Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė su premjeru Sauliumi Skverneliu aptaręs tai, kad kultūros spaudos leidinių finansavimas turi keistis.

„Jūs turite turėti kelių metų garantiją dėl finansavimo, kad jis nekistų. Sprendimas, kuris bus siūlomas, apims perėjimą nuo programinio finansavimo su garantija iki trejų metų į priekį, kad galėtumėte planuoti savo darbus“, – sakė R. Karbauskis.

Kultūros ministrės atstovas spaudai Viktoras Bachmetjevas konstatavo, kad esama finansavimo sistema yra atgyvenusi.

Leidinio „Literatūra ir menas“ vyriausiasis redaktorius Gytis Norvilas teigė, kad garantijos dėl finansavimo ateičiai nepadės, jeigu kartu nebus sprendžiama de minimis paramos teikimo problemos.

Žurnalo „Nemunas“ vyriausioji redaktorė Erika Drungytė akcentavo kultūrinės spaudos populiarinimo svarbą. Ji kėlė idėją, kad, galbūt, nacionalinis transliuotojas galėtų skatinti skaityti kultūrinę spaudą.

Iš Kauno atvykusi „Nemuno“ vyriausioji redaktorė taip pat apgailestavo, kad liūto dalis – apie 90 proc. finansavimo kultūrai, pagal Kultūros tarybos vertinimus, skiriama Vilniui.

Vasarį protestuodamas prieš sumažintą finansavimą savaitraštis „Literatūra ir menas“ išėjo tuščiais puslapiais.

Kaip rašė BNS, nuo 1946–ųjų einantis leidinys literatūros, dailės, kino, mokslo temomis šiemet iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (SRTRF) bei Lietuvos kultūros tarybos gavo 71 tūkst. eurų, pernai finansavimas siekė 79 tūkst., 2016–aisiais – beveik 82 tūkst. eurų.

Kultūrinis visuomeninis žurnalas, orientuotas į europinę krikščionišką tradiciją, „Naujasis židinys – aidai“ socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad taip pat solidarizuojasi su protestuojančiaisiais. Šiemet žurnalas iš SRTRF sulaukė 22 tūkst. eurų paramos – pernai jam skirta 32 tūkst. eurų.

Lietuvos rašytojų sąjungos kultūriniam mėnraščiui „Metai“ šiemet taip pat skirta 7 tūkst. eurų mažiau nei pernai – 55 tūkst. eurų.

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalininkai – menininkų sąjungos, žurnalistus, teisininkus, leidėjus ir transliuotojus, mokslininkus vienijančios organizacijos, Kultūros ministerija. Lėšas pagal šešias skirtingas programas, įskaitant kultūrinius leidinius, skiria fondo taryba. Kultūrinei spaudai šiemet iš SRTRF paskirstyta 545 tūkst. eurų – 20 tūkst. eurų mažiau, nei pernai.