Vilniaus Centro poliklinikoje durys užsidaryti nespėja.

„Priimame tiek, kiek jų būna. Padeda rezidentai, padeda dar papildomi daktarai“, – LNK sakė

Čia norinčiųjų po Naujųjų patekti pas šeimos gydytoją eilėse – beveik dvigubai.

„Tris-keturias savaites, mėnesį (laukiau). Per tą laiką ir numirti gali. Aišku, kad nenormalu“, – teigė poliklinikos lankytojas.

Vos 40 kilometrų už Vilniaus – vaizdas priešingas: tuščia ne tik kiemuose, gatvėse, bet ir poliklinikoje. Čia duris varsto vos vienas, kitas pacientas.

„Gyventojas, gyvendamas Klaipėdoje ar Šilutėje, ar Gargžduose, pasirenka Vilniaus miesto polikliniką ar šeimos gydytojo instituciją. Atsiranda problema gyventojui suteikti visapusiškas, kokybiškas šeimos medicinos paslaugas“, – LNK komentavo SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

Santaros klinikos skaičiuoja, kad vien jų Šeimos medicinos centre vienam gydytojui tenka po daugiau nei 1 tūkst. pacientų, o iš svetur jų poliklinikoje – dar bent keli šimtai.

„Dabar pacientas gali rinktis ir sakyti: aš noriu būti tavo pacientu. Mes ne kartą esame su tuo susidūrę. Turime tokių, kurie koja patrepsi, pradeda rašyti įvairius nusiskundimus“, – komentavo Santaros klinikų Šeimos centro vadovė Lina Vencevičienė.

Ministerija tokiems trypčiotojams žada pabaigą, mat pacientams paliepus, paslaugas jie gali gauti ir namuose. Tad vilnietis šeimos gydytojas dabar neretai užsuka ir į pajūrį.

„Yra gyvenamoji vieta ir deklaruojama vieta, tai reikės apsispręsti, pagal kurią vietą mes pasirenkame šeimos gydytoją“, – teigė O. Vitkūnienė.

Galimybė prisiregistruoti pas norimą šeimos gydytoją liks, bet bus vadovaujamasi protingumo kriterijais. Pavyzdžiui, jei studentas yra iš Klaipėdos, o mokosi Vilniuje, jis polikliniką čia galės rinktis, o tie, kurie gyvena uostamiestyje, bet norėtų gydytis sostinėje dėl neaiškių priežasčių, to padaryti negalės.

„Bet apriboti žmogaus teises prisiregistruoti tikrai, aš galvoju, negalima. Taip gali būti, bet turėtų įsijungti kiti kompensaciniai mechanizmai“, – LNK sakė Centro poliklinikos direktorius Zdislavas Skvarciany.

Ministerija siūlys gyventojams rinktis artimesnes, šalia įsikūrusių savivaldybių poliklinikas, tačiau gyventojai ne kartą išsakė, kad rajonų šeimos gydytojais ir ten esančia aparatūra nepasitiki.

„Tikrai nėra atokiau esantis centras arba jo specialistai blogesni nei dirbantys Santaros klinikose šeimos gydytojai“, – tvirtino Santaros klinikų Šeimos centro vadovė L. Vencevičienė.

Eiles poliklinikose ministerija žada mažinti ir kitais būdais – leis ne šeimos gydytojams atlikti jų funkcijas: pagalbinis personalas galės pratęsti receptus bei išduoti siuntimus į prevencines programas, atsiras pirminės sveikatos komandos į namus.

„Viskas atrodo labai gražiai ant popieriaus, o iš kur tie specialistai atsiras? Kartais dabar vienas specialistas dirba per tris darbus“, – LNK komentavo šeimos gydytoja Justė Latauskienė.

Pasiruošti pokyčiams ministerija turi metus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: