„Mes turime suprasti, kad gyvename demokratinėje, teisinėje valstybėje, kur žodžio, sąžinės laisvė ir veiksmo, tikėjimo laisvė nėra suspenduota“, – LNK sakė solistas V. Vyšniauskas.

Paklaustas, ar dabar jis pripažįsta, kad koncertuoti Minske buvo klaida, solistas V. Vyšniauskas teigė, jog šis koncertas neturi nieko bendro su Baltarusijos diktatoriaus režimu.

„Klaida yra pagal tų žmonių nuomonę, kad važiuojant į Baltarusiją, reikia važiuoti pas Aliaksandrą Lukašenką. Šiuo atveju aš buvau kviestas savo draugų, kuriuos pažįstu ne vieną dieną, ne vieną savaitę. (…) Viena iš jų – to koncentro režisierė.

Koncertas buvo kalėdinio festivalio rėmuose, nieko bendro tai su jokiu A. Lukašenkos režimu neturi“, – tikino jis.

Solistas teigė, jog karą Ukrainoje remia tik pats Baltarusijos diktatorius A. Lukašenka ir jo aplinka.

„O prieš dvejus metus mes matėme, kad maždaug 80 procentų žmonių buvo prieš jį, norėjo naujo vadovo. Ir tie žmonės niekur neišgaravo, jie ten, jie vis dar moka mokesčius“, – apie koncerto organizavimo detales LNK sakė solistas V. Vyšniauskas.

Jis toliau teigė, jog visi, kurie nepalaiko A. Lukašenkos „kalėjime nesėdi“ ir į tokius koncertus patekti gali.

„80 procentų žmonių į kalėjimus nepasodinsi, taip, kaip kai kurie pabėgo, kurie labiau buvo persekiojami režimo. Bet daugelis žmonių yra priversti tylėti, lygiai taip pat, kaip ir mes lietuviai buvome priversti tylėti sovietmečiu.

Bet tai nereiškia, kad mes tapatiname savo su Kremliaus režimu. Mes tapatiname save su vakarais ir neskaitėme, kad JAV, arba vakarai yra mūsų priešai“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Solistas teisinosi, jog nežinojo, kad koncertą, kuriame pats dalyvavo, remia ir valstybinės Baltarusijos įmonės.

„Jos remia teatrą, bet koncertą režisavo mano draugė. Koncertas teatre, bet biudžetas jo yra iš mokesčių rinkėjų“, – pabrėžė jis.

Kristian Benedikt koncertuoja Baltarusijoje

Minėtam koncertui Minske dirigavęs dirigentas vasarą koncertavo Kryme. V. Vyšniauskas LNK eteryje kėlė klausimą – ar šis dirigentas viešojoje erdvėje yra pasisakęs ir palaikęs karą Ukrainoje?

Jo teigimu, vakarų atlikėjai Minske toliau koncertuoja net ir po vasario 24–osios dienos.

„Ar jūs kur nors skaitėte deklaraciją, kad jis palaiko karą?“ – klausimą kėlė V. Vyšniauskas.

Žurnalistams paklausus apie moralinius dalykus, solistas teigė, jog tai yra kiekvieno įsivaizdavimo reikalas.

„Kai kurie įsivaizduoja, kad aš važiavau ir ten mane pasitiko A. Lukašenka prie pat sienos, man paspaudė ranka, tada jis sėdėjo centrinėje ložėje ir tada dar pasiūlė man pinigų“, – kalbėjo V. Vyšniauskas.

Jis tikino, jog „čia yra problemos su mūsų lietuviška demokratija“.

„Nes visa Europa pilna rusiškų repertuarų ir rusiškų atlikėjų ir baltarusių. (…) Tegul moraliniai visų Europos Sąjungos šalių kultūros ministrai priima rezoliuciją, kad būtų labai aišku ir konkretu. Nes kol tu gyveni demokratinėje šalyje, kur galioja sąžinės, žodžio ir tikėjimo laisvė, atsiprašau, nereikia prie manęs kergti, kad aš esu A. Lukašenkos ir Vladimiro Putino režimo palaikytojas.

Aš konkrečiai savo aukomis ir savo darbais palaikau Ukrainos pusę. Ir tai yra labai aišku ir nedviprasmiška“, – teigė V. Vyšniauskas.

Solistas tikino girdėjęs Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendaciją į Baltarusiją nevykti.

„Ir aš, vykdamas į tą šalį, atsakomybę dėl savo saugumo prisiėmiau. Bet man pripaišyti, prikergti tam tikrus politinius aspektus – nereikia“, – pabrėžė LNK pašnekovas.

Jis patikino, jog pasirodyti Minske keliavo ne dėl honoraro.

„Koks gali būti Baltarusijos honoraras? Apie ką jūs kalbate. Aš ten važiavau pas savo draugus, dar kartą sakau, dalyvauti prieškalėdiniuose renginiuose. Ir dalyvavau. Mano sąžinė nėra sutepta. Tame koncerte taip pat dalyvavo kitų valstybių atstovai, kurie irgi smerkia karą Ukrainoje: Armėnija, Kazachstanas, Azerbaidžianas, Uzbekistanas“, – kalbėjo V. Vyšniauskas.

Solistas V. Vyšniauskas teigė, jog daug žmonių yra sutrikusių, jo šeima ir artimieji kenčia dėl „bujojančios cancel kultūros“.

„Yra ujimas, esu padarytas liaudies priešu. Iš kitos pusės, galbūt dabar prasidės diskusija ir sveiko proto žmonės pradės kalbėti, kokia pas mus yra lietuviška demokratija“, – LNK sakė V. Vyšniauskas.

Visą LNK pokalbį su V. Vyšniausku žiūrėkite čia: