„Man 16. Atvykau dėl to, kad mano šalyje Eritrėjoje labai blogai – ten vyksta karas, jie norėjo mane priversti kariauti“, – LNK televizijai angliškai paaiškino vienas iš migrantų.

Paauglys sako iš draugo gavęs pinigų ir iš Afrikos per Turkiją atskridęs į Baltarusiją. Kitas teigia atvykęs į Kamerūno, bėgti esą turėjo dėl to, kad yra homoseksualus.

„Atvažiavau į Baltarusiją kaip studentas, nes mano valstybė labai bloga – ten visiems nepatinka homoseksualai, ten sunkus gyvenimas“, – rusiškai aiškino jis.

Vis dėlto greit suprato, kad Baltarusijoje – dar blogiau.

„Tai kalėjimas su sienomis, kuris vadinasi valstybė“, – konstatavo migrantas.

Kol kas panašios neteisėtų migrantų istorijos dažniausiai nepasitvirtina – per patikrinimus nustatoma, kad migrantams tėvynėje joks pavojus negresia, o miškais jie bėga, tiesiog tikėdamiesi patekti į turtingas Vakarų Europos šalis.

Į migrantų stovyklą atvyko finansų ministrė Gintarė Skaistė, mat migrantus priėmusių savivaldybių merai jau kurį laiką piktinasi chaotiškais nurodymais iš Vilniaus.

Taip pat piktinamasi, kad Vyriausybė neskiria pinigų migrantams maitinti – nurodyta, kad vieno migranto maitinimui turi būti skiriama 5,85 EUR, nes tiek skiriama Užsieniečių centre Pabradėje, tačiau realybėje migrantų maitinimas kur kas brangesnis.

„To minimalaus standarto tikrai bus kompensuotos (išlaidos – aut.p.). Jei atsiras pirkimų, kurie kelia didesnių klausimų, turbūt bus sprendžiama atskirai“, – teigė G. Skaistė.

Kai kurie migrantai duodamo maisto nevalgo

Anot Lazdijų merės Ausmos Miškinienės, tenka derintis ir prie migrantų skonių – ne visi valgo jiems duotą maistą. Tą patvirtina ir patys neteisėti migrantai.

„Aš nevalgau jūsų maisto, atsiprašau“, – sakė atvykėlis iš Eritrėjos.

Vis dėlto, A. Miškinienės teigimu, su laiku maistą gaminančios virėjos prisitaikė prie išrankesnių migrantų ir dabar situacija jau geresnė.

„Iššūkių dėl maitinimo ir raciono tikrai yra daug. Netinka daug kas, tačiau per tris savaites ir tos moterys, kurios gamina maistą, ir tie, kurie valgo, jau identifikavo tam tikrus skoninius poreikius ir šiuo metu situacija gerėja. Pažymėtina tai, kad prisideda ir „Maisto bankas“, – pasakojo merė.

Jos pasakojimu, dažniausiai atvykėliai valgo paukštieną, makaronus, fermentinį sūrį, pieno produktus.

Už nustatytą 5,85 EUR parai vienam migrantui sumą maitinimo tiekėjų, pasak A. Miškinienės, tiesiog neatsiranda.

„14 eurų su transportavimu, indais, maistu tris kartus per dieną yra mažiausia kaina, už kurią galėjome nupirkti. Artimiausiu metu organizuosime pakartotinį pirkimą, nes baigiasi dabartinė sutartis. Jei pavyks nupirkti pigiau, nuoširdžiai džiaugsimės“, – teigė Lazdijų rajono merė.

„Kol kas išgirdome, kad bus padengtos visos išlaidos, kurias patyrė savivaldybės. Be abejo, proto ribose. Kaip paminėjo finansų ministrė, išlaidos, kurios patirtos nuo liepos 2 dienos iki liepos 12 dienos, kai buvo patvirtinta detalesnis išlaidų sąrašas, (…) bus kompensuotos. Be abejo, pagrindžiančius dokumentus reikės pridėti, juos pridėsime“, – dėstė A. Miškinienė.

Tuo metu ministrė ragina migrantus maitinti kuo pigiau, bet ne dėl taupumo.

„Turime susitarti, kad Lukašenkos kelionių pakete nėra įskaičiuoto perteklinio komforto ar vaizdo į vandenyną. Turime užtikrinti minimalius standartus“, – teigė finansų ministrė.

Varėnos rajone maisto ir drabužių migrantams atveža ir vietiniai.

„Kaip matau, normalūs tie ryšiai – jie paremia, nuperka ledų, atneša drabužių“, – LNK sakė miestelio seniūnė Genė Ramaškienė.