Apie posto pasikeitimą sužinojo iš spaudos

Šiuo metu Eimutis Misiūnas užima laikinojo vidaus reikalų ministro postą. Kitaip sakant, šis politikas yra vienas iš tų, kurių kėdė po atnaujintos koalicijos atiteko kitiems.

Laidoje „DELFI diena“ pasiteiravus, ar nesinorėjo pabaigti kadencijos, politikas tikino, kad neužbaigtų darbų tikrai yra, tačiau supranta, kodėl turi palikti postą. Tiesa, kaip laidoje sakė pats E.Misiūnas, apie tai, kad situacija keisis ir VRM postas atiteks kitiems, jis sužinojo iš spaudos.

„Iš tiesų, sužinojau iš spaudos. Tikrai nei premjeras buvo pasakęs, nei politikai, kurie dalyvavo derybose, kad pretendentai į mano postą yra iš kitos partijos. Žinojau per Seimo posėdį, kad VRM atitenka lenkų partijai. Buvo keista, nes daug kas sakė, kad tai praktiškai premjero bastionas, pilis, kad jau tikrai nebus, bet politika yra politika“, – DELFI kalbėjo E.Misiūnas.

Eimutis Misiūnas

Kaip sakė politikas, kol kas su Rita Tamašunienė kalbėjosi tik kelias minutes.

„Su gerbiama Rita mes esame kalbėję tik kelias minutes, kad jie tikrai ims tą ministeriją. Man nebuvo pasiūlyta posto, iki dabar mes apie tai nekalbėjome. Aš esu apsisprendęs, kad nepriimčiau tokio pasiūlymo, jeigu ir būtų toks sprendimas. Nei būtų ministrei patogu, nei man patogu dirbti.

Per trejus metus – ne viena pertvarka

Paklausus, ką pavyko nuveikti per trejus darbo metus, laikinasis ministras tikino, kad darbų, kuriuos reiktų tęsti – daug, tačiau yra ir tokių, kuriuos pavyko prajudinti ir kurių rezultatai jau dabar matosi.

„Daug pavyko nuveikti. Kai susidėliojome darbų sąrašą, tai pasižiūrėkime – vien viešojo sektoriaus pertvarka, valstybės tarnybos reforma, darbo užmokesčio didėjimas viešųjų paslaugų efektyvinimas. Tos reformos viešojo sektoriaus yra nesustojančios. Nėra taip, kad kažką padarei, ir gali pasakyti, kad jau viskas baigta. Visada yra gyvas procesas, galimybė tobulinti.

Jau nuo 2002 metų nieko nebuvo keičiama, mes pakeitėme iš esmės valstybės tarnybą, naują užmokestį, centralizuotas atrankas, kovojome su subjektyviais sprendimais“, – sakė E.misiūnas.

Ambicingi tikslai – didesnės algos ir karas keliuose

Vienas iš labiausiai diskutuojamų VRM sferos klausimų – ugniagesių situacija. Laikinojo ministro teigimu, per šiuos metus ugniagesių algos kilo, jos taip pat turėtų kilti ir kitais metais.

„Per pastaruosius metus atlyginimai išaugo gerokai – šimtu ar net truputį daugiau eurų. Vėlgi numatyta ir ateinantiems metams padidinti ugniagesių atlyginimus. Uniformų klausimas yra praktiškai išspręstas, bus nupirktos ir antros uniformos ugniagesiams“, – tvirtino E.Misiūnas.

Kalbėdamas apie karą keliuose, politikas tikino, kad turi ambicingą tikslą. „Mes turime pasitvirtinę programą, kad iki 2050 metų keliuose nežūtų nė vienas Lietuvos gyventojas.“

Eimutis Misiūnas

„Mes jau buvome susitikę ir su politikos atstovais. Svarstėme ir žiūrėjome statistiką. Žuvusiųjų keliuose ir šiais metais bei praėjusiais metais statistika yra mažėjanti. Taip, sužeistų yra daugiau. Žiūrime į priežastis, dabar yra toks laikotarpis, kai sektorinių greičio matuoklių nėra daug“, – tikino politikas.

Pasiteiravus, kodėl Vidaus reikalų ministerija nesugeba turėti ministro visą kadenciją – per pastarąsias tris Seimo kadencijas E.Misiūnas jau yra šeštasis, kuris irgi keičiamas, politikas tikino, kad buvo laikas, kai buvo patikėjęs, kad pavyks išbūti poste visą kadenciją.

„Kažkuriuo metu, galbūt sausio mėnesį, aš patikėjau, kad aš galiu išbūti visą kadenciją. Tikrai per anksti, negalėjau prognozuoti, kad bus tokie reikalai. Žinoma, buvo dideli iššūkiai dėl emigracijos, bet tie iššūkiai buvo sėkmingai įveikti, suradome geriausius kompromisus. Manau, tos reformos duos naudos, bet prezidento rinkimai, naujų partnerių paieška Seime – atsitiko, kaip atsitiko“, – tikino laikinasis ministras.

„Džiaugiuosi, kad išeinu ne dėl problemų, bet dėl politinių priežasčių“, – taip pat pridūrė jis.

Prabilo apie ateitį

Kalbėdamas apie savo ateitį, E.Misiūnas tikino, kad daugiausia kompetencijų turi dirbti būtent Vidaus reikalų arba Teisingumo ministerijose, tačiau jis nežino, ar ir toliau norėtų būti politiku.

„Politika tikrai yra didelis iššūkis. Ne tik kaip profesionalui, nes aš save tokiu laikau, turiu tam tikrų žinių teisėsaugos srityje. Tai man buvo iššūkis ir kaip žmogui. Niekada nebuvau toks viešas asmuo, niekada nebuvau taip analizuojamas ir stebimas“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Jis patvirtino, kad svarsto du pasirinkimus – politiko kelią ir grįžimą dirbti teisėju.

„Aš šiandien turiu pasirinkimą – arba grįžti į teisėjus, į apylinkės teismą, arba tikriausiai gausiu pasiūlymų likti politikoje. Yra pamąstymų, bet reikia, kad praeitų laiko. Yra pasikalbėjimų su ministrais, su premjeru, kad galbūt gali būti pasiūlyta“, – svarstė E.Misiūnas. „Aš nesu tokio plataus profilio kaip kai kurie Seimo nariai. Pas mane yra arba teisėsauga, arba teisėtvarka, VRM, Teisingumo ministerija. Jose aš turiu daugiausia kompetencijų.“

Jis tikino, kad šiuo metu Teisingumo ministerija turi daug iššūkių, tačiau bent jau teorinį šansą dirbti joje jis mato.

„Teoriškai aš galėčiau būti Teisingumo ministerijos ministru, bet šiandien ten daug iššūkių, yra veikiantis ministras, aš negaliu pretenduoti į tą pareigą, jeigu ten yra ministras“, – sakė E.Misiūnas.