Dalis merų tikina, kad į skandalą dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis įsivėlęs politikas „yra protingas vyras ir nekandidatuos“, o sieks išsklaidyti abejones dėl jo išlaidų skaidrumo.

Tačiau pripažįstama, kad galutinis sprendimas yra socialdemokratų rankose – pastaroji politinė jėga turi daugiausiai merų ir savivaldybių tarybų narių mandatų.

Ž. Pinskuvienė: manau, kad M. Sinkevičius yra protingas vyras ir nekandidatuos

Klausiama, ar palaikytų M. Sinkevičiaus kandidatūrą į LSA prezidentus, Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė vylėsi, kad socialdemokratas, įsivėlęs į nenuslūgstantį „čekiukų skandalą“, „yra protingas vyras ir nekandidatuos“.

„Manau, kad Sinkevičius yra protingas vyras ir nekandidatuos“, – trečiadienį sostinės Rotušėje žurnalistams sakė Ž. Pinskuvienė.

Pasak politikės, būsimuoju premjeru vadinamas Jonavos meras turėtų šiek tiek atsitraukti iš dėmesio centro ir išsklaidyti abejones dėl jo išlaidų skaidrumo.

„Šiuo metu jam reikėtų atsitraukti, susitvarkyti televizorius, čekiukus, kurus, vairuotojus ir toliau eiti tuo pasirinktu keliu“, – aiškino Širvintų merė.

Visgi, patikinus, kad M. Sinkevičius ketina siekti prezidento posto, jeigu jo kandidatūrą iškels Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai, Ž. Pinskuvienė pripažino, kad sprendimas yra kairiųjų rankose, mat, didžioji dauguma Lietuvos merų ir tarybos narių yra būtent socialdemokratai.

„Supraskite, kad ši savivaldybių asociacija yra pusė socialdemokratų partijos, mano asmenine nuomone. Tai aš galiu sutikti, galiu nesutikti, galiu prieštarauti – bet didžioji dalis jų partijos merų patvirtins tai, kas bus iškelta“, – apgailestavo ji.

V. Benkunskas: sprendimas priklauso nuo socialdemokratų

Sostinės meras Valdas Benkunskas antrino Ž. Pinskuvienei, sakydamas, kad esminis sprendimas dėl būsimo LSA lyderio priklauso nuo socialdemokratų.

„Visų pirma, tai yra klausimas socialdemokratų partijai, kuri turi daugiausiai merų, daugiausiai tarybos narių. Iš esmės, jos apsisprendimas – patinka mums ar nepatinka kitoms savivaldybėms ir kitoms partijoms – bet yra lemiamas, išsirenkant asociacijos prezidentą“, – Eltai komentavo V. Benkunskas.

„Jeigu socialdemokratai mano, kad ponas Sinkevičius gali eiti šias pareigas – tai jų sprendimas“, – pridūrė konservatorius.

Be to, tęsė politikas, kelti alternatyvias kandidatūras taip pat būtų bergždžias bandymas, nes LSA suvažiavime – kaip ir visoje savivaldos sistemoje – daugiausiai balsų turi būtent LSDP atstovai.

„Mes galime kelti alternatyvas arba sakyti, kad netinka, bet akivaizdu, kad tai būtų pozicija, kuri niekaip nebūtų įgyvendinama. Realybė tokia, kad tai būtų socialdemokratų sprendimas“, – aiškino V. Benkunskas.

Visgi, konservatorius pripažino, kad M. Sinkevičius pastaruosius keturis metus tinkamai vadovavo LSA ir, pasak jo, gebėjo suderinti labai skirtingų savivaldybių interesus.

„Šiuo atveju neturiu jokių priekaištų“, – sakė jis.

A. Miškinienė: remsiu M. Sinkevičiaus kandidatūrą tol, kol matysiu, kad tai naudinga savivaldai

Tuo metu Lazdijų rajono merė, LSA viceprezidentė Ausma Miškinienė laikosi priešingos pozicijos ir tikina remsianti M. Sinkevičiaus kandidatūrą. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narė pažymi, kad matė Jonavos mero demonstruotą lyderystę ir gebėjimą vienyti LSA atstovus.

„Aš asmeniškai remiu ir palaikau Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūra. Būdama LSA viceprezidentė, iš arti mačiau šių keturių metų darbą – rezultatai akivaizdūs“, – Eltai sakė A. Miškinienė.

„Bet tai, ką mes šiandieną turime, tai, kaip savivalda yra girdima, matoma ir atstovaujama – tai didžiąją dalimi LSA prezidento Mindaugo Sinkevičiaus nuopelnas“, – tikino politikė.

Todėl A. Miškinienė laikosi nuomonės, kad M. Sinkevičiaus vadovavimo tęstinumas yra būtinas.

„Nors esu kitos politinės organizacijos atstovė, Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūrą rėmiau ir remsiu tiek, kiek matysiu, kad tai yra naudinga Lietuvos savivaldai“, – apibendrino ji.

„Reikalavimai dėl skaidrumo ir visų kitų savybių, kurios yra būtinos lyderiui – mano manymu, yra įveikiamos ir bus įveikiamos. Ir Mindaugas parodė pavyzdį savo dialogu ir atstovavimu“, – akcentavo Lazdijų merė.

ELTA primena, kad trečiadienį Vilniaus rotušėje vyksta LSA visuotinis suvažiavimas, kurio metu merai ir savivaldybių deleguoti atstovai rinks naują organizacijos vadovybę – prezidentą ir jo 4 pavaduotojus.

Šiuo metu LSA vadovauja Jonavos meras, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, šias pareigas pradėjęs eiti 2019 m. Viceprezidentų postuose dirba Lazdijų merė, demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narė Ausma Miškinienė, Palangos meras, konservatorius Šarūnas Vaitkus, Elektrėnų meras, liberalas Kęstutis Vaitukaitis bei Akmenės meras, socialdemokratas Vitalijus Mitrofanovas.

Kaip numato LSA nuostatai, organizacijos vadovai renkami pirmojo naujos savivaldybių merų ir tarybų kadencijos suvažiavimo metu, paprastąja balsų dauguma. Kandidatus į pareigas suvažiavimo metu deleguoja politinės partijos.