„Aš nemanau, kad ministrai turėtų trauktis. Taip, yra nemaloni situacija ir yra padaryta klaidų, bet jos nėra tokio lygio, kad reikėtų šiuo sudėtingu momentu švaistytis gerai dirbančiais ministrais. Manau, kad lūkesčiai, kuriuos turėjo Lietuvos visuomenė dėl JAV įvestų sankcijų, tai iš tikrųjų, pataisius klaidas, turi būti įgyvendinti, kad toliau susidėliotumėme darbus ir būtumėme vieni iš patikimiausių JAV sąjungininkų“, – pirmadienį Eltai sakė V. Mitalas.

V. Mitalo teigimu, sprendimo būdai jau yra pateikti, todėl, anot jo, reikia imtis veiksmų ir judėti toliau.

„Šiuo atveju Vyriausybė turi nuspręsti, kokie sprendimai bus priimami toliau. Aš matau tam tikrą kelią, sprendimų projektai yra padėti ant stalo, tai dabar reikia visiems tiesiog nusiraminti ir judėti į priekį“, – kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnas.

ELTA primena, kad šių metų rugpjūtį paskelbtos JAV sankcijos numato, kad iki šių metų gruodžio 8 d. visi JAV fiziniai ir juridiniai asmenys privalo užbaigti sandorius su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“.

Po minėtos datos Lietuvoje veikiantys bankai linkę nebeaptarnauti „Belaruskalij“ atliekamų mokėjimo pavedimų. Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ grupei priklausanti krovinių geležinkeliu vežimo bendrovė „LTG Cargo“ skelbia, kad gruodį teiks trąšų gabenimo paslaugas „Belaruskalij“. Pagal galiojančią sutartį Baltarusijos bendrovė už jas atsiskaitė iš anksto.

Dėl susidariusios situacijos „Lietuvos geležinkeliai“ konsultuojasi su Lietuvos, ES ir JAV institucijomis, tarp kurių – JAV iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC).

Skaičiuojama, kad iki šiol „LTG Cargo“ per metus vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių už maždaug 60 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)