Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Daiva Ulbinaitė BNS sakė, kad šalies vadovė mitingų nekomentuoja.

Protesto akcijos organizatoriai ragina iš vidaus reikalų ministro pareigų atleisti liberalcentristą Raimundą Palaitį, o Vitalijų Gailių grąžinti į FNTT direktoriaus postą. Tarp plakatų buvo matyti raginimas V.Gailių skirti generaliniu prokuroru, kitais užrašais raginama išformuoti Valstybės saugumo departamentą, pažaboti "partinių klanų savivalę valdžioje".

"Reikalaujame nedelsiant sugrąžinti į pareigas be jokio aiškaus pagrindo nušalintus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovus - generolą V.Gailių ir pulkininką V.Giržadą", - susirinkusiems mitingo organizatorių kreipimąsi skaitė Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys.

"Pasakyti apie vyrus, kurie daug metų sodino mafiją Lietuvoje, kurie šiandien konsultuoja užsienio kolegas visame pasaulyje, kaip reikia sodinti nusikalstamą pasaulį už grotų, tik kad jie nelabai gražiai pasirodė, mano supratimu, yra nepadoru. (...) Jeigu mes neapginame šitų vyrų, mes neapginame teisingumo Lietuvoje. Mes vėl sugrąžinsime Lietuvą į mafijos laikus, jei neapginsime principingų, tėvynę mylinčių ir teisingumui tarnaujančių žmonių. Taigi šis reikalavimas yra esminis", - kalbėjo D.Kuolys.

Kreipimasis skirtas prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri prieš kelias dienas sakė, kad FNTT vadovai atleisti, kai " nelabai gerai" pasirodė prokuratūros prašymu VSD atlikus tyrimą dėl informacijos apie "Snoro" banką nutekinimo, taip pat premjerui Andriui Kubiliui ir Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Mitinge kreipimasis buvo sutiktas plojimais.

Pasak D.Kuolio, organizatoriai taip ragina atleisti R.Palaitį, nes valstybei nereikia "nė prie ko" esančių ministrų.

D.Grybauskaitė pirmadienį žurnalistams sakė, kad buvę FNTT vadovai užsiima politikavimu, o R.Palaičio vaidmenį šioje istorijoje pakomentavo trumpai: "Ministras Palaitis čia ne prie ko".

Mitinge buvo kalbama ne tik apie FNTT vadovus, tačiau apskritai apie Lietuvos teisėsaugos ir teisingumo šalyje būklę.

"Strateginių ūkio šakų ir objektų privatizavimai, monopolijų įsigalėjimas, neužbaigti nacionaliniai stadionai, grandioziniai vagysčių mastu nacionalinių švenčių organizavimai, pseudo įvaizdžių kūrimai ir begalė kitų "projektų" būtų tiesiog neįmanomi be aukštų valstybės pareigūnų ir politikų žinios ir pritarimo. O juk nusikattėliai, besidengiantis politiko kauke, turi gauti tokį patį atpildą kaip paprastas prasikaltęs Lietuvos pilietis. Teisėsauga lygiai taip pat turi tirti politikų nusikaltimus", - sakė portalo ekspertai.eu atstovas, aktorius Audrius Nakas.

Pasak jo, visuomenė palaikytų "ypač radikalius ir gyvybiškai svarbius" prezidentės žingsnius, po kurių "prasidės ne ikiteisminiai tyrimai, o areštai".

"Pasakysiu trumpai ir aiškiai: užteks šioje valstybėje diena iš dienos ravėti šieną, metas pradėti veikti", - televizijos humoro laidoje išgarsėjusią savo frazę pakartojo aktorius.

Susirinkusiems taip pat kalbėjo disidentė Nijolė Sadūnaitė, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarė Nijolė Oželytė, renginį vedė buvęs politikas Alvydas Medalinskas.

"Prezidento institucija yra pati svarbiausi valstybėje ir ji atsako už teisėsaugos struktūrų veiklą. Vadinasi, nuo čia mes turime pradėti dialogą su valdžia. (...) Šitas mitingas yra nei prieš, nei už prezidentę. Nei už vieną, nei už kitą partiją. Šitas mitingas yra už Lietuvą ir teisingumą", - sakė A.Medalinskas

Mitinge, laikydamas raudoną vėliavą su kryžiumi baltame apskritime, stovėjo Lietuvių patriotų sąjungos vadovas Visvaldas Mažonas, taip pat ir buvęs VSD vadovas bei diplomatas Mečys Laurinkus. Jų pasirodymas organizatorių buvo įvertintas kaip provokacija.

"Noriu į šoną kreiptis, į kolegą M.Laurinkų, kuris stovi čionai ir padėkoti jo vyrukams Aidžiui Mieželiui, Romui Vaišnorui už čia surengtą provokaciją. Kažkada Sąjūdžio mitinguose irgi buvo mėginama iškelti raudonas vėliavas, tai darė KGB ir "Jedinstvo". Šiandien mes matome tas pačias vėliavas tik papuoštas juodais kryžiais, tam, kad būtų galima pasakyti - štai neonacių remiamas judėjimas. Ne, tai yra judėjimas už laisvę ir tiesą", - sakė D.Kuolys.

Mitinge matėsi kai kurių politinių partijų atstovai - konservatoriai Naglis Puteikis, Aurelija Stancikienė ir Saulius Stoma, bei "tvarkietis" Petras Gražulis.

Renginį stebėjusių policijos pareigūnų teigimu, į mitingą galėjo susirinkti nuo 800 iki 1000 žmonių.

Išplatintame pranešime spaudai policija vėliau pranešė, kad mitingas praėjo taikiai ir draugiškai, be didesnių incidentų.

"Mitingo metu nebuvo sulaukta jokių išsišokimų, incidentų, mitingo dalyviai laikėsi tvarkos, buvo drausmingi ir supratingi, geranoriškai reagavo į policijos pareigūnų pastabas ir teisėtus reikalavimus", - teigia Policijos departamentas.