„Dabar esame užregistravę 3135 ukrainiečius. Dauguma prašo leidimų gyventi humanitariniu pagrindu, tiems, kurie tik trumpam ketina likti, išduodamos nacionalinės vizos, bet tokių – vienetai“, – Eltai teigė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorės teigimu, tarp užregistruotų ukrainiečių daugiau nei trečdalis – vaikai. Vis tik, pasak jos, kiek realiai ukrainiečių šiuo metu jau atvyko į Lietuvą, sunku pasakyti.

E. Gudzinskaitės teigimu, dėl padidėjusių Lietuvoje besiregistruojančių ukrainiečių srautų, situacija Migracijos departamente įtempta. Migracijos departamento vadovė informuoja, kad pirmadienį buvo priimtas sprendimas kol kas aptarnauti tik iš anksto užsiregistravusius pasus ir asmens tapatybės korteles norinčius pasigaminti gyventojus.

„Greitai pradėsime naudoti Raudonojo Kryžiaus savanorių pagalbą ir ieškome toliau pajėgumų. Ir dėl to, kad nebespėjame visavertiškai vykdyti savo funkcijų, mes nuo šios dienos buvome priversti sustabdyti Lietuvos piliečių aptarnavimą gyva eile be išankstinės rezervacijos, tų, kurie ateina pasų arba asmens tapatybės kortelių pasigaminti“, – sakė Migracijos departamento direktorė.

„Suprantu žmonių nepasitenkinimą, bet pirmenybę turime teikti Ukrainai, nes ukrainiečių kiekvieną dieną užsiregistruoja vis daugiau ir daugiau“, – pridūrė ji.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra sekmadienį pranešė, kad jau daugiau nei 1,5 mln. pabėgėlių iš Ukrainos per pastarąsias 10 dienų kirto sieną į kaimynines šalis. Tai „sparčiausiai auganti pabėgėlių krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo“, tviteryje parašė JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Filippo Grandi.

ELTA primena, kad ankstų vasario 24-osios rytą Rusija pradėjo agresyvų ir tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų bendruomenė, į tai reaguodama, Rusijai paskelbė labai griežtas sankcijas ir ekonominę bei karinę paramą Ukrainai. Vakarų bendruomenė kaltina Kremlių Ukrainoje tikslingai griaunant miestus ir žudant nekaltus civilius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją