R.Šimašius skelbia pergalę Vilniaus mero rinkimuose

Liberalas Remigijus Šimašius skelbia laimėjęs Vilniaus mero rinkimus, antrajame ture įveikęs dabartinį sostinės vadovą Artūrą Zuoką.

„Taip, jaučiuosi“, - BNS sekmadienio vakarą sakė R.Šimašius, paklaustas, ar jaučiasi rinkimų nugalėtoju.

Vilniuje R. šimašiaus pergalė nekelia abejonių, Suskaičiavus 94 apylinkių balsus, R. Šimašius turi 60,89 proc. rinkėjų palaikymą, A. Zuokas - 37,93 proc.

Dėlioja koaliciją

Jau aiškėjant preliminariems rinkimų rezultatams, R. Šimašius sekmadienį vakare užsiminė apie koalicijos formavimą ir būsimą administracijos direktorių.

Politiko teigimu, egzistuoja galimybė, kad Vilniuje koalicija bus suformuota iš Liberalų sąjūdžio, konservatorių, socialdemokratų, „Lietuvos sąrašo“ ir „tvarkiečiais“. R. Šimašiaus pergalės atveju, liberalai taryboje turės 16 mandatų, konservatoriai – 8, socialdemokratai – 4, „Lietuvos sąrašas“ - 4, „Tvarka ir teisingumas“ - 3.

„Gali būti, kad koalicijoje bus ir penkios partijos“, - sakė R. Šimašius.

Pasak jo, pasitarimuose svarstyta ir dėl administracijos direktoriaus posto, tačiau šią pareigybę R. Šimašius linkęs atiduoti kokiam nors nepartiniam specialistui.

„Galiu patikinti, kad administracijos direktoriaus principas bus visiškai naujas. Ir dėl to, kad naujai išrinktas meras turi teikti jį tarybai – tai yra mano atsakomybė. Ir dėl to, kad tai bus žmogus, kuriam tai nebus laiptelis politinėje karjeroje. Tai bus žmogus iš privataus sektoriaus, kuris supranta korporatyvinę etiką, supranta, kaip valdyti dideles organizacijas. Tai bus ne politikos, o vadybos žmogus“, - aiškino R. Šimašius, patikinęs, kad galvoje turi bent keletą kandidatų, kurie gebėtų ir norėtų dirbti šį darbą „už neadekvačiai nedidelį atlyginimą“.

A.Kupčinskas pripažino pralaimėjęs Kauno mero rinkimus

Kauno miesto meras konservatorius Andrius Kupčinskas pripažino pralaimėjęs mero rinkimus verslininkui Visvaldui Matijošaičiui.

„Sveikinu oponentą laimėjus“, - sekmadienio vakarą LRT televizijai sakė A.Kupčinskas, įvertinęs pirminius rinkimų rezultatus.

Nuo 2007 metų miestui vadovavęs 39 metų politikas teigė, kad rinkimų kampanijos metu jam „teko atlaikyti populizmo laviną“.

„Vičiūnų“ įmonių grupės savininkas V.Matijošaitis rinkimuose dalyvavo su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vieningas Kaunas“.

Pagal 19 rinkimų apylinkių iš 91 duomenis, V.Matijošaitis surinko apie 64 proc. balsų, A.Kupčinskas - 35 procentus.

Skelbiant rezultatus “Vieningo Kauno” būstinėje aidi plojimai. Tiesa, pats V. Matijošaitis džiaugtis neskuba.

„Palaukime oficialių rezultatų. Aš, kaip ir versle įpratęs laukti iki pabaigos“, - teigė V. Matijošaitis.

Klaipėdos meru perrinktas liberalas V.Grubliauskas

Klaipėdos meru perrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas, vadovaujantis uostamiesčio savivaldybei nuo 2011 metų, rodo rinkimų rezultatai iš daugumos apylinkių.

58 metų politikas antrame merų rinkimų ture solidžia persvara įveikė konservatorę parlamentarę Agnę Bilotaitę.

Už V.Grubliauską balsavo beveik 75 proc. klaipėdiečių, už A.Bilotaitę - beveik 24 proc. Klaipėdos rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos sekmadienio vakarą paskelbti 47 iš 54 Klaipėdos apylinkių duomenys.

Panevėžio meru tapo architektas R.M.Račkauskas

Panevėžio miesto meru sekmadienį išrinktas architektas Rytis Mykolas Račkauskas, rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu komitetu „Povilas Urbšys už sąrašą kartu“.

Suskaičiavus balsus 25-iose iš 29 rinkimų apylinkių, R.M.Račkauskas surinko 69 proc. rinkėjų balsų. Jo konkurentas antrajame rinkimų ture konservatorius Maurikijus Grėbliūnas pelnė 29,6 proc. rinkėjų pasitikėjimą, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija.

55 metų R.M.Račkauskas ne kartą buvo rinktas Panevėžio miesto tarybos meru, šiuo metu vadovauja savo individualiai įmonei.

Šiaulių meru išrinktas politikos savamokslis verslininkas A.Visockas

Šiaulių miesto meru sekmadienį išrinktas 47 metų verslininkas nepartinis smulkusis verslininkas Artūras Visockas.

Jis varžovą Seimo narį Valerijų Simuliką įveikė didele persvara - surinko beveik dvigubai daugiau balsų.

