DELFI straipsnyje „Aistringa meilė mokykloje – gėda visam gyvenimui?“ vykdytos apklausos rezultatai atspindi gana tolerantišką skaitytojų požiūrį. Daugiau nei pusė apklausoje dalyvavusių skaitytojų mano, kad mokykloje bučiuotis ir glaustytis yra nieko tokio, nors trečdalio skaitytojų nuomone, toks elgesys – bjaurus. Neprisistačiusi skaitytoja baisėjosi „palaidu“ jaunimu: „Teko ne kartą matyti paauglius autobuse, vienas kitam į gerklę sulindę, tai – baisu, šlykštu, amoralu!“

Skaitytojai geriausiu komentaru išrinko „Ledu“ pasivadinusio komentatoriaus nuomonę:
„Aš būdamas pedagogu mokykloje pravesčiau mini pamokėlę: karas yra blogai, priešingybė karui – meilė, nes tai yra gražu ir iš jos atsiranda nauji žmonės. Bet parduotuvėje mes perkame, virtuvėje verdame, teatre žiūrime spektaklį, tualete „kakojame“, miegamajame miegame, o mokykloje mokomės. Meilė yra gerai, bet pasitaiko tokių žmonių, kurie nori mokytis, gauti žinių ir tokius privalome gerbti“.

Meilė užgęsta – liudininkai ir kvaili prisiminimai lieka

Apklausos rezultatai atskleidė, kad skaitytojai meilės apraiškas mokykloje siūlo tiesiog toleruoti arba ignoruoti, nors daugiau nei 10 proc. skaitytojų manymu, toks elgesys mokykloje turėtų būti draudžiamas. Skaitytoja prisistačiusi „Tolerancija“ rašė: „Glamonėtis ir „gilius“ bučinius demonstruoti mokykloje, kur yra daug mažamečių, tik parodo, koks nesubrendęs įsimylėjėlių požiūris į save ir aplinkinius. Išlikti žmonėmis ir nesusigriauti gyvenimo bei negadinti nuotaikos kitiems padėtų tik griežta drausmė“.

Tačiau dalis skaitytojų abejojo baudimo nauda. „Gal grįžtame į sovietų laikus, kad pradedama viska draust? Kas čia tokio, jei jaunimas vaikšto susikibę už rankų ar pasibučiuoja? Baikit terorizuot tą jaunimą dėl kiekvienos smulkmenos“, – savo nuomonę išsakė skaitytojas Marius.

Vis tik daugiau nei pusė apklausoje dalyvavusių skaitytojų nuomone, mokykloje nederėtų nei bučiuotis, nei glamonėtis. „Visais laikais iš tokių demonstratyvių meilių bendraamžiai už nugaros juokiasi ir šaiposi. O blogiausia, kad didžioji meilių užgęsta, ir lieka tik kvaili prisiminimai su daugybe liudininkų“, – rašė „Pajuokos objektas“ prisistačiusi skaitytoja.

Laikymasis už rankučių – atgyvena, meilę reikia „plėšt“

„Gimnazijoje niekaip negalėjau susirasti vaikino ir kartais atrodydavo, kad visi „balandėliai“ it susitarę tyčia pradėdavo glamonėtis ir bučiuotis mano akivaizdoje, primindami man skaudžią tiesą. Duoti nedidelį bučkį ar susikibti už rankų dar buvo nieko, bet kai pradėdavo tiesiogine to žodžio prasme valgyti vienas kitą ar erotiškai ramstytis, tai net koktu pasidarydavo“, – dalinosi savo atsiminimais „Drovuole“ prisistačiusi skaitytoja.

„Niekas nedraudžia draugauti, bendrauti, vaikščioti susikibus už rankų, bet kai koridoriaus kampe vos „nesidulkinama“, o lipdamas laiptas atsitrenki į „besilaižančias“ poras ar dar geriau: matai berną sukišusį rankas panelei į apatinius, visas grožis dingsta. Mokyklinė meilė retai trunka visą gyvenimą, koks paneles autoritetas gali būti jei vienais metais vienas tampo, kitais – kitas?“ – klausė prisistatyti nepanoręs skaitytojas.

„Kraupstu nuo pusplikių, vos dengiančių užpakalį ir krūtinę mokinių, kurios iš šono atrodo tikros prostitutes. Elgtis moraliai – savigarbos turėjimas. Buvo klasėse panų, kurios viešai glamžydavosi, permiegodavo su klasiokais – jų etikete liko visam gyvenimui“, – savo pasipiktinimą reiškė skaitytojas.

Kaimo mokyklą baigęs skaitytojas dalinosi prisiminimais ir stebėjosi merginų lengvabūdiškumu: „Su draugu prieš kūno kultūros pamokas pasigaudavome paneles ir jas glamžydavome, o po to aptarinėdavome, kurios „papukai“ geresni. Kas keisčiausia, tos panelės beveik nesipriešindavo“.

Mokyklos meilė visam gyvenimui

Kartais mokykloje užgimę romantiški jausmai tęsiasi visą gyvenimą. Skaitytojas iš Kauno prisipažįsta su būsimąją savo žmona draugauti pradėjęs 5-oje klasėje: „Aš su žmona nuo 5 klasės kartu ir jau virš 40m vedę“.

O skaitytoja Aldona Mikutytė-Jakštienė pasidalino savo patirtimi: „Su būsimu vyru gal metus mokykloje tampė, persekiojo ir žemino mokytojai. Dabar mes jau 35 metai kartu. Kokia čia gėda? Gėda tiems, kurie įperša vaikams mintį, kad bet koks bendravimas su kitos lyties mokyklos draugu yra blogai“.

Vis tik skaitytojai dar mokykloje užmezgę romantinius ryšius su būsimu vyru ar žmona teigė, kad padorumo ribos mokykloje neperžengė. „Pradėjom draugauti 11-oje klasėje, kartu jau 17 metų. Glamžytis mokykloje net į galvą nešovė“, – sakė skaitytoja Lilit.

„Mano vyras – mano buvęs klasiokas. Mes jau 20 metų vedę, draugauti pradėjome besimokydami mokykloje, dvyliktoje klasėje ir galiu pasakyti, kad niekada neleidome sau viešai bučiuotis. Galvoju, kad jeigu vaikinas gerbia savo merginą, jis niekada viešai, prie kitų žmonių neglamonės savo draugės, nes tai, mano manymu, žemina merginos orumą“, – sakė Vika.

Daugiau nei prieš 30 metų mokyklą baigęs skaitytojas Arvydas pasakojo: „Devintoje klasėje atsirado pora, susikabinę pastoviai kartu vaikščiojo, kartais pasišaipydavom draugiškai, bet štai dar šiandien Vytautas ir Gražina kartu. Vaikai, anūkai užauginti, o jie dar kartais susikibę už rankų vaikšto".