Generalinė prokuratūra nusprendė, kad tarnybos metu šūvį paleidęs pasienietis negali atsakyti už neatsargų gyvybės atėmimą, šis tyrimas sausį nutrauktas.

„Taip, tyrimas nutrauktas“, – BNS trečiadienį patvirtino prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnas, kuris paleido mirtiną šūvį, tęsia tarnybą Varėnos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriuje.

Tuo metu Kauno apylinkės teismas sausį bauda nubaudė Lazdijų gyventoją Giedrių Vilčinską, jo vairuojamo automobilio salone važiavo pašautas jaunuolis.

Teismas patvirtino prokuratūros įtarimus, kad G.Vilčinskas paliko pašautą jaunuolį gyvybei pavojingos būklės, o pats pabėgo iš automobilio. Jam skirta 13 tūkst. 181 euro bauda. Kadangi vyras 73 paras laikytas suimtas, bauda jam sumažinta iki 7,6 tūkst. eurų. Konfiskuoti abu kontrabandą gabenę lengvieji automobiliai. Taip pat konfiskuotos kontrabandininkų mašinose rastos racijos, kaukės.

G.Vilčinsko byloje priimtas baudžiamasis įsakymas kol kas neįsiteisėjęs.

Ikiteisminį tyrimą atlikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Dainius Simonavičius trečiadienį BNS sakė, kad G.Vilčinskas pripažintas kaltu pagal tris straipsnius: dėl kontrabandinių cigarečių gabenimo organizavimo, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir jaunuolio palikimo gyvybei pavojingoje padėtyje.

Kaltinamasis nepripažino pareigūnų nustatytų aplinkybių, teigė, kad rūkalus tik panešė per mišką. Vyras sutiko su tyrimo užbaigimu baudžiamuoju įsakymu.

Pasieniečių persekiotame automobilyje gabenta 15 tūkst. pakelių kontrabandinių baltarusiškų rūkalų. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais yra daugiau kaip 42 tūkst. eurų, Pasak prokuroro, šios cigaretės jau sunaikintos.

2015 metų rugpjūtį pasieniečiai pastebėjo automobilį „Ford Mondeo“, važiuojantį Druskininkų savivaldybės ribose netoli Nemuno, kuriuo eina siena su Baltarusija, į Lietuvos gilumą. VSAT kriminalinės žvalgybos pareigūnai turėjo informacijos apie rengiamą nusikaltimą – iš Baltarusijos į Lietuvą Nemunu turėjo būti gabenamas kontrabandos krovinys.

„Jis (G.Vilčinskas) organizavo ir surinko visą kompaniją. Nusivežė visus į vietą, išdalijo racijas, kontroliavo, kas ką darys. Vienus paliko stebėti, kitus nusivedė į vietą. Tada cigaretes nešė, sukrovė į automobilį“, – apie nustatymą nusikaltimo mechanizmą BNS pasakojo D.Simonavičius.

Mašinose aptikta racijų, kaltinamieji patvirtino, kad jos išdalytos tarpusavio ryšiui palaikyti.

G.Vilčinskas vairavo kontrabandos krovinį lydėjusį automobilį.

Vairuotojas 2015 metų rugpjūčio 27 dieną nuo pasieniečių spruko automobiliu „Peugeot 607“. Tuomet, užspeisti pareigūnų, jis ir kiti keleiviai metė mašiną ir pabėgo, joje palikę sužeistą ir vėliau ligoninėje mirusį 18-metį alytiškį Edgarą Balčių.

„Buvo labai išsamiai apklausti pareigūnai, įtariamieji ir nustatytas momentas, kada jis (vairuotojas) sužinojo, kad pašautas vaikinukas. Sužinojo važiuodamas keliu. Jo bendrininkai siūlė sustoti, pasakė, kad pašautas. Tačiau jis tęsė važiavimą, dar nusuko nuo kelio, važiavo laukais, aplink miškelį, pareigūnai vijosi“,– BNS sakė prokuroras D.Simonavičius.

Šiame tyrime baudų sulaukė ir kiti kaltinamieji, dalyvavę kontrabandos gabenime. Jie jau anksčiau nubausti piniginėmis baudomis. Dar du kaltinamieji ieškomi. Vienas jų neseniai įkliuvo dėl plėšimo Vokietijoje, jis suimtas ir bus perduotas Lietuvai.

G.Vilčinskas anksčiau teistas penkis kartus, taip pat baustas administracine tvarka.

Pasieniečiai stabdė ir „Ford Mondeo“, ir jį lydėjusį „Peugeot 607“. Abu vairuotojai nepakluso uniformuotų pasieniečių nurodymams sustoti, todėl prasidėjo gaudynės.

„Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį ir pervažiavęs priverstinio stabdymo juostą, buvo sulaikytas, kai nulėkė nuo kelio ir vos neatsitrenkė į medžius. „Ford Mondeo“ buvo apdaužytas, išdužo keli jo langai. Vairuotojui buvo pavykę pasprukti į mišką.

Persekiojant „Peugeot 607“, kurio vairuotojas irgi nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas. Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas. VSAT pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji vyrą išvežė į ligoninę.

Vėliau gauta informacija, kad Alytuje gyvenęs 18-metis mirė.