Kaip savo kassavaitinėje apžvalgoje pastebi mokslininkas, jau prasidėjo spalvingiausias rudens laikotarpis. Meteorologas ragina pasinaudoti proga juo pasidžiaugti, nes įvairiomis spalvomis nusidažę medžiai lapus numes gana greitai.

„Paprastai toks laikotarpis trunka apie 2 savaites (rečiau tris) ir priklauso nuo daugelio veiksnių. Trumpiausiai šis spalvingas rudens laikotarpis trunka, kai jo metu paspaudžia stiprios šalnos, po to vyrauja lietingi ir vėjuoti orai. Na, o ilgiausiai – kai nusistovi sausi ir šilti orai. Šiais metais auksinis ruduo taip pat tęsis apie dvi savaites, nes kitą savaitę numatomi permainingi su lietumis orai, o vidury savaitės dar laukiamas ir stiprus šiaurės rytų vėjas (ypač vakarinėje dalyje)“, – aiškina G. Stankūnavičius.

Meteorologas primena, kad po auksinio rudens etapo prasideda vienas tamsiausių periodų metuose, o jo metu jau nėra jokių šansų sulaukti „bobų vasaros“.

„Galiausiai tokiam laikotarpiui pasibaigus ateis eilė vėlyvam rudeniui (vienas tamsiausių metų laikas), kuris priklausomai nuo atmosferos cirkuliacijos gali trukti nuo 3 savaičių iki pusantro mėnesio, o kartais ir ilgiau. Be to, prasidėjus vėlyvo rudens etapui sulaukti bent trumpos „bobų vasaros“ galimybių nebus: nuo Atlanto užslinkus šiltai ir drėgnai oro masei saulės spinduliai jau nesugebės pramušti besiformuojančio poinversinio sluoksninio debesuotumo (netgi plono) net ir vidurdienį“, – įžvalgomis dalinasi G. Stankūnavičius.

Anot mokslininko, šį savaitgalį per Lietuvą praslinks net kelios lietaus zonos, tad einant į lauką reikėtų nepamiršti lietpalčio ar skėčio.

„Šiandien per Lietuvą slenka barinis slėnis su lietaus zona, kuri palaipsniui iš pietvakarių slinks į šiaurės rytus. Daugiausia kritulių teks Žemaitijai ir šiaurinei Lietuvos daliai. Rytoj vakare iš pietvakarių atkeliaus kita lietaus zona, ir vėl, daugiausia kritulių laukiama Žemaitijoje“, – rašo G. Stankūnavičius.

Ne ką malonesnės žinios ir apie pirmadienį: „Pirmadienį ties Rytų Lietuva laikysis mažai judrus atmosferos frontas, kuris, prognozuojama, pirmadienį ir antradienį šiame Lietuvos regione išlies daugiausia lietaus.“

Meteorologo teigimu, kita savaitė lietinga ir vėjuota bus didžiojoje dalyje Europos, Lietuva taip pat neišimtis.

„Šiaurės ir Vidurio Europoje ateinančią savaitę vyraus cikloninė cirkuliacija, todėl didesnėje Europos dalyje (net ir dalyje Viduržemio jūros regiono) bus būdingi šiam laikotarpiui vėjuoti su krituliais orai. Kitas svarbus kitos savaitės orų trikdis – Viduržemio jūros ciklonas, kuris pirmadienį turėtų pradėti formuotis virš Tirėnų jūros, sustiprėti virš Balkanų, ir trečiadienį kaip brandus ciklonas gali pasiekti rytinę Lenkiją, Lietuvą ir Baltarusiją.

Trečiadienį prie Lietuvos priartės anksčiau aptartas pietinis ciklonas, kuris lems lietingus ir vėjuotus orus beveik visoje teritorijoje. Taigi lietingi ir vidutiniškai šilti orai Lietuvoje vyraus nuo šiandien iki kitos savaitės ketvirtadienio. Maksimali oro temperatūra dienomis sieks 10–15 °C, o naktimis minimali 5–8 °C. Stipriausias vėjas numatomas savaitės viduryje – priartėjus pietiniam ciklonui, pajūryje šiaurės rytų vėjo gūsiai sieks iki 14–18 m/s“, – prognozėmis dalinasi jis.

Remiantis G. Stankūnavičiaus prognozėmis panašu, kad šiluma atsitraukė ilgam, o jau kitos savaitės pabaigoje iš tiesų prasidės šaltasis periodas, kai kur dienomis temperatūra gali siekti vos 5 laipsnius.

„Ateinantį antradienį-trečiadienį virš Norvegų jūros ims formuotis poliarinis anticiklonas, kuris savaitės pabaigoje lems vėsius ir sausus orus visame Skandinavijos regione ir yra didelė tikimybė, kad vėsūs orai su tikėtinomis silpnomis šalnomis kitą sekmadienį pasieks ir Lietuvos rytinę ir šiaurinę dalį.

Nuo kito penktadienio slėgis Lietuvoje kils artėjant Skandinavijos anticiklono pakraščiui. Kitą savaitgalį maksimali oro temperatūra dieną tekils iki 5–9 °C, o naktimis tik 2–6 °C šilumos, pragiedrėjus galimos šalnos. Dar kitą savaitę (nuo spalio 19 d.) Lietuvoje numatomi vėsūs ir sausi orai“, – rašo G. Stankūnavičius.