Įvardijo galimą kontrpuolimą datą

Vienas iš Ukrainos parlamentarų internete pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota vienoje vietoje sukaupta tikrai didelė Ukrainos karinių pajėgų šarvuotosios technikos grupuotė. Būtent tokių pajėgų – šimtų tankų ir šarvuočių ukrainiečiams prireiks, kad palaužtų rusų okupacinių pajėgų pozicijas kontrpuolimui numatytuose fronto ruožuose.

Tam bus panaudoti ir NATO šalių perduoti tankai ir šarvuočiai.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas išbandė vokiškus šarvuočius „Marder“. O. Reznikovo nuomone kontrpuolimas bus pradėtas balandžio pabaigoje ar gegužę, priklausomai nuo orų. Nors Ukrainos valdžia prašo per daug šia tema nespekuliuoti.

Kol toks puolimas neprasidėjo, Ukrainos pajėgos toliau gina Bachmutą, kur per paskutines tris savaites rusai, nors ir toliau siunčia į mirtį šimtus savo karių, į priekį nei kiek nepasistūmėjo.

Ukrainos prezidentas Volodymyas Zelenskis asmeniškai padėkojo Bachmutą ginančių padalinių kariams.

„Šiandien yra už ką padėkoti mūsų kariams, kurie kaunasi prie Bachmuto. Jie laikosi tvirtai ir kovoja veiksmingai, dėkoju kiekvienam, kuris daro viską, kad priešo nuostoliai ten tik didėtų“, – kalbėjo Ukrainos vadovas V. Zelenskis.

Karas Ukrainoje

Sprendžiant pagal Ukrainos kariškių duomenis rusams akivaizdžiai pradėjo trūkti šaudmenų ir gyvosios jėgos. Kremliaus propaganda parodė kaip buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas inspektavo vieną iš šaudmenų gamyklų.

„Per specialią karinę operaciją šaudmenų yra suvartojimas išaugo daug kartų.

Pramonės uždavinys yra visiškai ir be jokių sutrikimų patenkinti Rusijos ginkluotųjų pajėgų poreikius“, – kalbėjo Rusijos Saugumo tarybos vadovo pavaduotojas D. Medvedevas.

Bet net ir propagandinei laidai pasirinktoje gamykloje D. Medvedevui buvo parodyti tik jos pamatai, o šaudmenų: milijonų minų, sviedinių ir raketų Rusijos kariuomenei reikia jau dabar.

Kariaujama ir dvasiniuose frontuose

Ukraina labai nori atsikratyti Maskvos KGB darbuotojų valdomos stačiatikių bažnyčios. Ukrainos stačiatikiai jau seniai yra atskira nuo Konstantinopolio patriarcho pripažinta bažnyčia. Bet Maskvos patriarchatas Ukrainoje vis dar turi daug įtakos.

Net ir pačiame Kyjivo centre, kur stovi legendinis, prieš 1000 metų įkurtas vienuolynas. Dabar iš žemutinės jo dalies bandoma iškraustyti maskolių popus, nes prieš kelias dienas baigėsi nuomos sutartis su Maskvos patriarchatu.

Prorusiškas metropolitas Pavelas nesutinka ir nori bylinėtis.

„Pasakysiu jums, pone prezidente, ir visai jūsų gaujai – mūsų ašaros nenukris ant žemės, jos visos nukris ant jūsų galvos“, – kalbėjo Maskvos patriarchatui pavaldus metropolitas Pavelas.

Jis pasitelkė savo vienuolius ir eilinius tikinčiuosius, kad neleistų viršutinę vienuolyno dalį valdančiam Nacionaliniam muziejui perimti jo užimamus pastatus vienuolyno apačioje.

Kita vertus, Ukrainos valdžia ir pasaulietiniai dvasininkai tikrai nesitaikstys su prorusiška veikla Maskvos patriarchatui pavaldžiose cerkvėse.

„Esame liudininkai, kaip religinė organizacija, ar organizacija, kurios dvasinis centras yra šalyje agresorėje bando eskaluoti konfliktą už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų linijos – pačiame sostinės centre“, – teigė istorikas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai Andrijus Kovalovas.

Metropolitas Pavelas tikisi, kad pavyks apskųsti pastatų nuomos nutraukimą. Neva tai yra tik muziejaus, o ne visos Ukrainos tautos sprendimas. Bet jį palaikantys tikintieji tikrai neatstovauja daugumos ukrainiečių.

Kol kas Kyjivo policija tik stebi, kad metropolito Pavelo patarnautojai, kurie jau pradėjo kraustyti savo daiktus, neišvežtų vertingų ikonų ar kitų relikvijų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: