Visuose didesniuosiuose miestuose yra įsikūrę laidojimo namai. Jie skirti laikyti nesmurtine mirtimi mirusiems žmonėms. Mirę smurtine mirtimi gabenami į lavoninę. Tiesa, ši po darbo valandų ir savaitgaliais nedirba, tačiau paprastai jos raktą turi įvykio vietos atvykęs apžiūrėti ekspertas.

Kur kas didesnį galvos skausmą vilniečiams kelia nesmurtine mirtimi mirę žmonės, ypač benamiai. Mykolo Romerio teismo medicinos instituto direktoriaus pavaduotojas Romas Raudys sakė, kad lavoninė nėra skirta mirusiesiems saugoti, tad jie kūnų nepriima.

Maitino pažadais

Dešimt mėnesių Vilniuje veikė viešoji įstaiga "Vislt", kuri gabendavo ir laikydavo mirusiųjų kūnus. Tačiau nuolat savivaldybės maitinama tik žodiniais pažadais ir įbridusi į didžiules skolas ji savo veiklą nutraukė. Bendrovės atstovų surasti nepavyko, jie neskelbia jokių savo telefonų pasiteirauti.

Mirusiaisiais, turėjusiais artimųjų, bent jau šie gali pasirūpinti. Vieniši ir benamiai tokios pagalbos tikėtis neturi iš kur. Vilniaus laidojimo namų direktorius Vitalijus Gasperovičius LŽ sakė, kad policija nekalta, jog neturi kur dėti mirusiųjų kūnų.

"Tačiau teisėsaugos institucijos, tikriausiai labiausiai suinteresuotos išspręsti šią problemą. Manyčiau, prokuratūra turėtų atlikti tyrimą", - sakė direktorius. Jis pridūrė, kad iki šiol neaišku, kas bus padaryta, neaišku nei kas bendrovei, kuri dešimt mėnesių dirbo dykai, atlygins bent jau išlaidas.

Pasiūlymų nesulaukė

Apie tai, kad Vilniui reikalingi teritoriniai laidojimo namai, kalbėta jau prieš kelerius metus. Tada savo pasiūlymus buvo įpareigotos pateikti kelios ministerijos, o pirmiausia - Vidaus reikalų ministerija. Tačiau pasiūlymų taip ir nebuvo sulaukta. Tuo tarpu nereikia žvelgti toli. Vilniaus rajone tokios problemos nėra. Rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Josifas Kuzmickis LŽ patvirtino, kad mirusiuosius išveža ir laiko bendrovė, kuriai už paslaugas moka savivaldybė. Tačiau Vilniaus meras Juozas Imbrasas LŽ teigė, kad ši problema tikrai nėra savivaldybės rūpestis. Tai valstybės funkcijos.

"Žinoma, kai dabar susidarė tokia padėtis, mes prisiimsime šį darbą sau", - aiškino meras. Jis pridūrė, kad jau paskelbtas konkursas, kurio rezultatai turėtų paaiškėti lapkričio mėnesį. O kol kas Vilniaus policija melste meldžiasi, kad per tą laiką mieste nebūtų nė vieno nesmurtinės mirties atvejo.