Į šį klausimą atsakymo antradienį pradėjo ieškoti Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėjas Gintaras Seikalis atvertė civilinę bylą, kurią iškėlė R. Karbauskis ir „Agrokorcernas“ dėl tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimo bei reputacijos gynimo.

„Jaučiuosi kaip per Euroviziją“, – vos tik įėjęs į posėdžių salę juokavo teisėjas, išvydęs ne tik bylos dalyvius, bet ir būrį žurnalistų ir žiūrovų.

„Nelygios jėgos“, – pamatęs prie ieškovų stalo sėdintį R. Karbauskį, „Agrokorcerno“ vadovą Edgarą Šukį bei du advokatus, o atsakovo pusėje tik A. Kubiliaus advokatą, sakė teisėjas.

Parengiamajame posėdyje bylą pradėjęs nagrinėti teismas užsiminė, kad procesą būtų galima baigti taikos sutartimi: „Siūlau bylą baigti taikiai, tai būtų kiekvieno teisėjo darbo įvertinimas – jeigu tai sugeba padaryti, tai reiškia, dar kažką sugeba“.

Tačiau taikos susitarimo bent kol kas R. Karbauskis neįžvelgia. „Paskutiniai A. Kubiliaus pareiškimai po to, kai buvo iškelta byla, tik rodo, kad atsakovas nesupranta atsakomybės – atsirado tokie žodžiai, kurių anksčiau nebuvo, buvau išvadintas oligarchu, o toks žodis visuomenėje turi neigiamą vertinimą“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Tuo metu A. Kubiliui atstovaujantis advokatas Mindaugas Navickas neatmeta, kad taikos susitarimas byloje yra įmanomas.

„Viskas priklausys nuo to, ko ieškovai reikalautų – šiuo metu manome, kad reikalavimai nepagrįsti, esame pateikę dokumentus, kurie tai įrodo“, – sakė jis.

Advokatas pažymėjo, kad svarbu skleisti teisingą informaciją, todėl jeigu A. Kubilius kur nors ir suklydo, R. Karbauskis privalėtų pateikti įrodymus.

Reikalauja ne tik paneigimo, bet ir pinigų

Ginčas tarp R. Karbauskio ir A. Kubiliaus kilo po vasarį Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) parengtos „Minkštoji Rusijos sulaikymo strategijos“, kurioje nurodomos Rusijos naudojamos „minkštosios galios“, siekiant paveikti svarbiausius Lietuvos energetinius projektus ir informacinę erdvę. Tarp Rusijos „minkštųjų galių“ įrankų įvardinta ir verslininko bei LVŽS pirmininko R. Karbauskio veikla, inicijuojant ar remiant referendumus dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir prieš Visagino AE projektą, besipriešinant skalūninių dujų žvalgybos įmonės „Chevron“ investicijoms.

„R. Karbauskio kompanijos uždirba šimtamilijonines metines pelno maržas iš pelningos prekybos Rusijoje pagamintomis azoto ir kalio trąšomis. „Agrokoncerno“ grupės įmonės iš trąšų pardavimo už 2012-2013 metus Lietuvoje ir Latvijoje gavo 782 mln. lt. pajamų. Pajamos iš trąšų pardavimo yra didžioji ir strateginė įmonės pajamų dalis. Pažymėtina, kad šio verslo perspektyva tiesiogiai priklauso nuo Rusijos politinio ir verslo elito geros valios ir nusiteikimo“, – rašoma konservatorių dokumente.

Anot R. Karbauskio, šie ir panašūs konservatorių teiginiai yra melagingi.

Gali būti ir daugiau atsakovų

Ieškovams atstovaujantis advokatas Žygimantas Pacevičius sakė, kad nors A. Kubilius ir kratosi atsakomybės dėl viešai paskleistų teiginių, nurodydamas, jog ją rengė bendrapartietė Rasa Juknevičienė, tačiau šioje byloje bent kol kas nėra svarbu, nes teiginius apie sąsajas su Rusija paskleidė būtent vienas konservatorių lyderių.

