Šakių rajono meras Juozas Bertašius skaičiuoja, kad norint įgyvendinti šalies valdžios sprendimą nuo rugpjūčio 1 dienos MMA padidinti 50 litų vietos ižde reikia rasti daugiau kaip 350 tūkst. "atliekamų" litų. Rajono savivaldybės biudžetinėse įstaigose už minimalų atlygį dirba 530 darbuotojų. "Mūsų rajone beveik nėra jokių pramonės įmonių, iš kurių būtų galima surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio. Tad Vyriausybės sprendimas nelabai suvokiamas, nes jis reiškia, jog iš savo biudžeto turime paimti dalį pinigų tam, kad įgyvendintume nutarimą. Nors tam lėšų turėtų numatyti pati Vyriausybė", - sakė J.Bertašius.

Ne tik šakiečiai suka galvas, kur rasti pinigų biudžetinių įstaigų darbuotojų MMA padidinti. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje minimalų darbo užmokestį gauna 11,2 proc. dirbančių žmonių, tai yra 101 tūkst. gyventojų. Nemažai jų triūsia būtent savivaldybių išlaikomose įstaigose. Vien Kauno miesto savivaldybės kuruojamų švietimo ir kultūros įstaigų darbuotojų MMA padidinti ir su tuo susijusiam socialinio draudimo įmokų padidėjimui nuo rugpjūčio iki metų pabaigos teks papildomai rasti daugiau kaip 1,2 mln. litų. Mažiausiai uždirbančių Klaipėdos biudžetinių įstaigų darbuotojų, kurių uostamiestyje yra 1,8 tūkst., atlyginimams papildomai šiemet reikia apie 600 tūkst. litų.

Šiaulių miesto biudžetinėms įstaigoms dėl MMA didinimo nuo rugpjūčio 1 dienos asignavimai jau padidinti 347,5 tūkst. litų. Šiuo metu šiose įstaigose yra 1063,35 pareigybės, kurioms nustatytas minimalus darbo užmokestis.

Finansų ministerija, gavusi LSA kreipimąsi, jau patarė savivaldybėms trūkstamų lėšų ieškoti pačioms iš savo rezervo ir gaunamų pajamų. Anot Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Vytauto Lenkučio, savivaldybių biudžetų rinkimo planai vykdomi. "Iki rugpjūčio 1 dienos jau įvykdyta beveik 61 proc. metinio plano. Be to, padidėjus minimaliai algai savivaldybės papildomų pajamų gaus iš gyventojų pajamų mokesčio. Nereikėtų pamiršti ir to, kad savivaldybės pačios biudžetinėse įstaigose nustato etatus ir tvirtina biudžetus. Tad jos pačios turi galvoti ir spręsti, iš kur gauti pinigų padidėjusiai minimaliai algai", - Finansų ministerijos poziciją aiškino V.Lenkutis.