„Be abejonės, susikalbėjimas šia tema yra labai svarbus. Nežinau, kiek mes vieni kitiems galėjome išsamiai pateikti pakankamus atsakymus. (...) Lietuvos pusė mano, kad yra padaryta pakankamai daug. Juolab, tai buvo vienintelis kol kas parlamentinis tyrimas, kuris buvo užbaigtas“, - sakė parlamentiniam tyrimui Lietuvoje vadovavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Tuo tarpu EP delegacija konstatuoja, kad dar ne viski klausimai atsakyti.

„Mes čia atvykome todėl, kad Lietuvoje buvo bandoma išsiaiškinti visas CŽV programos detales. (...) Mes manome, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas yra tikrai labai svarbus etapas. (...) Yra žinoma, kad buvo pakenkta Europos Sąjungos, kaip žmogaus teisių bei ES vertybių gynėjos įvaizdžiui, galimai buvo slaptai kalinami asmenys, kankinami. Dauguma tų asmenų dabar yra Gvantanamo kalėjime. Lietuvoje dar nėra viskas išsiaiškinta, nėra viskas aišku apie tuos skrydžius“, - žurnalistams sakė EP Piliečių teisių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto narė Helene Flautre.

Pasak jos, visoje Europoje nuo tyrimų pradžios identifikuoti 29 galimi skrydžiai, galimai susiję su CŽV programa, bet atsiranda ir naujos informacijos.

H. Flautre žodžiais, Lietuvos prokurorų pateikti duomenys nesutampa su parlamentinio tyrimo rezultatais, ir tai europarlamentarus stebina.

„Gavome galimybę gauti daugiau informacijos iš prokuratūros. Mes pasinaudosime ta galimybe, kreipsimės į juos raštu dėl klausimų, į kuriuos nebuvo atsakyta, bent jau iki šiol. Mes su prokurorais norėjome išsiaiškinti visa tai ir išgirdome iš prokurorų, kad jie turi įrodymų, jog niekas Lietuvoje nebuvo kalinamas. Na, o parlamentinio tyrimo išvadoje sakoma, kad trūksta įrodymų. (...) Prokuroras aiškiai pasakė, kad niekas nebuvo kalinamas. Tai mums sukėlė nemažai klausimų, netgi nustebino“, - tęsė politikė.

Pasak jos, tyrimai Lietuvoje susitelkė į galimą specialiųjų tarnybų pareigūnų piktnaudžiavimą, o ne į galimai neteisėtą žmonių kalinimą ir kankinimą. Sykiu H. Flautre pažymėjo pastebėjusi „politinę valią“ atnaujinti CŽV istorijos tyrimą, jei atsiras naujos informacijos.

Europarlamentarė pakartojo, kad pirmiausiai kalba eina apie palestinietį Abu Zubaydah, kuris tvirtina buvęs kalintas Lietuvoje. O galimų CŽV skrydžių duomenys esą europarlamentarams kelia nemažai įtarimų.

Paprašyta pakomentuoti Lietuvos poziciją, esą tyrimas įstrigo negavus pakankamai duomenų iš JAV, H. Flautre teigė, kad būtent iš JAV atėjo pagrindiniai tyrimo duomenys.

Vis dėlto ji pripažino, jog JAV tarnybos Lietuvos žinyboms pateikė daug skirtingų atsakymų, tarp jų – ir pareiškimą, esą niekas Lietuvoje kalinamas nebuvo.

„Buvome patikinti, kad JAV gerbia Lietuvos suverenumą. Už Lietuvos suverenumo gynimą buvo ir, be abejo, yra atsakingi Valstybės saugumo departamento pareigūnai. (...) Mes konstatavome, kad Žvalgybos įstatymas, šiuo atveju, konkrečių asmenų buvo vykdomas nepakankamai“, - europarlamentarei antrino A. Anušauskas, primindamas parlamentinio tyrimo išvadas.

Paprašyti pakomentuoti savo įspūdžius iš Antavilių, kur galimai veikė CŽV kalėjimas, europarlamentarai pažymėjo pastebėję gerai įrengtą garso izoliaciją, vien amerikietišką įrangą pastate.

„Mums abejonių kelia tai, kad ten tikrai yra saugumo tarnybų pareigūnai mokomi. Mums susidarė įspūdis, kad Lietuvos saugumo tarnybos saugo tą pastatą, kad ten nebūtų vykdoma jokia veikla“, - kalbėjo H. Flautre.

Anot jos, objektas Antaviliuose „atrodo labai keistai“, o nė vienas europarlamentarų kalbintas asmuo negalėjo tiksliai nupasakoti šio pastato paskirties.

Komiteto narė taip pat pažymėjo, kad pastato istorija kelia daug įtarimų, bet europarlamentarai, kaip ir Lietuvos parlamentarai, neturi jokių tvirtų įrodymų, kad kas nors galėjo būti kalinamas Antaviliuose.

Europarlamentarai gyrė Lietuvą už vykdytus tyrimus, tačiau sykiu pastebėjo, kad tyrimai nepateikė visų atsakymų. Delegacijos nariai taip pat pažymėjo, kad naujos informacijos apie CŽV istoriją jie Lietuvoje neieškojo – esą juos pirmiausiai domino mūsų šalyje atlikti tyrimai, jų išsamumas ir nuoseklumas.

Anot A. Anušausko, palestinietis Abu Zubaydah apskundė Lietuvą Strasbūre esančiam Europos Žmogaus Teisių Teismui, tačiau jo skundas yra „stalčiuje“, tad dar neaišku, ar Lietuvai teks bylinėtis su CŽV kalėjimo kaliniu save vadinančiu vyriškiu.

Europarlamentarų delegacija savo vizito metu susitiko su prezidentės patarėjais, prokurorais bei parlamentiniame tyrime dėl CŽV kalėjimo dalyvavusiais politikais. Taip pat apsilankyta Antaviliuose, buvusioje jojimo bazėje, kurioje esą galėjo veikti CŽV kalėjimas.

DELFI primena, kad pirmieji pranešimai apie Lietuvoje galimai veikusį slaptą CŽV kalėjimą pasirodė prieš keletą metų. Tuomet organizuotas parlamentinis tyrimas nepajėgė nei patvirtinti, nei paneigti objekto egzistavimo – konstatuota, kad prielaidos CŽV kalėjimui buvo, o kai kurie aukšti pareigūnai galėjo viršyti įgaliojimus.

Tuo tarpu Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl CŽV kalėjimo nutraukė, bet žada jį atnaujinti, jei bus gauta naujos reikšmingos informacijos. Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, prokurorų tyrimas nebuvo atliktas iki galo, tačiau dėl to Lietuva nekalta, mat teisėsauga įstrigo negavusi informacijos iš Jungtinių Valstijų.