R. Mikaitis anksčiau teigė, kad Laisvės studijų centrą, kurio tikslas ugdyti pilietinę visuomenę, dirbti su jaunimu ir vesti jiems paskaitas, 2013 metais įsteigė liberalai, o parama buvo panaudota centro veiklai vykdyti.

„Ši parama buvo išleista įsiskolinimams apmokėti, atlyginimai rektoriams ir mokesčiai, vadovo atlyginimas ir kitos veiklos išlaidos apmokėtos iš šios paramos. Buvo apmokėtos skolos ir už 2015 metus. (...) Rektoriai, tai buvo visuomenėje žinomi žmonės, kuriuos mes kvietėmės pravesti pilietiškumo pamokas jaunimui“, – teigė R. Mikaitis.

Teismas taip pat klausė R. Mikaičio ir G. Steponavičiaus telefono pokalbių. Kaip Delfi anksčiau skelbė, tyrimo metu paaiškėjo, kodėl taip skubiai G. Steponavičiui reikėjo pinigų Laisvės studijų centrui, – po 10 tūkst. Eur pervedimo į centro sąskaitą per kelis kartus beveik visą sumą sau į asmeninę sąskaitą pervedė R. Mikaitis, mokėjimo paskirtyje nurodęs, kad tai yra atlyginimas, kurio jis negaudavo daugybę mėnesių. „Dabar jau, kaip sakant, akyse šviesiau pasidarė“, – džiaugėsi gautu atlyginimu pokalbyje su G. Steponavičiumi R. Mikaitis.

„Buvo aišku, kad iš tikro su visomis skolomis bus pagaliau susitvarkyta, nes buvo man pervesta“, – teigė teisme jis.

Kaip skelbia Delfi, G. Steponavičius susitikęs su R. Kurlianskiu prašė paremti jo paramos fondą bei VĮ „Laisvės studijų centras“ . Po susitikimo G. Steponavičius informavo ir R. Mikaitį, kuris netrukus pateikė prašymus dėl paramos skyrimo. O po mėnesio „MG Baltic“ įmonė „MG Baltic Media“ į Laisvės studijų centro sąskaitą pervedė 10 tūkst., o G. Steponavičiaus paramos fondui – 5 tūkst. Eur.

ELTA primena, kad rezonansą sukėlusioje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje įtariama, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus.

Įtariama, kad buvęs Liberalų sąjūdžio tarybos narys Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. eurų. Seimo narys G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.