„Susirinkimo laisvė ir jų teisė apie visokiausius Lietuvos visuomeninius dalykus pasisakyti. Jeigu aš išdavinėčiau leidimą ir su jais kontaktuočiau dėl renginio detalių, aš neturėčiau jokio pasitikėjimo kalbantis apie tai, ką jie sako, kiek renginys truks, kaip viskas atrodys, kokie bus logistiniai ir saugumo reikalavimai užtikrinti tame renginyje. Galbūt šitie argumentai ir paėmė viršų, kai savivaldybės sprendimas buvo priiminėjamas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V. Mitalas.

Reaguodamas į Šeimų sąjūdžio atstovų pareiškimus, kad, nepaisant visų savivaldybės argumentų, Šeimų sąjūdžio rengiamas mitingas prie Seimo įvyks kaip numatyta, parlamentaras patarė negavus savivaldybės leidimo protesto neorganizuoti. Jis taip pat pažymėjo rekomenduojantis be savivaldybės sutikimo neorganizuoti ir kito renginio – pirmą kartą Kaune planuoto LGBT bendruomenės protesto „Kaunas Pride“.

„Be leidimo mitinguoti niekam nepatarčiau, nei rugsėjo 4 d. renginiui Kaune, nei rugsėjo 10 d. renginiui Vilniuje“, – rekomendavo Laisvės frakcijos parlamentaras.

Vis dėlto Seimo vicepirmininkas tikisi, kad, nepaisant savivaldybės sprendimo neišduoti leidimo Šeimų sąjūdžio renginiui, visuomenėje keliamos aistros galiausiai nurims.

„Tikiuosi, kad temperatūra mažės, o ne augs. Nes aš jau dabar matau, kaip keičiasi tie patys „šeimų maršo“ reikalavimai, evoliucionuoja.

Ir vienų ministrų atsistatydinimo prašė, dabar tik Dulkys liko.

Retorika susisiejo, kad per greitai mes čia skiepijame, nereikia taip skatinti žmonių skiepyti, gal reikia mažiau skatinti. Jeigu tik apie tai diskusija vyko, mes matome, kad žmonės ir toliau skiepijasi.

Aišku, tempas mažėja, 100 proc. gal ir nepasieksime, bet tas baubas kambaryje, kurį įvardijo organizatoriai prieš kurį laiką, jis tikrai nėra toks didelis, kaip jie tą sakė“, – mano V. Mitalas.

ELTA primena, kad antradienį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nesuteikti leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio prie Seimo rugsėjo 10 d. organizuotam mitingui. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas išskyrė tris tokio sprendimo priežastis.

„Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių, ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai. Taip pat gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą. Todėl tas plotas dar labiau mažėja“, – aiškino A. Bužinskas.

„Antra priežastis – laikas. Buvo prašoma pratęsti renginio leidimą iki 22 val. Manome, kad pati aikštė yra pakankamai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins grynai iš saugumo pusės“, – tęsė jis.

„Trečia priežastis – Valstybės saugumo departamentas išviešino dalį pažymos, kurioje aiškiai nurodoma, kad šiuo metu yra padidėjusi įvairių susirinkimų rizika, kurie gali pasibaigti tam tikrais smurtiniais veiksmais“, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Reaguodamas į šį sprendimą vienas iš renginį organizuojančio Lietuvos šeimų sąjūdžio lyderių Artūras Orlauskas tvirtina, kad sostinės valdžios sprendimas, be jokių abejonių, bus skundžiamas teismui. Jo teigimu, nepaisant visų savivaldybės argumentų, Šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas prie Seimo įvyks kaip numatyta.

„Konstitucija galioja nepriklausomai nuo savivaldybių pageidavimų“, – pažymėjo A. Orlauskas.