„Aš tikrai „už“, tikrai gera idėja. Demokratijoje yra toks institutas - amnestija, daug kur jis yra taikomas, žinoma, tai reikia taikyti atsakingai ir pamatuotai. Esu susipažinęs su tuo sąrašu žmonių, ir manau, kad yra labai sąžiningai, labai kruopščiai ir labai apgalvotai atrinktas asmenų ratas, kuriems tikrai yra galimybė taikyti amnestiją. Ir aš manau, kad ta bausmė, kuri buvo paskirta, tikrai gali būti, kad yra pasiekusi savo tikslus ir yra pagrindas tuos asmenis jau išleisti į laisvę“, - sakė E. Misiūnas.

Ministras pabrėžia, kad šis įstatymo projektas grėsmės visuomenei nekelia.

„Aš skaičiau sąrašą, tai - nėščios moterys, moterys, turinčios vaikų, asmenys, kurie gavo ne ilgesnę nei trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Tai tikrai yra toks sąrašas, į kurį nepatenka pavojingi nusikaltėliai, kuriems skirtos rimtos laisvės atėmimo bausmės - penkeri, septyneri metai ir t.t. “, - teigė ministras.

Valstiečių lyderis irgi užtikrina, kad jokios grėsmės visuomenei dėl įstatymo tikrai nėra.

„Daryti prielaidą, kad išleis žmones, kurie linkę nusikalsti ir kurie daro sunkius nusikaltimus, kas bandoma opozicijos dabar teigti, yra melas. Niekas nežada paleisti į laisvę tokių žmonių, kurie linkę nusikalsti“, - teigė R. Karbauskis

Pasak valstiečių lyderio, Amnestijos įstatymas liečia 250 žmonių, bet tai nereiškia, kad jie visi išeis į laisvę, daugeliui iš jų bus sumažintos bausmių laikas.

Pasak R. Karbauskio, Seimas priims sprendimus jau rugsėjį, kad Amnestijos įstatymas būtų priimtas iki popiežiaus vizito Lietuvoje. Juolab kad tapęs popiežiumi Pranciškus ėmėsi misijos skatinti užuojautą labiausiai pažeidžiamiems žmonėms: neįgaliesiems, pagyvenusiems, gyvenimo sunkumų patiriančioms moterims ar kaliniams.

Teisingumo ministras pažymėjo, kad nuteistieji, gavę amnestiją, nebus paleisti be priežiūros.

„Jie nebus palikti be priežiūros, kaip tai buvo anksčiau daroma, jie bus probuojami. Jie turės kur mokytis ir kur dirbti. O statistika rodo, kad probuojami asmenys tikrai pasiekia geresnių rezultatų nei iš karto paleidžiami ir kurie nėra probuojami bei paleidžiami“, - sakė teisingumo ministras.

E. Jankevičius tikina, kad užsienio šalių patirtis rodo, jog žmonės daugiau naudos duoda bausmę atlikdami laisvėje, o ne kalėjimuose iš mokesčių mokėtojų pinigų.

„Žmonės, kurie padarė mažareikšmius nusikaltimus, didesnė pridėtinė vertė bus, kad jie laisvėje dirbs, mokysis, galės pasitaisyti ir visavertiškai įsilieti į visuomenę“, - sakė E. Jankevičius.

Teisingumo ministras sako, kad Amnestijos įstatymas gali paliesti apie 450 žmonių, bet, pasak ministro, šis skaičius tikrai kis.

Amnestijos įstatymu LVŽS frakcijos seniūnas siūlo nuo neatliktosios laisvės atėmimo bausmės dalies atleisti ypač pažeidžiamoms visuomenės grupėms priklausančius asmenis - nėščias moteris ir motinas, auginančias iki 18 metų vaikus, kurios nuteistos laisvės atėmimo bausme iki 6 metų imtinai bei pirmą kartą nuteistus laisvės atėmimo bausme iki 3 metų imtinai moteris ir vyresnius kaip 65 metų vyrus, asmenis, kuriems nustatytas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis, ir nepilnamečius, išskyrus asmenis, nuteistus už šio įstatymo 5 straipsnyje numatytus nusikaltimus.

Taip pat siūloma, kad neatliktoji laisvės atėmimo bausmė nėščioms moterims ir motinoms, auginančioms vaiką iki 18 metų, būtų sumažinama per pusę, bet ne daugiau kaip 5 metais - nuteistoms laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams už nusikaltimus, padarytus dėl neatsargumo; vienu trečdaliu, bet ne daugiau kaip 3 metais - nuteistoms laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams už tyčinius nusikaltimus.

Asmenims, nuteistiems už nusikaltimus, padarytus dėl neatsargumo, neatliktą laisvės atėmimo bausmę siūloma sumažinti: vienu trečdaliu - nuteistiems laisvės atėmimo bausme iki 6 metų imtinai; vienu ketvirtadaliu, bet ne daugiau kaip 2 metais - nuteistiems laisvės atėmimo bausme daugiau kaip 6 metams.

Amnestija būtų netaikoma asmenims, nuteistiems už genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimai, nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus finansų sistemai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, nusikaltimus visuomenės saugumui, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba karine įranga, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis, nuodingosiomis ar stipriai veikiančiomis medžiagomis, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valdymo tvarkai.