Nors iš stovyklos neteisėti migrantai buvo iškelti daugiau nei prieš 3 savaites, apie buvusius gyventojus vis dar liudija šiukšlės, čiužinių krūvos ir besimėtantys rūbai. Migrantai iškelti ir iš laikinųjų apgyvendinimo vietų savivaldybių patalpose. Tik prasidėjus neteisėtų migrantų krizei, rūpesčiai dėl jų apgyvendinimo nugulė ant savivaldybių pačiu. Pastarosioms teko rūpintis, kur juos apgyvendinti, kuo maitinti, pasirūpinti jų buitimi ir sveikata. Visa tai teko daryti iš savo kišenės.

Valstybė pažadėjo visas patirtas išlaidas kompensuoti. Tiesa, ne visa pagalba įvertinama pinigais. Savivaldybėms reikiamu momentu pagalbos ranką tiesė vietos gyventojai savanoriai.

Štai pavyzdžiui, Baltojoje Vokėje savanoriavusi Julija pasakoja, kad padėjo sugauti ne vieną iš stovyklos Rūdninkuose bėgusį neteisėtą migrantą.

„Mūsų buvo toks darbas stebėti, pranešti, jeigu kažką mes matome. Mes per tuos 2 mėnesius matėme tiek daug automobilių su užsienietiškais numeriais, kiek tikrai nematė Baltosios Vokės seniūnija per 10–15 metų“, – sakė ji.

Iki šiol valstybė savivaldybėms jau finansavo daugiau nei 820 tūkst. eurų.

„Tai yra išlaidos, susijusios su maistu, patalpų išlaikymu, apsauga, aptvėrimu ir panašiais dalykais. Pagal tą sąrašą savivaldybės gali daryti tam tikras išlaidas, tos išlaidos bus kompensuotos pagal faktą“, – pirmadienį žurnalistams teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Savivaldybės sako, kad pateikė dar ne visas išlaidų sąskaitas. Štai anot Druskininkų savivaldybės, dėl neteisėtų migrantų krizės pastaroji dar papildomai išleido daugiau nei 300 tūkst. eurų.

„Atkreipiame dėmesį, kad į šią sumą nėra įtrauktos migrantų gydymo išlaidos, kurias tiesiogiai patiria Druskininkų ligoninė ir poliklinika. Jos kompensuojamos teritorinės ligonių kasos lėšomis. Druskininkų savivaldybei kompensuota 240 tūkst. eurų. Daugiau nei 65 tūkst. eurų – dar nekompensuoti. Šiuo metu Druskininkų pasienio užkardoje dar yra 104 migrantai, tad Druskininkų savivaldybė išlaidų dar patirs“, – teigiama savivaldybės atsakymuose LNK.

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė sako, kad per tris mėnesius migrantų išlaikymui savivaldybė išleido 120 tūkst. eurų.

„Didžioji lėšų dalis buvo maitinimui, nes jie buvo maitinami 3–4 kartus per dieną šiltu maistu. Po to sveikatos priežiūra ir visos buitinės išlaidos, kurių reikia – vanduo, elektra, buitinė chemija“, – pasakojo merė.

Kol kas daugiausiai kompensuota Druskininkų savivaldybei – 240 tūkst. eurų, Ignalinos rajonui – 154 tūkst. eurų, Alytaus miestui – 129 tūkst. eurų, o Alytaus rajonui – 86 tūkst. eurų.

Pinigai skirti ne tik migrantų buičiai, bet ir su neteisėtais migrantais dirbusių darbuotojams viršvalandžiams kompensuoti. Be to Valstybės sienos apsaugos taryba (VSAT) išleido 5,5 milijono eurų modulinių namelių nuomai.

Planuojama, kad tvoros su Baltarusija statybai Lietuva skirs daugiau nei 100 milijonų eurų, o migrantų srautams suvaldyti biudžete numatyti dar 4 milijonai eurų.