Viliaus (redakcijai pavardė žinoma) mama, garbaus amžiaus moteris, mirė dar kovo 24-ąją antradienį Ukmergės ligoninėje, ji buvo paguldyta vieninteliame ligoninėje veikiančiame Slaugos skyriuje.

„Parą laiko ji pragulėjo ligoninės rusyje, o trečiadienį paimtas koronaviruso tyrimas. Tik po to lavoną pervežė į laidojimo namų šaldytuvą“, – sukrečiančią istoriją pasakoja ukmergiškis.

Šeštadienį pyktį jam sukėlė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno žinutė apie mirusį asmenį, kuriam nustatytas teigiamas COVID-19 testas.

„Šiandien (šeštadienį) D. Varnas pareiškė, kad gautas 26 dieną Ukmergėje mirusio žmogaus teigiamas tyrimas.

Tas žmogus mirė dvi dienos po mano mamos netekties, ir jau gautas to testo rezultatas, o dėl mano mamos dar nieko neaišku. Nėra logikos, nesuprantu, kodėl taip.

Ar kam rūpi, kad mes negalime jos palaidoti ir tuoj savaitė bus, kai nežinome situacijos, kas toliau. Man labai įdomu, kodėl ir ką jie slepia“, – nusivylęs ir piktas kalbėjo Vilius.

Aont jo, tik penktadienį nuo koronaviruso tirta jo žmona medikė.

„Nežinome, gal užsikrėtusi ji ir aš. Ji, kaip ir jos kolegės, dirbo tame pačiame skyriuje, kuriame gulėjo COVID-19 užsikrėtęs ir ketvirtadienį miręs žmogus. Jai kol kas – jokio karantino, kiek žinau, kitą savaitę – vėl į darbą.

Kažkoks chaosas Ukmergėje. Nežinau, gal jie bando slėpti statistiką, gal nenori atskleisti visų skaičių, mano, kad tegu ta močiutė dar paguli šaldytuve“, – spėliojo savo versiją pateikęs ukmergiškis.

„Kalbėjau su D. Varnu, sakau, palauk, tu skelbi apie 26 dieną daryto testo rezultatus, o mano mama mirė dar antradienį 24-ąją. Kodėl aš dar nieko nežinau?

Darius – ne medikas, jis pats stebisi, kodėl vėliau daryto tyrimo rezultatai pasiekė Ukmergę greičiau“, – teigė Vilius. Anot jo, nėra ko pasiteirauti iš ligoninės administracijos, nes visa – karantine.

„Buvo likęs vienas gydytojas, kuris dirbo penkias paras iš eilės, o vėliau jį patį pripažino sergančiu. Dabar, kiek žinau, atvyksta medikai iš sostinės, nes nėra kam dirbti Ukmergėje. Visi susirgę arba karantinuoti“, – pasakojo Vilius.

„Jums teko kada dalyvauti laidotuvėse? Atvažiuoji prie karsto, kaip dera, pagerbi žmogų, taip? O aš kiekvieną vakarą atvykstu prie Ukmergės laidojimo namų, ten yra toks rūsys, jame šaldytuvai. Viename jų – mano mama guli. Atvažiuoju, uždegu žvakutę, pasėdžiu, daugiau neturiu ką daryt“, – sunkiai protu suvokiamą istoriją pasakojo ukmergiškis.

Sunku patikėti, bet Ukmergėje – tai ne vienintelis toks atvejis.

Publikavus straipsnį į redakciją kreipėsi skaitytojas, anot kurio, taip pat antradienį kovo 24 dieną mirė moteris, o artimieji – tokioje pat nežinioje.

Laboratorijoje – eilė

Primename, kad šeštadienį Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas feisbuke pranešė apie dar vieną – jau ketvirtąją – mirtį nuo koronaviruso Ukmergės rajone.

„Turiu patikslinti, kad tikrai ne nuo koronoviruso mirė žmogus, tik mirusio žmogaus COVID-19 testas yra teigiamas. Testas buvo paimtas dar 25 dieną, mirė ketvirtadienį 26-ą dieną. Tai 74-erių metų vyras, turėjęs aibę ligų ir buvęs didelėje rizikos grupėje. Asmuo gulėjo Slaugos skyriuje, o šiandien gavome testo atsakymą“, – Delfi paaiškino Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Jis konkrečiai nekomentavo 24 d. mirusios moters atvejo, bet anot D. Varno, sostinės laboratorijoje, į kurią keliavo COVID-19 testai Iš Ukmergės, susidariusi neištirtų mėginių eilė. Dėl to kai kurių tyrimų rezultatų laukti reikia kelias paras.

„Penktadienį pats skambinau į laboratoriją. Principas toks, kad vakar dienai eilėje buvo 1200 neištirtų testų, per dieną galima ištirti 300-400 mėginių, pats tyrimas negali būti laikomas ilgiau nei 5 paras, kitu atveju jis nebeaktyvus, reikia iš naujo daryti tyrimą.

Laboratorijoje žiūrima tik į datą, kad suspėtų ištirti. Manau, pirmadienį turėsime krūvą rezultatų, tie skaičiai kardinaliai pasikeis. Tikiuosi, kad į gerą, o ne į blogą, nes yra paimta 94 slaugos skyriaus pacientų testai, kelios dešimtys medikų testų“, – kalbėjo savivaldybės administracijos vadovas.

Anot Ukmergės ligoninės vyr.gydytojo Rimvydo Civilkos, yra du žmonės mirę, kuriems prieš kelias dienas buvo atlikti koronaviruso testai. „Mirusių asmenų su COVID-19 virusu gali būti ir daugiau. Yra du mirę, kurių dar laukiame tyrimo rezultatų. Tikimės jų sulaukti šeštadienį. Kartais tie testų rezultatai pasiekia greitai, kartais reikia palaukti 2-3 dienas. Yra tokių strigimų su tyrimų rezultatais“, – kalbėjo ligoninės vyr. gydytojas.