Du Lietuvos teisėsaugos akiraryje esantys veikėjai – pagal Europos arešto orderį ieškomas buvęs smogikų vadas ir dėl sovietinės agresijos neigimo teisiamas „frontininkų“ lyderis – per Sausio 13-osios metines dalyvavo teletilte, kurį transliavo Rusijos laikraščio „Komsomolskaja prava“ portalas kp.ru.

Kalbėdamas apie 1991 m. sausio įvykius, M. Golovatovas tvirtino, neva į Televizijos bokšto šturmą vykdžiusio „Alfa“ būrio vyrus „buvo šaudoma iš aplinkinių namų“.

„Teko kviesti šarvuočius, kad kariai būtų evakuoti ir išgelbėti nuo mirtino pavojaus“, - tokią Sausio 13-osios versiją pateikė Austrijoje pernai vasarą sulaikytas ir skandalingai paleistas įtariamasis.

A. Paleckis laidoje kartojo tezes, už kurias šiuo metu yra teisiamas – esą „savi šaudė į savus“. Jam antrino ir M. Golovatovas, tvirtindamas, esą sovietinė armija 1991 m. nenaudojo tokių ginklų, kuriais buvo apšaudyta minia prie Televizijos bokšto.

Teismas nuosprendį A. Paleckio byloje turėtų paskelbti šį mėnesį. Kone prieš kiekvieną bylos svarstymą prie teismo protestuoja „frontininkų“ vado šalininkai.

M. Golovatovas pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį Austrijoje buvo sulaikytas 2011 m. liepos 15 d. Tačiau jau kitą dieną Lietuvą sukrėtė žinia, jog Austrija nepraėjus nė parai nuo sulaikymo paleido vieną pagrindinių Sausio 13-osios bylos įtariamųjų. Dėl šios istorijos tarp Vilniaus ir Vienos įsiplieskė diplomatinis konfliktas, dabar darbą Austrijoje baigiantis ambasadorius Giedrius Puodžiūnas buvo laikinai atšauktas iš pareigų. Notas dėl M. Golovatovo paleidimo Austrijai įteikė visos trys Baltijos šalys.