„Manome, kad jis dalyvavo rengiant šią strategiją, todėl kartu su kitais asmenimis atsako – mes turime išsiaiškint aplinkybes su šio dokumento rengimu, kokie asmenys dalyvavo, kaip buvo balsuota, priklausomai nuo to mes svarstysime, galbūt į bylą įtraukti ir kitus asmenis“, – sakė jis.

Advokatas teismui taip pat nurodė, kad nusprendė patikslinti ieškinį, jame papildomai nurodant, jog A. Kubilius esą neteisingą informaciją paskleidė viešai vykusioje konferencijoje bei žiniasklaidoje.

Teismas kreipsis į VSD

Ieškovų advokatai taip pat panoro gauti dar praėjusių metų rudenį pasirašytą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, kurioje esą užsimenama apie R. Karbauskio ar jo vadovaujamos bendrovės galimas sąsajas su Rusija. Tiesa, ši pažyma yra įslaptinta, todėl su ja susipažinti galėtų tik teisėjas, kuris šiuo dokumentu net negalėtų remtis priimdamas sprendimą.

R. Karbauskis teigė, kad vos tik atėjęs į politiką specialiai nebendravo su jokiais Rusijos verslininkais ar politikais. „Taip siekiau apsisaugoti, kada nors tai nebūtų panaudota prieš mane“, – pažymėjo jis.

Teisėjas šį prašymą patenkino – nutarė išsireikalauti VSD medžiagą.

R. Karbauskis: nesu prorusiškas

„Iš byloje esančių dokumentų turime pagrindą manyti, kad reikalavimai yra nepagrįsti, manome, jog ieškovas veikia vedamas asmeninių ambicijų“, – įsitikinęs A. Kubiliaus advokatas M. Navickas.

Jis pažymėjo, kad ruošiant strategiją dalyvavo ne vien A. Kubilius, todėl reiškiant reikalavimus reikėtų svarstyti, ar atsakomybėn neturėtų būti traukiami kiti asmenys.

„Mano klientas rėmėsi viešai prieinama informacija ir dokumentais“, – sakė jis, pažymėjęs, jog A. Kubilius teismo posėdyje negalėjo dalyvauti dėl didelio užimtumo.

Tuo metu R. Karbauskis teigia, kad po A. Kubiliaus pasisakymų „dauguma Lietuvos gyventojų turėtų būti įsižeidę“.

„Teiginiai, kad tie, kas balsavo prieš atominę elektrinės referendumą, yra prorusiški, arba teiginiai, jog tie, kas protestuoja prieš skalūnines dujas, yra prorusiški, ar dėl žemės įsigijimo užsieniečiams ir dėl 100 tūkst. parašų referendumo iniciavimui, kad tie žmonės yra prorusiški – mes tai girdime praktiškai pastoviai, tuo paremta konservatorių rinkimų kompanija – tie, kas nebalsuos už konservatorius, jie vadinami stumiančiais į Rusijos glėbį“.

Pasak jo, kiekvienas politikas turi atsakyti už savo žodžius. „Tai priimu kaip asmeninį įžeidimą, pažeista mano reputacija – būdamas Lietuvos patriotas ir darydamas labai daug gero ir kultūros, ir kitose srityse, o esu vadinamas prijaučiantis rusams ar rusų agentu, ar dar kitaip išsireiškus, oligarchu ar dar kitaip, esu įžeistas ir tam turiu pagrindą – praeitais metais sumokėjau valstybei 85 mln. Lt mokesčių, nemanau, jog jis, kas bebūtų, galėtų svaidytis tokiais kaltinimais“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Jis nesupranta, kodėl buvo pavadintas prorusišku, nes 90 proc. verslo yra nukreipta į Vakarus.

„Aš tikiuosi, kad šis teismas taps precedentu, po kurio politikai ims svarstyti prieš ką nors sakydami“, – sakė jis.

Jeigu teismas R. Karbauskiui priteis kokią nors kompensaciją, pinigus jis žadėjo skirti labdarai.