Suskaičiavus balsus 28 apylinkėse iš 34, už A.Viscoką balsavo 67,71 proc. rinkėjų, už V.Simuliką - 32,20 procento.

A.Visocko kandidatūrą į merus iškėlė jo suburtas visuomeninis rinkimų komitetas.

Pagal išsilavinimą A.Visockas - pedagogas, 1993 metais jis baigė Šiaulių pedagoginį institutą. Yra smulkus verslininkas, įmonės „Foto202“ savininkas. A.Visockas prisistato taip pat prisistato kaip orientavimosi sporto klubo „Sakas“ įkūrėjas, vienu talkų „Darom“ iniciatoriumi, teigia daugelį metų savo lėšomis tvarkąs Salduvės parką.

2011 metais jis kaip savarankiškai išsikėlęs kandidatas buvo išrinktas į Šiaulių miesto savivaldybės tarybą.

Jurbarko meru tapo savarankiškai išsikėlęs kandidatas S.Mockevičius

Jurbarko rajono meru tapo savarankiškai save išsikėlęs kandidatas - Skirmantas Mockevičius.

Jis per antrąjį rinkimų turą surinko 53,98 proc. balsų ir nugalėjo savo konkurentą Liberalų sąjūdžio atstovą Ričardą Jušką, sulaukusį 45,19 proc. rinkėjų paramos.

S.Mockevičius mero rinkimuose buvo vienintelis save išsikėlęs kandidatas. Jo oficialiai nerėmė nei kokia nors partija, nei rinkimų komitetas.

49-erių S.Mockevičius nuo 1995 metų dirba mokesčių inspekcijoje, šiuo metu jis yra Tauragės apskrities Valstybinė mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių skyriaus Jurbarko poskyrio vedėjas.

Savo rinkimų programoje jis nurodė verslo aplinkos gerinimą, investicijų paieškas, dėmesį vaikams, senjorams, sveikos gyvensenos skatinimą.

Įstatymas numato, kad asmuo į savivaldybės tarybos narius – merus gali išsikelti pats arba gali būti iškeltas partijos ar rinkimų komiteto. Jis turi surinkti atitinkamą jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų, priklausomai nuo savivaldybės rinkėjų skaičiaus.

Sensacija galima pavadinti ir rinkimų rezultatus Anykščiuose. Ilgą laiką pirmavęs konservatorius Sigutis Obelevičius praranda mero kėdę. Jį nurungė liberalas Kęstutis Tubis. Už jį balsavo 53,66 proc. rinkėjų, už S. Obelevičių - 45,17 proc.

Biržuose meru taps eksparlamentaras, Respublikonų partijos lyderis Valdemaras Valkiūnas. Suskaičiavus daugumos apylinkių balsus, jo pergalė jau nekelia abejonių.

Baigus skaičiuoti balsus, Mažeikių rajono meru tampa socdemas Antanas Tenys, Kretingos - konservatorius Juozas Mažeika, Elektrėnų - liberalas Kęstutis Vaitukaitis.

LLS skaičuoja merus: neblogai

Vilniaus tarybos narys LLS partijai priklausantis Jonas Juodka DELFI komentavo, kad belieka apgailestauti, kad A. Zuokas nelaimėjo sostinės mero rinkimų, bet partija mero rinkimuose pasirodė neblogai.

„Respublikiniu mastu rezultatai neblogi, nes esame pati jauniausia partija Lietuvoje ir turime 5 merų pozicijas. Aišku, gaila, kad nepavyko ten, kur turėjome didžiausias viltis, bet žvelgiant į perspektyvas, jos neblogos“, - mano J. Juodka.

Pasak jo, dabar LLS rezultatas savivaldos rinkimuose yra artimas „Tvarkos ir teisingumo“ pasiekimams, o tai – jau neblogai jaunai partijai.

Kas palaikė A. Zuoką

Neoficiali informacija: geriau LLS sekėsi ten, kur pirmame ture gyventojai rinkosi balsuoti už Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovą Valdemarą Tomaševskį.

Ar už A. Zuoką balsavo socialdemoktarų elektoratas, LLS štabe vertinama skeptiškai.

LLS štabe informacijos apie pirmuosius rinkimų rezultatus sulaukęs Žilvinas Šilgalis DELFI dėstė, kad pirminius rezultatus vertina kaip galinčius labai greitai pasikeisti.

„Praėjusiose rinkimuose irgi pirminiai rezultatai buvo vienokie, o po to pradėjo keistis ir buvo kitokie. Dabar spręsti apie situaciją yra per anksti, reikėtų kiek palaukti, manau po geros valandos jau bus gerokai aiškiau“, - sakė jis apie 21 val.

Paklaustas, ar socialdemokratų elektoratas balsavo už A. Zuoką, Ž. Šilgalis komentavo, kad partija nesiuntė savo rinkėjams aiškios žinios.

„Socialdemokratai buvo nei ten, nei čia, aš jų pozicijos nesupratau. Manau, jų rinkėjas, nematydamas aiškios pozicijos balsavo taip, kaip jiems atrodė“, - apgailestavo Ž. Šilgalis.

Tinklaraštininkas Mykolas Pleskas LLS apsilankė dar gerokai prieš lemtingąją 22 val.: jis su bičiuliu į A. Zuoko rinkimų štabą atnešė laidotuvių vainiką. Vainikas, kuris buvo paliktas prie baro, vėliau atsidūrė gatvėje.