Mokslininkas, dalyvaujantis Prezidentūros suburtoje Sveikatos taryboje rašė, kad nors pavienių skaičių vertinti negalima, tačiau per parą nustatyti 3128 atvejai yra iškalbingi.

„Niekada nereikia situacijos analizuoti tik pagal vieną skaičių. Bet 3128 atvejis šiandien yra iškalbingas pranašas, kad situacija tik blogėja. Panašu, kad kartojasi istorija, po augimo, turime apsiraminimą, ir po to vėl šokam į viršų“, – feisbuke rašė jis.

V. Zemlys–Bulevičius svarstė, jog jei šią savaitę stebėsime panašius skaičius, visiškas gyvenimo stabdymas bus vienintelė išeitis.

„Ir čia tik atvejų skaičius, kuris ir taip yra mažesnis dėl testavimo pajėgumų saturacijos. Taip galima nurašyti šitą skaičių kaip išskirtį, bet pastaruosius du mėnesius tokios išskirtys tampa norma ir tada reikia tiesiog pripažinti, kad tai nėra išskirtis, tai yra duomenų savybė. Jeigu šią savaitę stebėsime panašius skaičius nepaprastoji padėtis ir visiškas gyvenimo sustabdymas panašu bus vienintelė išeitis“, – prognozavo jis.

Mokslininkas teigė, jog kalbėti apie tokią galimybę būtina jau dabar, nes netinkamai kalbant apie naujas priemones duoda atvirkštinį rezultatą.

„Kalbėti apie tai jau reikia būtina, nes dabartinės vyriausybės komunikacinis fiasko parodė, kad netinkamai iškomunikuotos priemonės duoda atvirkštinį efektą“, – rašė jis.

V. Zemlys–Bulevičius pažėrė kritikos ir nueinantiems valdantiesiems, kurie antrai koronaviruso bangai nepasiruošė.

„Reikia konstatuoti, kad šitai krizei buvo visiškai nepasiruošta ir matyt pirmas darbas naujai vyriausybei bus atsiprašyti už šios vyriausybės klaidas, kad pagaliau suprastumėme kad esame viena komanda ir kad norėdami pasiekti rezultatą turime dirbti išvien, o ne nuleidinėti nepagrįstus sprendimus ir tada kaltinti visuomenę, kad ji jų nesilaiko“, – feisbuke trečiadienį rašė mokslininkas.

Delfi primena, kad per praėjusią parą nustatyta 3128 naujų susirgimų koronavirusu, užfiksuota dar 31 mirtis. Šiuo metu Lietuvoje koronavirusu serga per 45 tūkst. gyventojų.

Nuo trečiadienio šalyje įsigaliojo ir griežtesnės karantino sąlygos.

draudžiama susitikti daugiau nei dviem šeimoms, vyresniųjų klasių mokiniai pereina prie visiško nuotolinio ugdymo, prekybos centruose reikalaujama griežčiau riboti pirkėjų srautus.

Vyriausybės pirmadienį priimtais sprendimais draudžiami daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Taip pat uždrausta rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei juose dalyvauja daugiau nei dvi šeimos ir ar namų ūkiai, ir jos leidžiamos ne daugiau nei 10 asmenų.

Valstybės ir savivaldybių institucijos, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas turi būti organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Prekybos centruose reikalaujama labiau riboti klientų srautus, nustatant, kad turi būti užtikrinamas 15 kv. metrų prekybos plotas mažesnėse arba 30 kv. metrų plotas vienam lankytojui didžiuosiuose prekybos centruose, kai visas prekybos plotas yra didesnis nei 10000 kv. metrų.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų transporto priemonių stovėjimo vietų.