Kelią rodo naujo pastato kaimynai

„Dabar mes dažniau bendraujame ne su klientais, o su žmonėmis, kurie ieško Migracijos tarnybos“, - DELFI penktadienį pasakojo parduotuvėje, kuri įsikūrusi viename iš šių pastatų, dirbantis vyras.

Anot jo, naujakurių teiraujasi žmonės iš pačių įvairiausių kraštų – „nuo Vladivostoko iki Afrikos“. Kai kurie užsieniečiai esą nemoka net rusų ar anglų kalbos, todėl būna priversti rodyti į mobilųjį telefoną įvestą tarnybos adresą.

„Žmonės net priekaištauja, kad negali rasti tos tarnybos, - antrino pašnekovo kolega. - Nieko keisto - kai pusvalandį pasuki ratus aplinkui, nervai gali suimti“.

DELFI žurnalistė panašią situaciją pamatė savo akimis. Į parduotuvę įžengusi moteris vos spėjo pasisveikinti, kai pašnekovas iš karto ranka mostelėjo Migracijos tarnybos kryptimi ir paaiškino: „Naugarduko g. 100 yra ten“. Prieš išeidama moteris dar spėjo pasiteisinti, kad nerado ieškomo pastato, nes nebuvo tokio numerio.

Beje, pastatas Naugarduko g. 96, kuriame įsikūrę keletas parduotuvių ir bendrovių, veikia autoservisas, toje gatvėje yra paskutinis. 98-uoju numeriu pažymėto statinio net nėra.

Naujieji Migracijos tarnybos kaimynai skundėsi ir tuo, kad šiomis dienomis gerokai padaugėjo mašinų, kuriomis vairuotojai užstato kitus automobilius, įvažiavimą į aikštelę ir užkemša intensyvaus eismo gatvę.

Numerį žada parūpinti kitą savaitę

Vilniaus Migracijos tarnybos viršininkas Gintaras Bagužis pripažino, kad susidarė „kvaila situacija“, dėl kurios tenka sulaukti ir žmonių skundų. „Yra užrašas „Policija“, gal ne visi supranta, kad ten dirba Migracijos tarnyba. Be to, toliau yra 96-as pastatas – tai irgi painioja“.

Gyventojų nepasitenkinimą kelia ir pareigūnų darbą sunkina dar dvi problemos – įstrigęs naujo pavyzdžio pasų išdavimas ir tai, kad dar neveikia eilių valdymo sistema. Specialus terminalas turėtų pradėti veikti penktadienį popiet – tuomet bus aišku, kas po ko stovi eilėje ir prie kurio langelio žmogui reikia eiti.

„Nuo pirmadienio ši sistema jau veiks. Tada turėtų atsirasti ir numeris. Labai atsiprašome žmonių dėl tokios painiavos“, - DELFI sakė G. Bagužis.

Pastatas, kuriame įsikūrė ne tik migracijos pareigūnai, bet ir bankas, priklauso verslo centrui „Skraidenis“. Jo direktorius Jonas Danisevičius DELFI tvirtino, kad numeris ant statinio jau yra užsakytas ir bus pritvirtintas kitą savaitę – pirmadienį arba antradienį.

Paklaustas, kodėl susidarė painiava dėl pastatų numeracijos, verslininkas pasiūlė kreiptis į Registrų centrą. Bendrovė esą buvo rezervavusi du adresus – Naugarduko g. 100 ir 102. Statinys pastaruoju adresu turėtų iškilti kieme.

Registrų centro atstovė spaudai Lina Balkevičienė DELFI informavo, kad specialiuose registruose yra tik adresas Naugarduko g. 100, tuo tarpu nei 94-asis, nei 96-asis pastatas į juos neįtraukti.

Pasų išdavimas nebestringa

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos Migracijos tarnyba naujose patalpose pradėjo dirbti nuo sausio 2 d. Visi sostinės policijos teritorinių komisariatų pasų poskyriai buvo perkelti iš senų pastatų aštuoniose miesto vietose.

Viename pastate dirbantys Migracijos tarnybos darbuotojai aptarnauja visus Vilniaus miesto gyventojus, taip pat – leidimų gyventi Lietuvoje ar dėl kitų reikalų besikreipiančius užsieniečius.

Sostinės policijos vadovų teigimu, toks sprendimas buvo priimtas remiantis jau anksčiau tokiu principu dirbančių valstybės įmonės „Regitra“, Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“ pavyzdžiu.

Kaip pripažino G. Bagužis, kol kas darbą sunkina tai, kad įstrigo naujų vienodų Europos Sąjungos pavyzdžio vyšninių pasų išdavimas. Nors juos žadėta pradėti išduoti nuo Naujųjų metų, jų gamyba užsitęsė.

Tačiau penktadienį Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad naujo pavyzdžio pasų gamybos sistema suderinta ir vyksta be trukdžių.

„Dėl naujų saugumo technologijų diegimo naujojo lietuviško paso gamybos darbai buvo sulėtėję. Šiuo metu nesklandumai pašalinti ir visi darbai vyksta nustatytu režimu“, - pranešime cituojamas ministerijos sekretorius Anatolijus Rimkevičius.

Pareigūnas ministerijos vardu atsiprašė žmonių, kad diegiant sudėtingas pasų apsaugos technologijas jie patyrė nesklandumų.