Išsivežė visas kruopas

Apie neįprastą radinį žurnalistus informavo švietimo įstaigos moksleivė. Gimnazistai teigia, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai šioje valgykloje valgantys mokiniai užsakytame patiekale aptinka kirminus. Socialiniuose tinkluose diskusijose pasipylė komentarai, kad per pastarąsias dienas tai jau trečias atvejis, kai randamos kirmėles. Gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė operatyviai reagavo į penktadienio incidentą – asmeniškai patikrino valgyklą ir surašė aktą. Apie šiuos nepageidaujamus radinius maisto porcijose jau yra informuotas maisto tiekėjas – įmonė „Bruneros“ ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Vyksta tyrimas.

VšĮ „Bruneros“ Marketingo skyriaus vadovės Silvos Petrikauskienės teigimu, į gautą informaciją reaguota žaibiškai – visos perlinės kruopos paimtos ir išvežtos iš mokyklos valgyklos. Greitai reagavo ir pranešimą apie kirminą gavę maisto veterinarijos inspektoriai.

Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Alvidas Trilikauskas teigė, kad šiandien popiet patikrinimas bus atliktas vienintelės – Radviliškio Lizdeikos – gimnazijos valgykloje. Kitos to paties maisto tiekėjo aptarnaujamos švietimo įstaigos nebus tikrinamos. Spėjama, kad kirmėlių kruopose galėjo atsirasti dėl netinkamų laikymo sąlygų.

Pasak A. Trilikausko, labiausiai tikėtina, kad sankcijos sulauks valgyklos vedėja. „Šios baudos nėra tūkstantinės – varijuoja nuo 60 iki 150 eurų“, – teigė įstaigos vadovas. Neslepiama, kad jų patikrinimo rezultatai paprastai netampa pagrindu nutraukiant maitinimo tiekimo sutartis. Tokio pobūdžio pranešimų apie kirminus mokyklų valgyklų maiste šiais mokslo metais VMTV inspektoriai dar nebuvo sulaukę.

Neaišku, ką valgo vaikai

Primename, kad nemokamo mokinių, įskaitant ir kitą, maitinimo paslauga švietimo įstaigose šiemet rajono savivaldybei atsieina kur kas brangiau. Veik vienas milijonas eurų. Tiek skiriasi mokinių maitinimo sutarčių vertė, jei lygintume šiųmetinę ir praėjusių trijų metų sutarties situaciją Radviliškio rajono mokyklose. Tokie pakeitimai veik neturi nieko bendro su maisto turiniu lėkštėje.

Radviliškyje rugsėjo mėnesį buvo paviešinta, kad 12-oje rajono mokyklų maitinimas šoktelėjo nuo 167 tūkst. Eur iki 1 milijono 127 tūkstančių Eur. Tuo tarpu mokinių skaičius susitraukė nuo 1398 iki 1003.

Ir tai visai nereiškia, kad vaikai valgys 5 kartus skaniau ir sočiau.

Kosminio dydžio sutartį su Radviliškio rajono savivaldybe nusiraškė „Brunera“, (anksčiau –„Kretingos maistas“). Šiuo viešuoju pirkimu jau susidomėjo ir Radviliškio rajono savivaldybės Kontrolės komitetas.

Politikams kilo klausimų dėl viešojo pirkimo konkurso sąlygų, jo vykdymo bei kontrolės. Paaiškėjo, kad 1 mln. 127 tūkst. eurų vertės sutartys nėra tinkamai vykdomos – niekas nekontroliuoja, ar tikrai atvežami ekologiniai produktai, nėra naudojamos elektroninės priemonės atsiskaitymui. Pasirodo, kad kartojasi praktika, kai 2016 metais pasirašytos sutartys buvo nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų. Dabar visa rajono valdžios grietinėlė suskubo į mokyklų valgyklas tikrinti, ar maistas skanus, geras, estetiškai tvarkingas.