Pirminiais policijos duomenimis, Nepriklausomybės aikštėje buvo susirinkę apie 2 - 2,5 tūkstančius žmonių. Nors dalis šio mitingo organizatorių baiminosi, kad kiek anksčiau pasibaigusiame tautinių mažumų mitinge reikšis lenkų nacionalistai, mitinge „Už teisingumą“ irgi mirgėjo nacionalistinė simbolika.

Į minią kreipęsi kalbėtojai vienas po kito reikalavo R.Palaičio ir liberalcentristų lyderio Algio Čapliko galvų, taip pat išsiaiškinti, kas apšmeižė Baltarusijoje žuvusį saugumo pulkininką Vytautą Pociūną ir kodėl susidorota su FNTT vadovais.

Mitinge pasisakė ir partijos „Drąsos kelias“ lyderis Jonas Varkala. Jis reikalavo pareikšti įtarimus Laimutei Stankūnaitei, atnaujinti Kauno pedofilijos bylos tyrimą, atstatydinti vaiko teisių kontrolierę Editą Žiobienę bei Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką Stasį Šedbarą. J.Varkala paragino užkirsti kelią „debilokratijai mūsų krašte“.

Savo ruožtu vienas iš mitingo organizatorių Alvydas Medalinskas teigė, esą mitingas rengiamas organizatorių lėšomis ir jie sumokės baudą už nesankcionuotą mitingą, „jeigu yra tokia valstybė ir tokie įstatymai“.

A.Medalinsko teigimu, atleistųjų FNTT vadovų kaltė nebuvo įrodyta, o naujasis tarnybos vadovas yra didžiausia bėda, nes jis „statytinis, per kurį bus naikinamos FNTT bylos“.

Iš tribūnos aidėjo klausimai, kodėl prezidentė neatleido iš posto R.Palaičio, taip esą reikšdama nepasitikėjimą Vyriausybe. Skambėjo ir su FNTT istorija ne itin susiję reikalavimai, kaip antai statyti paminklus KGB aukoms.

Mitingo dalyviai taip pat atsinešė plakatus su šūkiais „Klaipėdos teisėjai, stabdykite pedofilijos virusą“ ir „Prezidente, Seimui - viešųjų pirkimų apynasrį“.

Mitinge kalbą sakęs aktorius Gediminas Storpirštis iš tribūnos dėkojo Seimo Antikorupcijos komisijai. savo pasisakymą aktorius baigė daina.

Antikorupcijos komisijos vadovą Ligitą Kernagį minia pasitiko ovacijomis. Jis dėkojo už palaikymą savo vadovaujamai komisijai ir tvirtino esąs ne Seimo atstovas, o „vienas iš trijų milijonų“. „Matau, kad mūsų šiandien tikrai ne aštuoni. Mūsų yra daugiau,“ - džiaugėsi L.Kernagis.

Jis taip pat pažėrė kritikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri iki šiol esą buvo laikoma „šviesa tunelio gale“. Jo teigimu, Prezidentūra pamynė žmogaus teises, o šalies vadovė apsupta padlaižių ir net nesiteikė priimti Antikorupcijos komisijos narių.

Šūkį „Už teisingumą“ pasirinkę mitingo organizatoriai nutarė nepaisyti savivaldybės išduoto leidimo mitinguotojus nuo 15 val. rinkti automobilių stovėjimo aikštelėje prie Seimo. Jie renginį pradėjo valanda anksčiau, Nepriklausomybės aikštėje – ten, kur mitinguoti norėjo patys.

Sprendimą mitingą organizuoti ne pagal savivaldybės leidimą jo rengėjai grindžia tuo, esą buvo gautas leidimas iš Seimo kanceliarijos. Tiesa, Nepriklausomybės aikštės teritorija teisiškai priklauso ne Seimui, o savivaldybei.

Mitinge „Už teisingumą“ reikalaujama sugrąžinti į darbą buvusius FNTT vadus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą bei atstatydinti juos iš postų išmetusį ministrą Raimundą Palaitį. Tai pagrindiniai, bet ne vieninteliai protesto akcijos reikalavimai.

Mitingą rengia Bronius Genzelis, Darius Kuolys, Alvydas Medalinskas, Romualdas Ozolas, Audrius Nakas, Šarūnas Valentinavičius bei Seimo Antikorupcijos komisijos, vadinamojo „Kernagio aštuntuko“, narys Naglis Puteikis.

Protestas prasidėjo tuo metu, kai kitoje Gedimino prospekto vietoje, V. Kudirkos aikštėje, tebevyko tautinių mažumų mitingas prieš Švietimo įstatymą.

Policija pranešė, kad iš viso lenkų eitynėse dalyvavo apie 4500 žmonių, mitinge „Už teisingumą“ – apie 2500 žmonių. Renginių metu už įvairius administracinius teisės pažeidimus sulaikyti 4 asmenys.

Reikalauja politikų ir prokurorų galvų

Vienas mitingo organizatorių, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys iš tribūnos išvardijo visą eilę reikalavimų. Pirmiausiai reikalaujama krūvos galvų. Postų netekti esą turi ne tik R. Palaitis bei jo partijos lyderis, Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas, bet ir generalinis prokuroras Darius Valys, jo pavaduotojas Darius Raulušaitis. Trauktis esą turi ir būrys politikų: saugumiečių ir prokurorų esą nesukontroliavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, apie Antikrupcijos komisijos išvadas skeptiškai pasisakęs Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, o taip pat – Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Ragindamas atšaukti visus minėtus politikus iš postų, D. Kuolys jų partijų narius vadino broliais. Esą „broliai liberalcentrista“ turi nuversti R. Palaitį su A. Čapliku, „broliai liberalai“ – A. Lydeką, „broliai konservatoriai“ – S. Šedbarą, o „broliai socialdemokratai“ – A. Salamakiną.

Pilietinės visuomenės instituto vadovas taip pat pareikalavo „kuo greičiau išviešinti visų šalies partijų, aukštų politikų, teisėtvarkos ir slaptųujų tarnybų pareigūnų ryšius su šešėliniu verslu ir kitomis nusikalstamomis struktūromis“, grąžinti į pareigas FNTT vadovus V. Gailių ir V. Giržadą.

Be to, D. Kuolio perskaitytame kreipimesi į prezidentę prašoma nutraukti Lietuvos Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Rusijos bei Baltarusijos specialiąsias tarnybas esą jungiančius saitus.

„Turi būti pagaliau sutraukyti itin glaudūs mūsų slaptųjų tarnybų ir Rytų šalių slaptųjų tarnybų – Rusijos FSB ir Baltarusijos KGB – ryšiai. Negali Lietuvos Respublikos slaptosios tarnybos dirbti kaip FSB filialas“, - tvirtino D. Kuolys.

E.Kusaitės, V.Pociūno ir Kauno pedofilijos bylos – saugumiečių darbas?

Galiausiai jis paragino sukurti naują teisėsaugos instituciją, kuri esą turėtų perimti Vytauto Pociūno, Eglės Kusaitės, Kauno pedofilijos ir kitas bylas, prie kurių esą galėjo prikišti nagus VSD.

„Dar vienas reikalavimas – įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją Vytauto Pociūno, Kauno pedofilijos ir žudynių, Eglės Kusaitės, kitų galimų VSD bei Generalinės prokuratūros nusikaltimų ir politinės korupcijos byloms ištirti“, - sakė D. Kuolys.