DELFI žiniomis, ikiteisminį tyrimą atliekantys policijos ir prokuratūros pareigūnai pradėjo aiškintis, ar su Vilniaus rusiškųjų mokyklų moksleivių išvykomis į Rusijos organizuojamas sukarintas stovyklas „Sojuz“ negali būti susijęs ir Vilniuje gyvenantis Ukrainos Donbaso separatistų šalininkas, raginęs vykti į susitikimus okupuotame Ukrainos regione.

Dar rugpjūtį prokurorai pradėjo tyrimą dėl teroristinių nusikaltimų kurstymo, verbavimo teroristinei veiklai ir teroristinės veiklos finansavimo bei rėmimo. Toks tyrimas buvo pradėtas po vilniečio Aleksandro Dolženkos pasisakymų socialiniame tinklapyje „Facebook“ – jis ragino stoti į „Donbaso sukarintas dalis“ ir „Strelkovo padalinius“ bei siūlė jiems teikti paramą.

Paaiškėjo, kad A. Dolženka yra baigęs rusų Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnaziją, kurios moksleiviai taip pat vyko į Rusijos organizuojamą sukarintąją stovyklą.

Šios informacijos prokurorai kol kas nėra linkę komentuoti.

„Mes negalime paneigti, kad tyrimas yra šiek tiek siejamas ir su ankstesniu pradėtu dėl gabenimo į Donbasą“, – atsakydamas į DELFI klausimus teigė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Prokuroras pabrėžė, kad tyrime kol kas niekam nėra pareikšti įtarimai.

„Tyrimas nebus toks lengvas ir greitas, nes reikalinga sulaukti pagalbos ir iš užsienio – turite apsišarvuoti kantrybe ir pasitikėti mūsų prokurorais“, – teigė jis.

Tyrimą atliekantys pareigūnai prieš savaitę Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje ir V. Kačialovo gimnazijoje atliko kratas. „Moksleiviai nėra mūsų tyrimo objektas, faktas apie važiavimą yra akivaizdus, bet jūs įsivaizduokite, jeigu jūsų vaikas išvažiuoja į kitą valstybę ir jam į rankas įteikiamas automatas, be to, istorija dėstoma visiškai priešingai negu yra reali ta istorija, tai manau, ir pats gausite atsakymą – tokie veiksmai nepadeda veikti valstybei“, – tada kalbėjo R. Jancevičius.

V. Kačialovo gimnazijos direktorė: nesuprantu, kas čia įvyko

Vilniaus V. Kačialovo gimnazijos direktorė Roza Dimentova, kurios pavaldinys – istorijos mokytojas Romanas Abramovas vasarą su moksleiviais vyko į Kirgizijoje rengiamą Rusijos sukarintąją stovyklą, DELFI sakė, kad nežino, jog nepilnamečiai galėjo naudotis ginklais.

„Matyt prokuroras R. Jancevičius tą žino, aš tai negaliu pasakyti“, – penktadienį teigė gimnazijos vadovė.

Vilniaus miesto savivaldybė yra nutarusi, kad R. Dimentova, kaip ir S. Kovalevskajos mokyklos direktorė Jevdokija Vasiljeva nėra atsakingos dėl moksleivių išvykų į stovyklą.

„Aš tiktai žinau, kad mes nesame niekuo prasikaltę“, – teigė R. Dimentova. Ji stebėjosi mokykloje atliktomis kratomis: „Šita mokykla egzistuoja jau 40 metų ir kratos dar niekada nebuvo, bet, matyt, kiekvienas dirba savo darbą.“

„Noriu pasakyti tik vieną dalyką: jeigu tos institucijos, kurios žinojo, kad kažkas kažkur vyks, kur negalima ar neverta, mus bent galėjo įspėti, nes mokykloje visą laiką kažkas vyksta – tai egzaminai, įskaitos, išvykos ir t.t., – sakė ji. – O dabar apie tai kalbėti tas pats, jeigu žinotumei, kur nukirisi, šieno pasitiestumei. Be to, ten buvo sporto stovykla Kirgizijoje, net ne Rusijoje, prie ežero. Ir ji vyko vasaros metu, kai mokiniai neprivalo mokytojų informuoti.“

V. Kačialovo gimnazijos vadovė tikino, kad patyrė šoką, kai sužinojo, jog dėl moksleivių išvykos kilo skandalas.

„Tai buvo šokas, kad tai yra kažkas tokio ypatingo, juk pas mus mokykloje mokosi 10 ar 12 vaikų iš Ukrainos, niekada nekilo jokių klausimų“, – teigė R. Dimentova.

Gimnazijos vadovei nekyla abejonių, kad išvykos į Rusijos stovyklas moksleivių mąstymo nė kiek nepakeis.

„Vaikai, kurie yra auklėjami ir mokosi mokykloje, mokosi pagal tuos pačius vadovėlius, pagal tą pačią programą, kaip ir visi moksleiviai Lietuvoje – neįsivaizduoju, kad jie gali būti staiga kitokie, kai jie ten savaitę ar kiek ten pabuvo, – DELFI sakė ji. – Tikrai neįsivaizduoju, nes tiems vaikams Lietuva yra tėvynė, jie puikiai apie ją išmano, viską puikiai žino, net himną giedojo, kaip vėliau sužinojau, stovykloje buvo su tautiniais rūbais ir atstovavo Lietuvai. Man dabar sunku pasakyti – kas čia tokio įvyko.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1114)