Pirmąją dieną, kai sostinės „Litexpo“ parodų rūmuose gali skiepytis sulaukę 45 metų, dar iki skiepijimo centro atidarymo nusidriekė eilė.

Viena vilnietė, kuriai teko atsistoti į laukiančios eilės galą, tikino, kad tvarkos nėra – Karoliniškėse, anot jos, viskas buvo kur kas geriau organizuota.

Kai kurie atėjo skiepytis ir pusvalandžiu anksčiau nurodyto laiko. Tačiau visi stojo į bendrą eilę, nepaisant kas kada turi vakcinuotis.

Įtampa dėl skiepų kilo dar nuo pirmadienio, kai buvo pradėta 45 metų sulaukusių asmenų registracija.

Viena moteris sakė, kad pati ir jos tėvai registravosi vakcinai, dėl techninių trukdžių tai pavyko padaryti per 3 valandas.

Aiškėja, kad ne vienas žmogus pravargo prie kompiuterio, kol pavyko užsiregistruoti.

„Maždaug pusantros valandos vis bandėme registruotis. Ir vis sistema užlūždavo kažkuriame žingsnyje“, – kalbėjo viena moteris.

Kita sakė, kad registruotis vakcinai pavyko iš 3 ar 4 karto.

„Sistema nelabai davė, tai buvo vakcinos, tai ne, buvo trukdžių“, – sakė moteris.

Tokia kova dėl registracijos skiepui Vilniuje kilo todėl, kad buvo galima rinktis „Pfizer–BioNTech“ gamintojų vakciną. Antradienį nors sostinėje yra laisvų apie 20 tūkstančių vakcinų, skiepytis registravosi mažiau nei 3 tūkstančiai. O dėl „Pfizer–BioNTech“ gamintojų vakcinos, pasakoję viešintis nenorėję žmonės, lėkė ir iš kitų miestų.

Ar iš tikrųjų galima skiepytis registruotis bet kur? LNK žurnalistai pamėgino vilnietį registruoti vakcinai Kaune, jai tai padaryti pavyko. Taip pat nesunkiai Švenčionių rajono gyventoją sistema leido registruoti Vilniuje.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, registruotis kitoje savivaldybėje nėra draudžiama.

„Mes tikrai nepropaguojame, kaip čia viešojoje erdvėje buvo išsireikšta, vakcinų turizmo. Kad žmonės stengtųsi specialiai važiuoti į kitą savivaldybę skiepytis, ieškoti jiems priimtinesnės vakcinos, to mes neskatiname. Tačiau gyvenimas yra gyvenimas“, – sakė SAM patarėja Birutė Kavaliauskienė.

Kol kas tokių skiepų migrantų – mažuma. Štai Vilniuje pasiskiepijo beveik 10 procentų ne vilniečių. Beje, norinčius, kad skiepijimo procesas būtų greitesnis, vakcinavimo centro darbuotojai prašo atsinešti tapatybės kortelę, jei tik tokia asmuo turi. Ją pakanka nuskenuoti, o duomenis iš paso reikia suvesti į kompiuterį ranka.