Galinčių sau leisti tokius pirkinius kaip prabangūs automobiliai, neskaičiuojant pinigų, daugėja – dabar Lietuvoje apie 500 milijonierių. Yra ir milijardierių: trijų lietuvių valdomas turtas vertinamas daugiau nei milijardu. Tai – „Girtekos“ vadovas Mindaugas Raila, „Vilniaus prekybos“ įkūrėjas Nerijus Numa, „Avia Solutions group“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis.

Mokesčių inspekcija stiprina turtuolių priežiūrą – įsteigtas specialus padalinys, kuris tikrins, kaip turtingiausi lietuviai moka mokesčius.

„Mes sakome, kad mokesčių reikia mokėti nei daug, nei mažai, o būtent tiek, kiek reikia – nei euru ne mažiau, ne daugiau“, – LNK paaiškino VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Vienas iš ypatingo dėmesio sulauksiančių asmenų – „Norfos“ įkūrėjas Dainius Dundulis.

„Aš galvoju, kad jie su manimi neturi problemų. Normaliai jaučiuosi, aš iš esmės negalvoju, kad mano gyvenime įvyks kažkokie pokyčiai“, – LNK sakė D. Dundulis.

Keli kiti turtingiausi lietuviai kalbėti atsisakė. D. Dundulis sako, kad kartą Mokesčių inspekcija turėjo klausimų dėl jo mokesčių, bet tai buvo seniai.

„Dėl savo asmeninių finansų esu buvęs, bet tai buvo labai seniai, gal 20 metų atgal. Tai daugiau buvo jų užklausimas“, – pasakojo „Norfos“ savininkas.

Turtingiausi lietuviai

Iš viso VMI sąraše – 140 turtuolių. Specialus padalinys kontroliuos tik tuos, kurių turto vertė – daugiau kaip 40 mln. eurų.

„Ir piniginis, nekilnojamas turtas, ir kilnojamas turtas, ir, be abejo, finansinės priemonės, sankcijos bei panašiai“, – paaiškino VMI viršininko pavaduotojas A. Klerauskas.

Žadama tikrinti ir tuos, kurie užsiregistravę kaip mokesčių mokėtojai užsienyje. 140 turtingiausių lietuvių turi 15 mlrd. eurų turto – panašiai kaip visos Lietuvos metinis biudžetas.

„Nesvarbu, kokia turto forma. Taip pat nesvarbu, ar tai yra Lietuvoje, ar užsienyje – kitaip sakant, sumuojamas ir Lietuvoje esantis turtas ir užsienyje“, – sakė A. Klerauskas.

Po didinamuoju stiklu bus ir politikų – daugiau nei 40 milijonų vertinamas Kauno mero Visvaldo Matijošaičio turtas. Tarp turtingiausių lietuvių – ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, praėjusią kadenciją ant Kauno marių pasistatęs rezidenciją, kuri, anot vertintojų, viena prabangiausių Baltijos šalyse.

„Kada žmogus, jo verslas sumoka šimtus milijonų litų, ar eurais – dešimtimis milijonų eurų, jis gali kažkiek leisti sau pačiam. Man dėl to tikrai nebus gėda nei prieš vieną Lietuvos žmogų“, – komentavo R. Karbauskis.

VMI neslepia – galėtų patikrinti ir daugiau turtuolių, bet neturi pajėgumų.

„Tas skaičius ateityje gali didėti, jei mes tiesiog turėsime galimybių skirti daugiau išteklių turtingų žmonių priežiūrai. Tuomet kriterijus – 40 mln. – gali nusileisti iki, pavyzdžiui, 30 ar 20 milijonų“, – paaiškino inspekcijos viršininko pavaduotojas.

Anot VMI, tikslas – su turtingiausiais lietuviais užmegzti ryšį, kad ir inspekcija teiktų pastabas, bet ir patys turtuoliai teirautųsi dėl jiems priklausančių mokesčių.

„Tikslas yra pasiekti situaciją, kuomet tokių patikrinimų daryti net ir nereikėtų“, – sakė A. Klerauskas.

Mokesčių inspekcijoje jau veikia padalinys, kuris kontroliuoja didžiausių įmonių mokamus mokesčius. Tiesa, kontrolė gali būti ir nelengva, jei sukuriamos didelės įmonių grupės ir dar keliose valstybėse.

„Nemėgstu, kad būtų kas nors neaišku. Matyt, ir Mokesčių inspekcijai yra viskas aišku. Tas voratinklio kūrimas kainuoja pinigus. Vietoje to, kad sumokėčiau už to voratinklio statybas, geriau sumokėsiu mokesčius“, – LNK komentavo „Norfos“ vadovas D. Dundulis.

Anot VMI, išskirtinis dėmesys pasiteisina. Šiemet akyliau patikrinus 200 didžiausių įmonių, jos deklaravo ketvirtadaliu daugiau mokesčių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: