Vyriausybės sprendimu, šiemet mokslo metai, nepaisant tvyrančio nerimo dėl COVID-19 plitimo, prasideda kontaktiniu būdu.

Premjerė Ingrida Šimonytė ir švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė akcentuoja, kad pagrindinis siekis yra išlaikyti mokinius klasėse ir auditorijose, „kaip įmanoma ilgiau“, todėl mokymo procesas vyks laikantis tam tikrų ribojimų.

Mažiausiai jų nustatyta pradinukams – jiems, priešingai nei kitiems moksleiviams ir studentams, klasėse nebus privaloma dėvėti kaukių. Visiems likusiems jų nereikės tik per kūno kultūros pamokas.

Visiems moksleiviams rekomenduojama atlikti periodinius COVID-19 testus – jie mokyklose kol kas nėra privalomi.

Aukštojo ir profesinio mokymo įstaigų studentams bus privaloma turėti galimybių pasą, t. y. būti pasiskiepijus, persirgus, arba periodiškai testuotis. Jų neturintieji galės mokytis tik nuotoliniu būdu.

Ugdymo įstaigos privalo reguliuoti ir srautus, kad šie nesimaišytų – vienu srautu laikoma 100 mokinių iš vienos programos, t. y., pavyzdžiui, tik pradinukai, tik pagrindinio ugdymo moksleiviai, arba visos vieno lygio klasės, pavyzdžiui, visi aštuntokai ar septintokai.

Būreliuose, neformaliuose užsiėmimuose uždarose patalpose galės dalyvauti iki 30 vaikų, bet skaičius nebus ribojamas, jei visi yra pasiskiepiję, turi imunitetą ar nuolat testuojasi.

Privalomai turi būti matuojama ir atvykstančių moksleivių temperatūra.

Situacijai blogėjant, Vyriausybė yra numačiusi atskiru sprendimu pereiti prie nuotolinio ugdymo, išskyrus pradinukus ir ikimokyklinukus bei priešmokyklinukus – jiems liktų kontaktinis ugdymas. Taip pat kontaktiniu būdu, nepaisant situacijos, nuo vasario mokytųsi abiturientai. Klasėse likusiems moksleiviams periodiniai COVID-19 testai taptų privalomi, nebe rekomenduojami.

„Kriterijai turbūt – lovų skaičius, atvejų skaičius, mirčių skaičius. Jais ir bus vadovaujamasi priimant sprendimą Vyriausybėje, bet tai turi būti atskiras sprendimas, įvertinus visas aplinkybes, išnaudojus visas įmanomas priemones“, – rugsėjo 1-osios išvakarėse sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Nuotolinis mokymas Lietuvoje buvo įvestas per pirmąjį karantiną pernai pavasarį, rugsėjį vaikai buvo grįžę į mokyklas, tačiau nuo gruodžio pablogėjus sergamumo COVID-19 situacijai, vėl perėjo prie nuotolinio mokymo.

Į klases palaipsniui moksleiviams leista grįžti nuo kovo, tačiau šios rekomendacijos vykdytos vangiai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, šiemet bendrojo ugdymo mokyklų duris pravers 324,9 tūkst. mokinių, iš jų 28,3 tūkst. pirmokų ir 22,1 tūkst. abiturientų.

Pirminiais duomenimis, profesinio mokymo įstaigose mokysis 29,4 tūkst. mokinių. Universitetuose ir kolegijose studijuos 104,8 tūkst. studentų, iš jų 18,8 tūkst. pirmakursių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)