Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai antradienį pareiškus, kad savivaldybė vienintelė Lietuvoje dar nepertvarkė mokyklų tinklo pagal naujausius reikalavimus, V. Sliževskis teigia, kad klases siekta išsaugoti kuo arčiau moksleivių gyvenamųjų vietų.

„Vadovavomės tokiais argumentais, kad savivaldybė turi savarankiškumo teisę, kad atsižvelgiame į vietos bendruomenę, į jų nuomonę, konsultuojamės su gyventojais. Įvertinę argumentų visumą, nusprendėme, kad reaguosime į gyventojų norą turėti suteiktas švietimo paslaugas kuo arčiau gyvenamosios vietos. Ir priėmėme sprendimą dėl klasių komplektavimo ir finansavimo iš savivaldybės biudžeto lėšų“, – BNS sakė mero atstovas.

Pasak jo, šiuo metu rajone yra keturios gimnazijos, kuriose 11 bei 12 klasėje yra mažiau nei 12 mokinių: Butrimonių Anos Krepštul, Dieveniškių Adomo Mickevičiaus ir Ryto gimnazijos bei Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio gimnazija.

Anot V. Sliževskio, pavežėjimas iki kitų mokyklų problemos neišspręstų, nes „atstumai būtų nemaži ir reikėtų skirti nemažai laiko resursų“.

Pasak jo, klasėse mokosi nuo aštuonių iki dešimties moksleivių, o lėšų šių moksleivių ugdymui savivaldybė skirs „tiek, kiek reikės“.

Ministerija pabrėžia, kad valstybės biudžeto lėšomis šiuo metu gali būti finansuojamos tik tos 1-10 klasės, kuriose yra ne mažiau kaip aštuoni mokiniai, trečios ir ketvirtos gimnazinių klasių finansavimas skiriamas, jei jose mokosi bent 12 moksleivių.

Pasak ministerijos, šiuo metu rajone yra beveik 60 moksleivių, kurie nėra priskirti naujas mokyklų tinklo taisykles atitinkančiai klasei, Nacionalinei švietimo agentūrai pavesta priregistruotų šiuos vaikus į jų praėjusiais mokslo metais lankytas klases. Tarp neatitinkančių taisyklių – ir kelios pradinės klasės.

Pasak ministerijos, siekiant įgyvendinti Vyriausybės nutarimus dėl mokyklų tinklo taisyklių, Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje prašoma kreiptis į teismą, nes savivaldybės tarybos sprendimais „yra ribojamos vaikų galimybės gauti kokybišką ugdymą“.

V. Sliževskis tikina, kad klausimas dėl pradinukų išspręstas ir šiuo metu situacija „atitinka visus teisės aktų reikalavimus“.

Savivaldybės atstovas taip pat sako, kad savivaldybė pateiks visus argumentus, jei ginčą teks spręsti teismų keliu.

Savo ruožtu ministerija akcentuoja, kad savivaldybė neteks galimybės dalyvauti ir švietimo pažangos programoje „Tūkstantmečio mokyklos“, iš kurios galėtų gauti 2,5 mln. eurų.

Autorius Ignas Jačauskas

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją