Projekto tema - „Išvykstu, kad sugrįžčiau“. Susitikime su jaunimu Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pažymėjo, kad ji liečia jautrią mūsų visuomenės sritį, t. y. emigraciją. Pasak Premjero, šią problemą būtina akcentuoti ir ieškoti sprendimo priemonių.

„Esame Europos Sąjungos nariai, suprantame jaunų žmonių norą pasinaudoti galimybe išvykti studijuoti svetur. Vis dėlto labai tikiuosi, kad pabaigę mokslus sugrįšite kurti savo gyvenimą Lietuvoje, kur kiekvienas iš Jūsų esate reikalingas. Projekto metu linkiu būti drąsiems, iš šios savaitės pasisemti kiek įmanoma daugiau, o kai kuriems - grįžti prie ministrų rato ateityje“, - sakė S. Skvernelis.

Moksleiviai su Ministru Pirmininku diskutavo pabėgėlių, Europos Sąjungos ateities, ekonomikos, karinių grėsmių temomis, aptarė kitus aktualius klausimus.

Vėliau dalyviai susitiko su programos „Renkuosi Lietuvą“ atstovais Justinu Uba ir Kristijanu Kaminskiu, kurie pristatė jaunimo migracijos situaciją šalyje, aptarė integracijos procesus grįžtantiems iš studijų užsienyje. Su Ministro Pirmininko patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Une Kaunaite moksleiviai kalbėjo apie šalies mokymo sistemą, planuojamus Vyriausybės sprendimus.

Projekto metu moksleivių lauks įspūdžių kupini vizitai Vyriausybės kanceliarijoje, ministerijose ir kitose šalies institucijose. Aktualiais valstybės klausimais jie diskutuos su ministrais, stebės Vyriausybės posėdį, dalyvaus susitikimuose, kuriuose su įvairių sričių specialistais dalysis idėjomis, kaip spręsti opias visuomenės problemas.

„Esu veikli, įvairiapusiška bei aktyvi pilietė, todėl manau, jog patirtis, įgyta šio projekto metu, neabejotinai prisidėtų prie asmeninio mano tobulėjimo. Taip pat, be abejo, intriguoja galimybė pamatyti kasdienį Vyriausybės darbą iš arti, norėčiau susidaryti aiškesnį suvokimą apie valstybės tarnybą“, - teigė savaitės praktiką Vyriausybės kanceliarijoje pasirinkusi Klaipėdos licėjaus abiturientė, visus egzaminus šimtukais išlaikiusi Gustė Čėsnaitė.

Skaičiuojama, kad per pastarąjį dešimtmetį jaunimo Lietuvoje sumažėjo beveik 32 proc. (2008 m. Lietuvoje gyveno 810 tūkst. jaunų žmonių, 2017 m. pradžioje – 554 tūkst.). Viena iš jaunimo skaičiaus mažėjimo priežasčių yra emigracija į kitas valstybes. 2016 m. iš Lietuvos emigravo 19 tūkst. 15–29 m. amžiaus jaunų žmonių – jie sudarė beveik pusę visų emigrantų.

Projekto organizatoriai dėkoja rėmėjams ir partneriams, padedantiems moksleiviams surengti įdomias veiklas ir po vizitų valstybės institucijose. Viena iš jų – šią savaitę numatytas „JCDecaux“ organizuojamas žygis „Cyclocity Vilnius“ dviračiais po Vilniaus senamiestį.