Delfi publikuotame tyrime nurodoma, kad Molėtų rajone neteisėtai nukirtus mišką valstybinės institucijos operatyviai nesiėmė veiksmų, jog būtų nustatytas pažeidimas.

Aplinkos apsaugos departamentas iki šiol nenustatė pažeidimo masto.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Reaguodama į šią situaciją penktadienį Prokuratūra išplatino pranešimą spaudai, kuriame nurodė, kad vasario 9 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį pavesta atlikti policijos pareigūnams.

Molėtų rajone neteisėtą miško kirtimą demaskavęs sodybos šeimininkas Delfi teigė apčiuopęs gudrią miškų vagystės schemą. Tačiau labiausiai jį nustebino tai, kad valstybinės institucijos nesaugo valstybės turto – miškų.
Lietuvos respublikos prokuratūra

Videniškių girininkijos veiklos zonoje sodybą turintis Marius valstybinėje žemėje pastebėjo įtartinus miško kirtimus. Jo tapatybė redakcijai žinoma, tačiau jis nenorėjo būti viešai įvardintas.

„Čia yra labai gudri schema. Atvažiuoja autobusiuku kirtėjai ir kerta mišką. Paklausus, ką jie čia daro, sako, kad turi leidimus. Bet jų neparodo. Nukirsti medžiai vežami į kitą vietą. Ten smulkinami į malkas ir išvežami. Išvežami nedideliais kiekiais. Vežant tik iki vieno kietmetrio nereikia medienos gabenimo lapo. Jie tai žino. Tokiais kiekiais nuolat veža. Ir viskas – šalia žmonių sodybų. Neseniai buvo labai stipriai išaugusi malkų kaina, tai vagys siautė kaip reikiant. O dabar valstybė neišsiaiškina, kam priklauso miškas. Tai taip jie tą mišką ir saugo. Kai toks požiūris, tuoj viską išvogs“, – teigė Marius.

Sodybos šeimininkas pats bandė kreiptis į valstybines institucijas ir pranešti apie įtariamą miško vagystę. Tačiau, anot Mariaus, nesėkmingai: jos nesutarė, kas konkrečiai valdo kertamą mišką. Taigi, galiausiai vyras pagalbos kreipėsi į Delfi redakciją.

Delfi paklausimo sulaukę Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atliko patikrinimą ir nustatė, kad Mariaus įtarimai pagrįsti: miškas kirstas neteisėtai. Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento pareigūnai savo atsakyme tuomet nurodė, kad kirtimai atlikti Valstybinių miškų urėdijos Anykščių regioninio padalinio valdose.

Delfi tyrimas buvo publikuotas praėjusių metų gruodžio 29 d. Tuomet Aplinkos apsaugos departamentas negalėjo atsakyti į klausimus, kiek medienos preliminariai gali būti iškirsta ir kokia piniginė žala valstybės turtui galėjo būti padaryta. Taip pat neatsakė į klausimą, ar yra nustatyti pažeidėjai.
Aplinkos apsaugos departamentas

Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento patarėja Mažena Osinska anąkart informavo, kad aplinkosaugininkų tyrimui trukdo sniego danga. Aplinkos apsaugos departamentui informaciją apie galimai neteisėtai kertamą mišką Delfi perdavė lapkričio 29 d.

Delfi tyrimas buvo publikuotas gruodžio 29 d. ir tuomet Giedriaus Kadziausko vadovaujamas Aplinkos apsaugos departamentas konkrečių atsakymų apie pažeidimo mastą pateikti negalėjo. Šių metų vasario 1 d. dar kartą kreipėmės į aplinkosaugininkus ir paklausėme, ar jie jau baigė tyrimą dėl neteisėtai iškirsto miško Molėtų rajone. Jei baigė, kas nustatyta ir kokia atsakomybė pritaikyta pažeidėjams? Jei ne, dėl kokių priežasčių dar nebaigtas tyrimas?

Vis dėlto nuo vasario 1 d. atsakymų nesulaukėme, tačiau vasario 7 d. aplinkosaugininkai apie šį atvejį išplatino pranešimą spaudai.

