Šiame dokumente ne tik surašyti pulkininko nusižengimai, čia yra ir itin skandalingų dalykų, susijusių su kai kuriais generolais ir politikais.

Dokumente rašoma, kad S. Survila, jo uošvis Stanislovas Stančikas (buvęs Vidaus tarnybos II pulko vadas, o sovietų laikais – Vilniuje dislokuoto SSRS vidaus kariuomenės dalinio vadas, 1988 m. vadovavęs „Bananų baliui“, kai sovietų kareiviai Katedros aikštėje masiškai mušė žmones), Sergejus Madalovas (buvęs VST vadas), buvę VRM tarnybų vadai susitikinėja S. Madalovo viešbutyje „Įlanka“ Rumšiškėse ir Vilniuje. „Juos konsultuoja kai kurie politikai ir Seimo nariai.
Motelis "Įlanka"

Susitikimų metu aptarinėjama situacija VRM ir įstaigose, kaip išprovokuoti nesutarimus tarp ministerijos, ministro ir tarnybų, senųjų vadų įtakos grąžinimas VRM sistemoje, kaip destabilizuoti padėtį tarnybose, sukompromituoti ir nušalinti tarnybų vadovus“, – rašoma pranešime ministrui.

VST vadas generolas Ričardas Pocius DELFI patvirtino šią informaciją: „Turime tokią informaciją apie nuolatinius buvusių VRM, ir ne tik, tarnybų vadovų (generolų), kai kurių buvusių ir esamų VRM sistemos pulkininkų, Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų susitikimus ir aptarimus.

Tai vyksta jau senokai. VST buvo įspėta dėl tarnybų vadovų persekiojimų, galimų provokacijų ar sukurtų istorijų žiniasklaidoje siekiant sukompromituoti VRM tarnybų vadovus, pačias tarnybas, taip įvedant destrukciją ir demoralizuojant tarnybas. Tuo buvo siekiama sukelti nepasitenkinimą vadovais ir jų veikla VRM sistemoje, nušalinti juos ir užimti jų vietas savais. Vienas iš šių susirinkimų dalyvių siekių – būti politikoje ir grąžinti jų įtaką vidaus reikalų sistemoje. Tolimesnė šių asmenų veikla 2018 metais patvirtino gautos informacijos tikrumą“.

Pasak R. Pociaus, tokie susitikimai vyksta „stabiliai periodiškai“. „Tarnybai susitikimų dalyviai yra žinomi, nenorėčiau įvardyti jų pavardėmis, tai buvę sovietiniai karininkai, milicijos ir sovietinės VRM sistemos darbuotojai. Kadangi „Rumšiškių koalicijos“ susitikimuose dalyvauja kažkada buvę VRM statutinių tarnybų vadovai, tai apie tas tarnybas, kurioms jie anksčiau vadovavo, ir kalbama. Prieš tų tarnybų dabartinius vadus ir nukreipta VRM senbuvių veikla, – teigia VST vadas. – Jų metodai paprasčiausi, sovietiniai KGB - kompromitavimas ir psichologinis spaudimas išgalvota ar sukurta informacija, ją suoficialinant skundais ir perduodant žiniasklaidai bei visoms įmanomoms valstybės institucijoms“.

Vidaus reikalų ministrui pateiktame dokumente yra dar vienas pribloškiantis punktas. Rašoma, kad 2009 m. buvęs Vidaus tarnybos II pulko vadas pulkininkas S. Stančikas, tuo metu dirbęs Lietuvos automobilių kelių direkcijoje skyriaus viršininku, su tuometiniu VST vadu S. Madalovu sutarė dėl žento S. Survilos skyrimo į aukštas pareigas. Ministrui pateiktoje informacijoje teigiama, kad už pulkininko laipsnio suteikimą žentui ir jo paskyrimą VST Vilniaus dalinio vadu S. Stančikas valstybės lėšomis išasfaltuos dvi Rumšiškių gatves iki S. Madalovo namų.

Generolas R. Pocius sako nežinantis, ar dėl šio susitarimo buvo atliekamas koks nors tyrimas, nes jis tarnybai vadovauju tik nuo 2015 metų.

„Tarnybai yra žinoma tik tiek, kad 2009 metais tarp S. Madalovo ir S. Stančiko, kuris tuo metu dirbo Lietuvos kelių direkcijoje vienu iš vadovų, įvyko galimai korupcinis susitarimas. Buvo sutarta, kad S. Madalovas skirs S. Stančiko žentą S. Survilą VST Vilniaus dalinio vadu ir organizuos pulkininko laipsnio suteikimą, o už tai S. Stančikas organizuos dviejų gatvių išasfaltavimą Rumšiškių miestelyje iki S. Madalovo namo. Kas ir įvyko 2009 m. – S. Survila skiriamas VST Vilniaus dalinio vadu, jam suteikiamas pulkininko laipsnis, o kelias (0,5 km) sulig S. Madalovo namų tvoros pabaiga išasfaltuotas už valstybės lėšas. Sutapimas ar ne, bet įsakymai ir kiti dokumentai (dėl S. Survilos skyrimo į pareigas ir laipsnio suteikimo bei Kelių direkcijos gatvių asfaltavimo byloje) S. Madalovo ir S. Stančiko pasirašyti beveik tuo pačiu metu“, – DELFI sakė R. Pocius.

Ministrui pateiktame dokumente surašyta daugybė atleistojo pulkininko S. Survilos nusižengimų (jam skirta 14 nuobaudų, iš jų 5 – griežti papeikimai) . Pavyzdžiui, jis už tarnybos vadą pats save įvertino „labai gerai“ (savavališkai įrašė įvertinimo lape ir perdavė VST Personalo skyriui), o paskui pareiškė pretenzijas, kodėl jam nedidinamas atlyginimas, nes jis įvertintas „labai gerai“.
2017-2018 m. S. Survila dešimt kartų buvo nedarbingas, iš viso 97 dienas. Pasak tarnybos vadovybės, nedarbingumai sutapdavo su dienomis, kai VST būdavo paskelbiama specialioji parengtis, vykdavo pratybos.

2015-2016 m. Valstybės saugumo departamentas (VSD) atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad tuometinis VST Vilniaus dalinio vadas S. Survila teikia paslaugas valstybės turtu prorusiškoms organizacijoms ir jas aptarnauja jo vadovaujami Vilniaus dalinio pareigūnai. Šiam daliniui priklausančiame poligone buvo organizuojami šaudymai ir sprogdinimai uždrausta ginkluote Rusijos piliečiams, įtariama kad dalyvavo ir buvę Rusijos kariuomenės bei spec. tarnybų karininkai. VSD prašymu Viešojo saugumo tarnybos vadas S. Survilai uždraudė susipažinti ir dirbti su slapta informacija. S. Survila teisinosi tuo, kad tokius nurodymus jam davė S. Madalovas.