„Neskelbiamos derybos Lietuvoje gero vardo neturi. Suprantu, kad saugumas čia yra labai aukštas – beprecedenčio lygio renginys, ne tik gatves ar oro uostus reikės pravalyti ir uždaryti. Reikės daugybę kitų priemonių taikyti, tai irgi beprecedentis dalykas. Bet kažkokio paaiškinimo apie situaciją, kodėl vienaip ar kitaip įvyko su tomis derybomis vis tik, manau, reikėtų“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

Pasak parlamentaro, konkrečiai neišsakius šių argumentų, būtų kuriama „gana pavojinga“ situacija.

„Visa diskusija gali tapti gana pavojinga, jei neišgirsime iš užsakovų, iš organizatorių, iš NATO susitikimo politiką kuruojančių asmenų labai aiškaus paaiškinimo, kodėl vienokie ar kitokie standartai turėtų būti taikomi šiose derybose“, – kalbėjo Laisvės partiją Seime atstovaujantis politikas.

Balandžio viduryje žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad „Litexpo“ daugumą NATO viršūnių susitikimui būtinų paslaugų perka neskelbiamų derybų būdu. Tai reiškia, jog „Litexpo“ neprivalėjo skelbti apie vykdomą pirkimą, viešinti pirkimo dokumentų, taip pat – pasirinkti konkrečius tiekėjus, su kuriais deramasi. Apie tai pirmasis paskelbė portalas tv3.lt.

Vytautas Mitalas

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šį pirkimų būdą laiko mažiausiai skaidriu, nes jis riboja tiekėjų konkurenciją. VPT teigimu, neskelbiamos derybos gali būti vykdomos tik išimtiniais atvejais, jo taikymą būtina pagrįsti.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Seime antradienį teigė, kad pirkimai neskelbiamų derybų būdu buvo vykdyti „ganėtinai vėlai“ atėjus patvirtinimams, jog NATO viršūnių susitikimas vyks būtent Vilniuje.

Dėl galimo neskaidraus ryšio paslaugų ir įrangos pirkimo NATO susitikimui į VPT kovo pabaigoje kreipėsi „Bitė Lietuva“. Bendrovė kaltina „Litexpo“ tuo, kad konkurse telekomunikacijų paslaugoms NATO susitikimo metu pirkti dalyvauti leista tik „Telia Lietuva“, kurios vienas vadovų Aleksandras Golod priklauso „Litexpo“ valdybai. „Bitė“ tikina galėjusi paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ kartu ar atskirai įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)