Skrydžių bendrovės "flyLAL" bankrotas kelia nepasitenkinimą ne vien tūkstančius bilietų įsigijusiems keleiviams. Grėsmė iškilo ir Lietuvos kultūros vertybėms, iki šios bendrovės bankroto išskraidintoms į Ukrainą.

Paroda Kijeve

Lapkričio 22 dieną Kijevo nacionaliniame dailės muziejuje buvo atidaryta M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų darbų paroda. Tai buvo vienas iš "Lietuvos dienų Ukrainoje" renginių. Parodoje dalyvavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, mūsų šalies ir Ukrainos diplomatai, politikai. Lietuvių dailės klasikų M.K.Čiurlionio, Adomo Varno, Petro Kalpoko, Antano Žmuidzinavičiaus, Kajetono Sklėriaus ir kitų menininkų 93 darbus specialiu užsakomuoju reisu į Ukrainą nuskraidino oro bendrovė "flyLAL". Kol ukrainiečiai domėjosi kūriniais, juos gabenusi bendrovė sustabdė savo veiklą ir kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Iškilo klausimas, kuris iki šiol neišspręstas - kas ir kada pargabens nacionalinį Lietuvos kultūros turtą namo?

Svarsto įvairias galimybes

LŽ kalbintas Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis sakė, kad parodos darbai į Lietuvą turėtų grįžti vasario pirmoje pusėje. "Jei negalės "flyLAL", ieškosime kitų, kurie parveš kūrinius. Kaip suprantu, bendrovė suskilo į septynias mažesnes. Viena iš jų dar vykdo užsakomuosius skrydžius", - sakė O.Daugelis. Muziejaus direktorius teigė didelės problemos kol kas neįžvelgiantis. Prieš Naujuosius metus į Vilnių kariniu lėktuvu buvo atgabentos gruzinų tapytojo Niko Pirosmanašvilio (Pirosmani) drobės. "Kalbėjausi su kolegomis iš Lietuvos dailės muziejaus ir sakiau, kad iškilus transportavimo problemai, kreipsimės į juos ir prašysime kariškių pagalbos. Juolab kad mūsų ambasada Kijeve atstovauja Lietuvai ir Gruzijoje. Kol kas esame gana ramūs, be to, turime parengę ir atsarginių variantų. Juk iš Borispolio (Ukrainos tarptautinio oro uosto) skraido ir kitos užsakomųjų skrydžių bendrovės", - svarstė muziejaus direktorius.

Čiurlionis grįš

Vakar LŽ kalbinta Lietuvos kultūros atašė Kijeve Gabrielė Žaidytė sakė, kad rytą ambasadoje vyko posėdis, kuriame spręsta, kaip elgtis su M.K.Čiurlionio ir jo amžininkų darbais skrydžių bendrovės bankroto akivaizdoje. "Apsvarstėme visus įmanomus variantus. Darbai būtinai turi būti gabenami oro paštu. Tad, prireikus, kreipsimės į Ukrainos oro kompanijas arba į bendroves, vykdančias užsakomuosius skrydžius. Žiūrėsime, kokias finansines sąlygas jos pasiūlys. Čiurlionis į Lietuvą grįš", - ramino kultūros atstovė Ukrainai ir Gruzijai.

Paroda bus uždaryta vasarį. Dar šiek tiek užtruks darbų nukabinimas, pakavimas ir parengimas skrydžiui. Per tą laiką tikimasi surasti išeitį. Ambasada buvo oficialiai informuota, kad bendrovės "flyLAL" veikla visiškai nutraukta. Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Kęstutis Masalskis LŽ teigė vakar rytą gavęs ambasadoriaus Algirdo Kumžos nurodymą išsiaiškinti, kokioje situacijoje dabar atsidūrusi skrydžių bendrovė. "Jei "flyLAL" įsipareigojo, gal ji tuos įsipareigojimus ir vykdys. Jei ši bendrovė darbų nepargabens, ieškosime kitų. Dabar svarstome galimybę kreiptis į kariškius", - tvirtino K.Masalskis.