Kaip skelbė portalas delfi.lt, buvęs jos patarėjas, Seimo narys L. Kasčiūnas pripažino, kad jį su buvusiu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu supažindino žurnalistas Tomas Dapkus.

Koncerno patalpose vykusio susitikimo metu verslininkas politiko paprašė pasidomėti, kokia bus I. Degutienės, tuo metu buvusios Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narės, pozicija dėl Š. Gustainio registruotų pataisų dėl vartojimo kreditų. Su vartojimo kreditais susijusios pataisos yra vienas iš šios bylos epizodų.

Šio susitikimo metu R. Kurlianskis taip pat paprašė suorganizuoti susitikimą su I. Degutiene.

Kai L. Kaščiūnas apie tai užsiminė Seimo narei, ši patarė vengti kontaktų su verslininkais.

„Tu, Laurynai žinai, kad su nieko nesusitikinėju“, – teismui liudijo I. Degutienė. Ji teigė, kad kaip kiekvienas žmogus turi poziciją, seniai esanti politikoje ir nenori painiotis, „kur niekada nesipainioja“.

2015 m. I. Degutienė buvo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė. Pasak jos, tuo metu jos patarėjas Laurynas Kasčiūnas buvo atėjęs pas ją iki komiteto posėdžio pasiteirauti jos pozicijos dėl Š. Gustainis Vartojimo kredito įstatymo pataisos.

„Buvo tuomet mano buvęs patarėjas (L. Kasčiūnas – ELTA) pas mane atėjęs pasiteirauti apie greitųjų kredito įstatymą, sakė kaip politologui įdomu ir sakė daug ko nesupranta, ir klausė, kokia mano pozicija, aš sakiau, kad palaikysiu Lietuvos banko poziciją“, – liudijo pirmadienį I. Degutienė.

I. Degutienė teigė, kad patarėjas dažnai pas ją ateidavo pasikalbėti vienu ar kitu klausimu, todėl nesureikšmino ir šio jo domėjimosi apie Vartojimo kredito įstatymo pataisą.

„Jis dažnai pas mane ateidavo, ir aš nesureikšminau jo atėjimo šiuo klausimu. Šis klausimas manęs nenustebino“, – kalbėjo ji.

Pasak I. Degutienės, L. Kasčiūnas paprašė jos susitikti ir savo poziciją asmeniškai išreikšti R. Kurlianskiui. I. Degutienė teigė, kad iš karto atsisakė, ir pasiūlė L. Kasčiūnui taip pat nesusitikinėti su verslininkais.

„Iš tikrųjų nieko negaliu pasakyti, ko aš nežinau, aš pasakysiu tik tiek, kad aš asmeniškai su verslininkais niekada nesusitikdavau, o jei gaudavau kokį laišką iš verslininkų, pakviesdavau nebent į frakciją su visais pasišnekėti“, – dalinosi prisiminimais I. Degutienė.

Paklausta teisėjos, kaip klostėsi su L. Kasčiūnu santykiai toliau, I. Degutienė teigė, kad santykiai atšalo, ir teigė nežinanti, kokie ryšiai sieja L. Kasčiūną ir R. Kurlianskį.

„R. Kurlianskis buvo žiniasklaidos atstovas ir priklausė „MG Baltic“ koncernui“, – teigė ji.

Teisėsauga įtaria, kad 2015 metais Š. Gustainis Vartojimo kredito įstatymo pataisą gavo iš buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio.

R. Kurlianskis: I. Degutienė painiojasi

„MG Baltic“ bylos posėdyje liudijus Seimo narei Irenai Degutienei Raimondas Kurlianskis sakė, kad parlamentarė, jo akimis, painiojasi, bet šiuo metu daugiau komentuoti negali, nes dar turįs pasilikti visus motyvus savo paties artėjančiam liudijimui teisme.

„Aš pasakysiu du dalykus. Pirma, Irena Degutienė labai painiojasi, kur ji painiojasi pasakyti aš kol kas negaliu, nes dar turėsiu duoti parodymus teismui. Kol kas tiek mano komentarų ir būtų“, – teigė R. Kurlianskis.

Paklaustas, ar vis dėlto su Laurynu Kasčiūnu kalbėjosi dėl Vartojimo kredito įstatymo pataisos, R. Kurlianskis neslėpė ir patvirtino, kad taip. Pasak jo, jam įdomi buvo ir I. Degutienės pozicija šiuo klausimu.

„Aš su L. Kasčiūnu apie tai kalbėjau. Paklausti, kokia nuomonė, man buvo įdomu. Tiesiog įdomu. Apie požiūrį į šitą klausimą, o jis gali būti teigiamas arba neigiamas. Tai pačiame teismo posėdyje I. Degutienė pati patvirtino, kad L. Kasčiūnas asmeniškai nieko mano vardu neprašė“, – teigė jis.

ELTA primena, kad rezonansą sukėlusioje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje įtariama, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus.

Įtariama, kad buvęs Liberalų sąjūdžio tarybos narys Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. eurų. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.