepijimas ir profilaktinis testavimas nėra privalomas.

„Testavimas yra tikrai neprivalomas. Mes suprantame žmonių laisvės pasirinkti arba daryti testą, arba ne būtinybę. Iš kitos pusės – labai kviečiame ir labai skatiname būti sąmoningais, nes suprantame, kad nesitestuodami mes niekada nežinosime, kokia yra reali situacija“, – televizijai sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė.

Nuo COVID-19 pirmąja vakcinos doze jau yra paskiepyti apie 19 tūkst. mokyklų ir darželių darbuotojų.