Tačiau kiek nelegaliai miško iškirsta, aplinkosaugininkai pranešime spaudai nurodė dar nežinantys. Jie pakartojo, kad sniegas trukdo tyrimui.
Giedrius Kadziauskas

„Nors duomenų iš pradžių buvo nedaug, pareigūnai, kruopščiai išanalizavę surinktą informaciją, nustatė, kad mišką savavališkai kirto du asmenys. Pažeidėjai jau yra apklausti ir pateikę raštiškus paaiškinimus. Šiuo metu tyrimas tęsiamas, bet tam tikrų sunkumų sukelia klimatinės oro sąlygos“, – pranešime spaudai cituojamas AAD Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeuš Ablačinskij.

Aplinkosaugininkai savo pranešime spaudai nurodė, kad iki šiol nėra aišku, kiek tiksliai medienos nukirsta.

„Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad, norint apskaičiuoti žalą aplinkai, reikia žinoti savavališkai nukirstos medienos tūrį. O tam privalu labai tiksliai suskaičiuoti savavališkai nukirstų medžių kelmus ir išmatuoti jų skersmenis. Kadangi šią žiemą visoje šalyje iškrito rekordiškai daug sniego ir jis miške dar nėra nutirpęs, pareigūnai iki šiol tikslios informacijos surinkti neturėjo galimybės (sniego dangos storis kai kur siekia 80–90 cm, tai didina riziką nepastebėti visų medžių kelmų)", – dėstoma pranešime.

Nors miškininkai ir aplinkosaugininkai gerai žino, kad geriausias laikas medieną iš miško išvežti yra žiema, nes tada padaroma mažiausia žala miško paklotei, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, regis, laikosi kitos nuomonės.

„Reikšminga dar viena aplinkybė – iš miško turi būti ištraukti visi savavališkai nukirsti medžiai. Norint tai padaryti žiemą, žemės paviršius turi būti stipriai įšalęs, nes svarbu nepakenkti gamtai dar labiau – tai yra traukdami savavališkai nukirstą medieną į galutinį sandėlį, neturime teisės gadinti miško paklotės ir kelių“, – pranešime spaudai cituojamas T. Ablačinskij.

Ten pat teigiama, kad „atlikus visus techninius darbus, bus vertinama žala ir administracinė atsakomybė, taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl savavališkai nukirstos medienos konfiskavimo“. Taigi, iki šiol žala nėra apskaičiuota.

Pranešime neužsimenama, kaip apsaugota neteisėtai nukirsta mediena, kad iki sprendimo konfiskuoti, ji nebūtų išvežta.
Iškirstas miškas Molėtų rajone

Matydama, kad Aplinkos apsaugos departamento atliekamas tyrimas klimpsta, įsikišo ir Prokuratūra. Penktadienį ji pranešė, kad pradedamas ikiteisminis tyrimas.

„Panevėžio apygardos prokuratūra, reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, nustatinėja Molėtų rajone, valstybinėje žemėje esančio miško kirtimo aplinkybes. Šią savaitę pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo pasikėsinimo pavogti medieną bei papildomai nustatinėjama, ar miškai nekertami pasinaudojus įstatymų spragomis“, - rašoma Prokuratūros pranešime spaudai.

Prokurorai įtaria, kad šiuo atvejo galėjo būti pažeistas viešasis interesas.

„Žiniasklaidai paskelbus informaciją dėl vietos gyventojų pastebėtų neteisėtų kirtimų valstybei priklausančioje žemėje Molėtų rajone, Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Remigijus Senkus pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso. Aiškindamasis, kokiomis aplinkybėmis 1,80 ha plote buvo iškirstas valstybei priklausantis miškas, ir įtardamas, kad galėjo būti įvykdyta nusikalstama veika, prokuroras R. Senkus konstatavo, kad yra tikslinga pradėti ikiteisminį tyrimą“, - nurodyta pranešime žiniasklaidai.

Anot Prokuratūros, ikiteisminis tyrimas pradėtas vasario 9 d. Jį pavesta atlikti policijos pareigūnams: „Atsižvelgiant į tai, kad galimai padaryta nusikalstama veika turi visuomeninę reikšmę, Utenos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro Lino Latožos reikalavimu vasario 9 dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo pavogti medieną (pagal Baudžiamojo kodekso 22 straipsnio 1 d. ir 178 straipsnio 1 d.). Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)