Lietuvai uždraudus„Belaruskalij“ trąšų tranzitą, A. Lukašenkos režimas prarado vieną pagrindinių pajamų šaltinių. Bet Minskas dabar siūlo mainus.

Jungtinių Tautų vadovas susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų viceministru, ir Minskas pranešė, kad leistų per Baltarusiją gabenti Ukrainos grūdus į Klaipėdos uostą. Neva, be jokių išankstinių sąlygų. Bet kartu pakartojo prašymą atnaujinti baltarusiškų trąšų tranzitą.

„Tai yra sena daina, kurią mes girdime jau pakankamai ilgai“, – taip šį Minsko pasiūlymą vertino Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Anot jo, tai spąstai.

„Ypač dėl tų papildomų sąlygų, kurios yra keliamos – leiskite mums eksportuoti baltarusiškas trąšas per Lietuvos uostus, o mes galbūt susimylėsime ir leisime per savo teritoriją vežti grūdus. Mano nuomone, tai yra spąstai, į kuriuos norima įvilioti“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas G. Nausėda siūlo pirmiausia paklausti, ar patys ukrainiečiai nori turėti reikalų su A. Lukašenkos režimu, kuris siūlo geležinkelius, kuriais ir V. Putinui leidžia vežti karinę techniką ukrainiečiams žudyti.

„Aš esu šiuo klausimu diskutavęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir tikrai jo nusiteikimas yra toks, kad jis nepasitiki Baltarusija. Ir visiškai teisėtai nepasitiki Baltarusija“, – kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

Ukraina yra viena pagrindinių grūdų tiekėjų pasauliui. Turkijos ir Jungtinių Tautų pastangomis su Rusija sutarta, kad Ukraina gali plukdyti grūdus iš savo Juodosios jūros uostų, kuriuos kontroliuoja rusai.

Gabenami grūdai iš Ukrainos

Bet Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sako, kad formaliai rusai leidžia, bet realybė – visai kitokia.

„Mūsų uostai, dalyvaujantys grūdų eksporto iniciatyvoje dirba tik puse pajėgumo. Ir tai tik dėl to, kad Rusija lėtina eksporto realizavimą – laivai paliekami laukti patikrinimų. Šiandien laukia daugiau nei 80 laivų“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Prieš pusmetį pradėta Ukrainos grūdus vežti į Klaipėdą traukiniais per Lenkiją. Projektas nuo pat pradžių buvo vertintas skeptiškai.

„Pagrindinis butelio kaklelis yra Lenkija“, – LNK sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Lenkijoje bėgiai – europinės vėžės, Ukrainoje ir Lietuvoje – sovietinės. Todėl reikia du kartus keisti traukinius, pervežami maži kiekiai. Vežant per Baltarusiją traukinių keisti nereikėtų.

Anot prezidento G. Nausėdos, tokiais siūlymais sankcijų prispaustas A. Lukašenka siekia ir diskredituoti vakarus.

„Parodyti, kad štai, vakarai vėl nėra nuoseklūs, vėl nesugeba susitarti dėl sankcijų. Bet dar kartą kartoju – pirmiausia paklauskime pačios Ukrainos nuomonės“, – tikino G. Nausėda.

Susisiekimo ministras M. Skuodis prieš pusmetį sakė, kad vienas iš variantų Ukrainos grūdams – sukurti humanitarinį koridorių per Baltarusiją. Dabartinio baltarusių siūlymo ministerija nekomentuoja.

„Trečiųjų šalių pokalbių nekomentuojame. Taip pat – ką trečiosios šalys kalba apie Ukrainą“, – teigiama LNK atsiųstame ministerijos atsakyme.

Nors vyksta karas, Ukrainos ūkininkai šiemet pasėjo ir nukūlė beveik įprastą grūdų derlių – 87 procentus viso pasėlių ploto.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: