„Savivaldybėms jau yra išdalinta daugiau nei 50 tūkst. greitųjų testų, tai yra mokyklų darbuotojų tyrimams ir tie tyrimai, matyt, artimiausiu metu galės prasidėti“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė A. Veryga.

Anot jo, ateityje tyrimų skaičius bus plečiamas.

Greitųjų testų patikrai vadovavusi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė Aurelija Žvirblienė praėjusią savaitę kritikavo sprendimą skirti greituosius testus mokytojams, kadangi jie nėra tinkami ankstyvos ligos diagnostikai ir geriausius rezultatus rodo praėjus 14-50 dienų nuo pirmųjų koronaviruso simptomų ar teigiamo molekulinio (PGR) tyrimo atsakymo.

Profesorė abejojo tokio mokytojų testavimo greitaisiais testais tikslingumu.

A. Veryga teigia, kad testais bus daugiau siekiama įvertinti esamą situaciją mokyklose, kaip ji keičiasi.

„Jei matysime, kad situacija neblogėja, reiškia, kad tų priemonių, kurios mokyklose taikomos, pakanka suvaldyti situacijai. Jei matysime, kad situacija keičiasi į blogąją pusę, žinoma, kad bus reaguojama, ir sprendžiama, ką daryti, tariamasi su epidemiologais. Pačių epidemiologinių tyrimų atlikimas tam ir skirtas – kad būtų galima priimti sprendimus, kurie yra pagrįsti tam tikrais duomenimis, o ne spėlionėmis“, – sakė ministras.