Politikas pažymi, kad taip buvo pasiektas „naujas lygis“, kai teisės aktams kelią užkerta pačių iniciatorių kolegos. Todėl Seimo narys akcentuoja, Laisvės frakcija parlamente griežčiau vertins tiek Vyriausybės, tiek partnerių teikiamus teisės aktus ir „automatinio palaikymo“ nežada.

„Vakar dienos posėdis, kada konservatoriai savo balsavimu klauso Agnės Širinskienės pageidavimų ir darbotvarkėje nebelieka mūsų teikto projekto, kurį pasirašė nemažai kitų frakcijų žmonių, (...) parodo, kad kažkas yra labai negerai, nes aš neturiu, kaip paaiškinti šito balsavimo“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

„Jis mane labai žmogiškai nuvylė, nes aš tikėjausi, kad Tėvynės sąjungos gretose yra žmonių, kurie supranta XXI amžiaus realijas ir neleis tokiems dalykams vykti. Bet pasirodė, kad ta partija yra kažkur užstrigusi senuose reikaluose“, – nusivylimo valdančiosios daugumos kolegomis neslėpė Seimo narys.

Klausiamas, ar diskutavo su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariais dėl palaikymo Laisvės partijos teikiamam įstatyminiam projektui, V. Mitalas nurodė, kad diskusijose nebuvo prašoma konkrečios paramos – kalbėta tik dėl palaikymo pateikimo stadijoje.

„Šio įstatymo atveju kalba nėjo apie palaikymą ar nepalaikymą. Kalba ėjo apie tai, kad leisti (klausimą – ELTA) pristatyti Seimo salėje. Manyčiau, kad išbraukinėti kolegų projektus iš darbotvarkės yra toks naujas lygis, kurį demonstruoja kai kurie Seimo nariai Seimo salėje. Tas skamba man labai prastai“, – aiškino politikas.

Todėl vertindamas susiklosčiusią situaciją ir kylančias įtampas valdančiosios daugumos gretose, V. Mitalas nurodė, kad jo vadovaujama Laisvės frakcija Seime taip pat atidžiau vertins konservatorių bei Ministrų kabineto teikiamus įstatymų projektus. Kitaip tariant, „laisviečių“ parama TS-LKD idėjoms nebus garantuota.

„Mes kuo toliau, tuo atidžiau kiekvieną ir Vyriausybės, ir Seime pateikiamą projektą vertinsime labai griežtai – pagal savo ir koalicijos programos prizmę. Būdavo tokių atvejų, kur, sakykime, kai kuriose pateikimo stadijose būdavo automatinis palaikymas, suprantant grynai kolegiškumo siekius – kad pradėkime diskusiją parlamente, įsivertinkime, kaip įstatymas atrodo komitetuose, kokios diskusijos vyksta, kokias nuomones turi suinteresuotos pusės“, – dėstė jis.

„Na, šitos geros valios yra labai sumažėję po tokių balsavimų, kurie įvyksta vakar“, – apgailestavo V. Mitalas.

ELTA primena, kad antradienį iš Seimo darbotvarkės buvo išbrauktas Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos projektas. Tai padaryta A. Širinskienės vadovaujamos Mišrios Seimo narių grupės prašymu.

Tokį siūlymą palaikė 52 Seimo nariai – tarp jų ir 12 konservatorių bei vienas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Seimui buvo planuojama siūlyti papildyti pagalbinio apvaisinimo įstatymą, leidžiant šią procedūrą atlikti ne tik susituokusioms, bet ir santuokos nesudariusioms poroms, taip pat vienišoms moterims.

Šiuo metu Lietuvoje pagalbinio apvaisinimo įstatymas numato, kad procedūra gali būti atliekama tik įstatymų nustatyta tvarka santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems veiksniems asmenims. Tiesa, partnerystės sutarties Lietuvoje kol kas nėra.