Maža to, šis sprendimas, panašu, priimtas per mažiau nei valandą.

Iš pradžių pasirodė žinia, kad G. Sodeika nušalintas, vėliau trečiadienį patikslinta, kad atleistas.

Ketvirtadienio rytą vėl grįžta prie pirminės versijos – nušalintas mėnesiui, kol bus išsiaiškintos įvykio aplinkybės.

Nušalino, kol išsiaiškins, už ką nušalintas?

Pats G. Sodeika tikina žinias dėl savo darbo vietos sekantis žiniasklaidoje. Savivaldybė su juo susisiekė tik ketvirtadienio rytą, įteikė raštą, kuriame nurodoma, kad jis yra nušalintas, kol išsiaiškins, už ką.

„Negaliu komentuoti įvykių, kurie vyksta Vilniaus miesto savivaldybės vadovų galvose ir kabinetuose. Iš savivaldybės administracijos per visą šį šaršalą nei užvakar, nei vakar niekas su manimi net nebandė susisiekti, paklausti mano nuomonės apie tai. Apie atleidimą trečiadienį sužinojau iš žiniasklaidos. Vakare jau minėtas nušalinimas.

Šiandien po 10 val. ryto atvyko savivaldybės atstovas ir man įteikė aktą apie nušalinimą mėnesiui. Kaip rašoma akte, kol išsiaiškins, už ką aš esu nušalinamas“, – kalbėdamas su DELFI stebėjosi G. Sodeika.

Jis minimą dokumentą, kurį pasirašė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, net pacitavo: „Vadovaudamasis LR Darbo kodekso 49 str. 3 dalimi bei atsižvelgdamas į š. m. liepos 31 d. pradėtą G. Sodeikos darbo pareigų pažeidimo nustatymo procedūrą, nušalinu G. Sodeiką nuo direktoriaus pareigų“.

„Viskas man primena kažkokius Stalino laikus, kai žmogų iš pradžių suvaržo, nubaudžia, o tada sako: „O straipsnį mes pritaikysim. Rasim, už ką“, – pastebėjo jis.

Įžvelgia dvi galimo konflikto priežastis

G. Sodeikos teigimu, visi jam skambinantys žmonės klausia to paties – daina apie Joną, kodėl baudžia Petrą?

„Mano asmenine versija, įpainioti du konfliktai. Visa tai tarnauja Agnės Zuokienės matomumui žiniasklaidoje, nes jai dėmesio dabar labai reikia – skiriasi su vyru, nori jam maksimaliai įkąsti. Skyrybų procedūrose tai – ne naujiena.

Kita – sena konkurencinė kova tarp R. Šimašiaus ir Artūro Zuoko. Pastarojo iniciatyva, dėl pažinties ir atsirado J. Meko centras, garsi visame pasaulyje „Fluxus“ kolekcija, kurio savininkas – savivaldybė, o operatorius – mūsų centras. Ją gana dažnai demonstruojame garsiausiose pasaulio vietose, Lietuvoje taip pat, bet Vilniaus miestas metų metais išlieka kurčias, kalbant apie prašymus įrengti tinkamą galeriją, saugyklą, nes tai – A. Zuoko idėja“, – aiškino pašnekovas.

Santykių su fondu nepalaiko

Santykių su VŠĮ „Jono Meko fondas“ G. Sodeika tikino nepalaikantis.

„Fondas – privačios iniciatyvos darinys. Kiek man žinoma, įsteigtas su J. Meko žinia ir dalyvavimu. Buvo labai graži iniciatyva užsidarius „Fluxus Ministerijai“ steigti kino centrą, kuriame būtų galima rasti knygų apie kiną, straipsnių, pasižiūrėti filmus – visą tai, kas būdinga šviečiamajai veiklai“, – pasakojo jis.

Apie daiktus, rastus A. Zuoko namuose, G. Sodeika aiškino nieko nežinojęs ir negalėjęs žinoti.

„Manęs, tiesą pasakius, tai pernelyg nesujaudino. Tik apmaudu, kad lobio radėja taip greitai rado rezonansą ir dėmesį mero asmenyje. Per valandą, besiremdamas gandu, per žiniasklaidą atleidžia savivaldybės įstaigos vadovą... Tai šį bei tą mums pasako“, – sutiko pašnekovas.

Garbę ir orumą žada ginti

Paklaustas, ar mato galimybes ir toliau tęsti darbus Jono Meko vizualiųjų menų centre, G. Sodeika patikino, kad kol kas į šį klausimą atsakyti sunku.

„Jei tyrimas vyks sąžiningai, jo baigtis man yra aiški. Jis turėtų pasibaigti niekuo, konstatuojant, kad kolekcija yra saugi, apskaityta ir atitinkamai saugoma. Tęsti darbus svarstyčiau, nes požiūris į kultūrą labai ryškiai atsispindėjo šiame įvykyje“, – sakė jis.

Į klausimą, ką planuoja daryti dabar, G. Sodeika atsakė juoku. Jis aiškino sulaukęs daug žiniasklaidos dėmesio, tad dalį laiko užims pokalbiai su žurnalistais.

„Manau, kad tikrai sieksiu satisfakcijos dėl garbės ir orumo pažeidimo. Jaučiuosi nepelnytai pažemintas vakarykščių Vilniaus miesto savivaldybės vadovo veiksmų. O visa kita... Gyvenimas visada parodo tikruosius veidus – anksčiau ar vėliau“, – pokalbį baigė jis.