Kartu su kitų vidaus reikalų sistemai priklausančių tarnybų vadovais R.Čiupaila vakar sostinės "Litexpo" rūmuose vykusioje mugėje "Mokymasis. Studijos. Karjera" agitavo jaunimą rimtai pagalvoti apie ugniagesio, policininko ar pasieniečio tarnybą. Nuo įvairių reklaminių leidinių lūžtantį Vidaus reikalų ministerijos (VRM) stendą "pagyvino" prieš porą metų tarnyboje žuvusio vilkšunio iškamša.

Pasak R.Čiupailos, meškos paslaugą valstybės tarnybai padarė nuo 2003 metų įšaldytas valstybės tarnautojų (ir statutinių) atlyginimas. Dabar esą visi trukdžiai pašalinti, todėl tikimasi, kad jaunuoliai susidomės karjeros VRM sistemoje galimybėmis.

Šiuo metu statutinei valstybės tarnybai trūksta maždaug 10-13 proc. pareigūnų. Tai nėra labai daug, palyginti su visa valstybės tarnyba. Pasak ministro, per pastarąjį pusmetį vadinamoji išėjimo kreivė stabilizavosi - tarnybą palieka mažiau pareigūnų nei į ją ateina.

LŽ paklaustas apie vidutinį pareigūno (policininko, ugniagesio, pasieniečio) atlyginimą, R.Čiupaila tikino, kad šiuo metu jis siekia apie 2000 litų. "Tai kur kas daugiau nei prieš pusantrų metų", - sakė ministras. Kaip papildomą motyvą, galintį paskatinti jaunimą rinktis statutines specialybes, R.Čiupaila minėjo, kad visi, pasirinkę tokius mokslus, gauna gana solidžią stipendiją - 480 litų.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus generolo Remigijaus Baniulio, šiuo metu tarnybai trūksta maždaug 270 pareigūnų - mažiausiai iš visų statutinių tarnybų.

Generolas mano, kad tapti ugniagesiais gelbėtojais dabar jau gali paskatinti padidėję atlyginimai, socialinės garantijos, patogus darbo grafikas ir kt. R.Baniulio duomenimis, eilinis pradedantis darbuotojas dabar į rankas gauna apie 1400 litų.

Generolas įsitikinęs, kad būtų galima liberalizuoti dabar pakankamai didelius medicininius reikalavimus, taikomus pretendentams į tarnybą.

"Juos atitinka tik du jaunuoliai iš dešimties. Manau, atsiradus naujai technikai, moderniai įrangai, tuos kriterijus galima šiek tiek liberalizuoti. Tačiau kvalifikacijos reikalavimai kasmet tik didės", - sakė R.Baniulis.

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Kęstučio Tubio, šiuo metu policijoje yra 1269 laisvos vietos. Paklaustas, dėl kokių priežasčių žmonės palieka tarnybą, pareigūnas teigė, kad nemažai jų susiranda geriau mokamą darbą teismuose, prokuratūroje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Valstybės saugumo departamente, be to, išvyksta į Europos Sąjungos struktūras.

Komisaro pavaduotojas pasidžiaugė, kad policijos sistemos plėtros programai finansuoti jau skirta 562 mln. litų (penkeriems metams). Tai leis sustiprinti techninę bazę, atnaujinti komisariatus, pagerinti darbo sąlygas.

LŽ pasidomėjus, ar pavyko nuplauti munduro dėmę po įvykių praėjusių metų lapkritį Skuodo rajone, Aleksandrijoje, K.Tubis teigė, kad sausį daryti tyrimai šalies apskrityse rodo, kad policijos reitingai, palyginti su 2007-ųjų pabaiga, šiek tiek pakilo.