Vilniaus miesto apylinkės teismas R. Šidlauską praėjusių metų kovą buvo pripažinęs kaltu dėl prekybos poveikiu ir skyrė 16,5 tūkst. eurų baudą, tačiau Vilniaus apygardos teismas, kaip minėta, dėl šios veikos asmenį išteisino. Tiesa, R. Šidlauskas šio sprendimo nesulaukė – jis mirė 2022 m. rugsėjį.

Vilniaus apygardos teismas taip pat byloje išteisino ir anksčiau su R. Šidlauskui nuteistą Rusijos pilietį Rinatą Nasyrovą, kuriam teismas anksčiau už prekybą poveikiu buvo skyręs 13,7 tūkst. eurų baudą.

Tiek R. Šidlauskas, tiek ir R. Nasyrovas teismo išteisinti, kaip nepadarę veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Įvertinęs visumą byloje esančių įrodymų, kurie surinkti ne žvalgybinių veiksmų atlikimo metu, teismas priėjo išvados, kad neginčijamai nenustatyti nei objektyvieji (tarimasis duoti kyšį ir kyšio davimas), nei subjektyvieji (R. Nasyrovas tyčia per R. Šidlauską paveikti Lietuvos Respublikos ambasadorių Rusijos Federacijoje) prekybos poveikiu požymiai.

Apeliacinės instancijos teisėjų kolegija, įvertinusi aptartus parodymus, jų nuoseklumą bei sutapimą esminėse detalėse, nematė pagrindo jais nesivadovauti. Šių asmenų parodymai nebuvo paneigti jokiais kitais byloje surinktais įrodymais“, – teigiama teismo sprendime.

Išteisinamasis apeliacinės instancijos teismo sprendimas įsigalioja jo paskelbimo dieną. Tiesa, Vilniaus apygardos teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Anksčiau kaltinimai buvo pateikti ir verslininkui Albinui Bieliauskui, kuris jau yra miręs. Tiesa, šis asmuo buvo išteisintas.

Teisėsauga teigė turinti duomenų, dabar jau miręs R. Šidlauskas, dar būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš A. Bieliausko ir R. Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už įtaką sprendžiant dėl vizų išdavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją